Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Meidän juttu | Ope, älä uuvu!

Työpsykologi Anna Lohman luennoi OAJ Päijät-Hämeen jäsenopettajille Fellmanniassa keskiviikkona 30.3. Kaksituntisen luennon aikana opettajat saivat hyviä käytännön vinkkejä työssäjaksamiseen ja stressinsietoon.

Lohman tiivisti ajatuksensa näin: Illan aikana pitäisi palautua työpäivästä, viikonlopun aikana viikosta ja lomalla lukuvuodesta. Jos näin ei yleensä tapahdu, työuupumus saattaa vaania nurkan takana. Selviä merkkejä työuupumuksesta ovat voimakas väsymys, työn merkityksen kyseenalaistaminen ja ammatillisen itsetunnon heikkeneminen. Lohdullista on se, että uupumuksen selättämiseen riittävät usein pienet konkreettiset muutokset työssä.

Lohman kehotti kuulijoita miettimään hetken parasta palautumiskeinoaan. ”Mikä ikinä se onkaan, pidä sitä ikuisesti kiinni.” Jos ei jaksa enää harrastaa sitä kaikkein voimauttavinta harrastustaan, jonkin pitää muuttua.

Kasvatustyössä tulee väistämättä tuottamaan joskus pettymyksiä sekä oppilaille että huoltajille. ”Älä kuvittele, että työsi arvo on palautteen arvo. Et ole asiakaspalvelija vaan asiantuntija”, Lohman kiteytti.