Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leivotko mokkapaloja vai ahkeroitko talkoissa? Vastaa ESS:n kyselyyn ja kerro, mikä olisi paras tapa rahoittaa lasten harrastustoimintaa

Yhdysvalloissa keskuspankki laski ohjauskorkonsa käytännössä nollaan – Euroopassa pörssit luisuvat koronapelossa

Yhdysvalloissa keskuspankki Fed on alentanut ohjauskorkoaan rajusti kokonaisella prosenttiyksiköllä 0–0,25 prosenttiin. Viimeksi Fed alensi ohjauskorkoaan vajaat pari viikkoa sitten, tuolloin 1,0–1,25 prosenttiin. Tuolloin lasku oli 0,5 prosenttiyksikköä.

Fedin ohjauskorko on edellisen kerran ollut käytännössä nollassa vuoden 2008 finanssikriisin iskettyä, kertoo muun muassa Washington Post .

Koronlasku on osa Fedin massiivisia hätätoimia koronaviruspandemiasta johtuvan talouskriisin lievittämiseksi. Se päätti esimerkiksi käynnistää uudelleen arvopaperien osto-ohjelman. Velkakirjaostoja on tarkoitus tehdä 700 miljardilla dollarilla.

Keskuspankki aikoo myös tarjota pankeille lainoja, jotta ne puolestaan voisivat myöntää lainoja viruskriisin takia vaikeaan taloustilanteeseen joutuneille pienyrityksille ja kotitalouksille.

Ohjauskoron on määrä pysyä nollan tuntumassa kunnes talous näyttää jälleen vahvistuneen riittävästi, keskuspankin lausunnossa todettiin.

Markkinoilla ei vakuututtu

Markkinoilla ei ainakaan heti vakuututtu Fedin hätäpaketista. Uutistoimisto AFP:n mukaan New Yorkin Wall Streetillä futuurit kääntyivät laskuun pian ilmoituksen jälkeen sunnuntai-iltana. Esimerkiksi S&P 500 -indeksin, Dow Jonesin ja Nasdaqin futuurit laskivat yli neljä prosenttia.

Fed ei ole laskenut korkoja näin nopeasti sitten vuoden 1982, kirjoitti Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich Twitter-tilillään koronlasku-uutisen jälkeen.

– Fed ei malttanut odottaa keskiviikkoon vaan veti korot nollaan ja ilmoitti 700 miljardin dollarin velkakirjaostoista. Nyt on tosi kyseessä! von Gerich totesi.

Hän myös arvioi Fedin keinojen pian loppuvan.

– Jos tämä ei vahvista markkinoita pitempään kuin 30 minuutiksi, Fedin on hankala löytää mitään, mikä tekisi niin.

Virus määrittää nyt talouden näkymiä

Fedin pääjohtaja Jerome Powell varoitti lehdistötilaisuudessa, että koronaviruksen vaikutukset todennäköisesti näkyvät Yhdysvaltain taloudessa myös toisella vuosineljänneksellä huhti-kesäkuussa. Ajanjakson taloudellisen aktiivisuuden Powell ennakoi olevan heikkoa. Talouden mahdollinen ajautuminen taantumaan kuluvan vuoden aikana riippuu Powelin mukaan siitä, kuinka pian pandemia saadaan hallintaan.

– Talousnäkymät muuttuvat päivittäin ja ne riippuvat nyt hyvin paljon viruksen leviämisestä. Sitä ei voi ennustaa, Powell sanoi Washington Postin mukaan.

Korkojen laskemista negatiivisiksi Fed ei Powellin mukaan parhaillaan suunnittele. Hän myös peräsi valtionjohdolta toimia taloudellisten vahinkojen korjaamiseksi.

Koronlaskua vaatinut Trump ilahtui

Keskuspankkia jo kuukausia koronlaskuun patistanut presidentti Donald Trump riemastui uutisesta ja onnitteli keskuspankkia päätöksestä.

– Tämä on mahtava asia. Olen kovin iloinen, sen voin teille kertoa. En odottanut tätä. Ja minä tykkään tulla yllätetyksi, presidentti lausui koronavirustiiminsä rutiineihin kuuluvassa tiedotustilaisuudessa.

Fed kertoi myös useiden muiden keskuspankkien kanssa aloittamastaan yhteistyöstä, jonka tarkoituksena on taata, että maailmantaloudessa pyörät pyörivät. Mukana ovat Euroopan keskuspankki sekä Britannian, Japanin, Kanadan ja Sveitsin keskuspankit.

Kyse on esimerkiksi valuutanvaihtojärjestelyistä. Yhdysvaltalaisen uutiskanava CNN:n mukaan valuutanvaihtosopimuksilla varmistetaan, että eri maiden pankit pystyvät lainaamaan dollareita edulliseen hintaan. Yhdysvaltain dollareista on median mukaan ollut jonkin verran pulaa kansainvälisillä valuuttamarkkinoilla.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.