Ihminen tarvitsee unta keskimäärin 7–9 tuntia vuorokaudessa. Varsinkin kasvavassa iässä olevilla lapsilla ja nuorilla unentarve on tätä korkeampi. Murrosiässä pitäisi nukkua yön aikana 10 tuntia.
Valitettavan usealla unimäärä jää alle suositusten. Syitä on monia. Nuorilla varsinkin nukkumaanmeno veny usein liian myöhään ja viimeiseen asti puhelin on mukana. Se vaikuttaa sekä nukahtamiseen että unen laatuun.
Samaa todistivat myös Etelä-Suomen Sanomien haastattelemat 12–14-vuotiaat Mukkulan koulun oppilaat. Varsinkin viikonloppuisin valveillaolo jatkui heillä pitkälle aamuyöhön.
Mannerheimin Lastensuojeluliiton mukaan unen puolesta puhuu moni seikka. Se on tärkeää aivojen palautumiselle päivän virikkeistä. Riittävä uni edistää luovuttaa ja päättelykykyä. Uni näkyy myös pituudessa, sillä nukkuessa elimistöön erittyy kasvuhormonia.
Univaje puolestaan häiritsee oppimista ja heikentää oppimistuloksia, aiheuttaa päänsärkyä ja ylipainoa. Väsyneenä ruokahalu kasvaa. Huonosti nukkuva on myös muita alttiimpi onnettomuuksille ja tapaturmille, kun reagointikyky hidastuu.
Riittävä ja laadukas uni on siis tärkeää sekä keholle että mielelle.
Nuorten kanssa kannattaa puhua nukkumisesta ja sille on sovittavissa säännöt: mikä on sovelias nukkumaanmenoaika arkisin ja mikä viikonloppuisin? Missä vaiheessa on hyvä päästää irti kännykästä?
Uni on edullinen konsti pitää kroppa terveenä ja mieli virkeänä.
On olemassa myös hyviä vinkkejä siihen, miten unenlaatua voi parantaa. Niistä on hyötyä myös arjen kiireen ja huolien stressaamille aikuisille.
Sängyssä ei pitäisi oleskella vaan se on nukkumista varten. Päiväunien ja kahvin välttäminen juuri ennen nukkumaanmenoa helpottaa nukahtamista.
Liian vähällä unella on vaikutuksia myös laajemmalle yhteiskuntaan. Unettomuus aiheuttaa sairastumisia ja tehottomuutta työpaikoilla. Verkkolehti Quartzin mukaan suurissa talousmaissa USA:ssa, Kanadassa, Britanniassa, Saksassa ja Japanissa univajeen hintalappu olisi 625 miljardia euroa. Se on yli kaksi kertaa Suomen bruttokansantuotteen verran. Unettomuuden merkitys on suuri Suomessakin, jossa Työterveyslaitoksen mukaan jopa 30 prosenttia kärsii unettomuudesta.
Uni on edullinen konsti pitää kroppa terveenä, mieli virkeänä ja yhteiskunnan rattaat pyörimässä. Se on halpa henkivakuutus, josta kannattaa pitää kiinni.