Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua tällä viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa.

Suomen eteläosissa ja Etelä-Pohjanmaalla viljakasvustot ovat viikon myöhässä

Etelä-Pohjanmaalla ja eteläisimmässä Suomessa viljakasvustojen kehitys on Pro Agrian mukaan 7–10 vuorokautta jälkijunassa verrattuna normaaliin. Muualla Suomessa tilanne on normaalilla tasolla.

Runsassateinen heinäkuu ja elokuun alku on vaikeuttanut viljojen hoitoa ja lisännyt tarvetta tautitorjunnalle. Satakunnassa, Kymenlaaksossa ja Pohjois-Pohjanmaalla osa kasveista, kuten peruna ja herne, on kärsinyt paikoin rankoista sateista.

Viljojen puinti käynnistyi siemennurmiviljelmillä jo heinäkuun puolivälissä. Etelä-Suomessa kevätviljoja päästään säästä riippuen puimaan viikon kuluessa ProAgrian tiedotteessa kerrotaan.

Kesän sääolosuhteet ovat vaikuttaneet myös viljakasvustojen jälkiversontaan, sillä kuivaa kesäkuuta seuranneet heinäkuun sateet lisäsivät jälkiversontaa kautta maan.

Hyvät tilat tavoittelevat puolta tusinaa tonnia

Leuto ja vähäluminen talvi aiheutti jonkin verran satomenetyksiä sekä marjojen että viljojen kohdalla. Pro Agrian palvelukehityksen ja kasvintuotannon johtavan asiantuntijan Sari Peltosen mukaan lumipeitteen puuttuminen altistaa kasvustot säiden armoille.

– Juuri viime talven ja kevään vaihtelevat säätilat ovat haitallisia kasvustoille, sillä ne kärsivät säiden sahaamisesta edestakaisin. Erityisesti kevät on kriittistä aikaa. Silloin saattaa tulla yöpakkasia ja jos kasvuston kasvu on jo alkanut, niin alkanut kasvu saattaa paleltua ja tuhoutua, Peltonen sanoo.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) heinäkuussa julkaistun satoarvion mukaan Suomen viljasadon kokonaismäärä on 3,3 miljardia kiloa. Määrä on 16 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Pro Agrian tilastoinnissa ja arvioissa tarkastellaan sadon määrää per hehtaari.

Viljojen satonäkymissä eniten vaihtelua on ohran kohdalla. Sadosta arvioidaan tulevan huono Uudellamaalla ja osissa Savoa, kun taas Keski-Pohjanmaalla ja Keski-Savossa sadon odotetaan olevan hyvä. Kauran osalta sadosta odotetaan hyvää muun muassa Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla sekä Etelä-Karjalassa, mutta sato jäänee välttäväksi Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa sekä osissa Pohjois-Savoa.

– Kevätviljoista, kuten ohrasta ja kaurasta puhuttaessa, keskimääräinen sato on noin 3 500–4 500 kiloa hehtaarilta. Rukiissa lajikekehitys on ollut melko reipasta, joten senkin kohdalla puhutaan keskimäärin 4 500 kilosta per hehtaari. Toki, kun puhe on keskimääräisistä sadoista, niin taustalla vaikuttaa tilojen koko ja niiden keskimääräiset sadot. Hyvät, ammattimaiset tilat tavoittelevat 5 000–6 000 kiloa hehtaarilla, joten jos he jäävät neljään tuhanteen, niin se on selkeä menetys, Peltonen kertoo.

Uudemmat hybridiruislajikkeet tarjoavat Peltosen mukaan suuremman tuottopotentiaalin, eli ne tekevät enemmän ja isompia jyviä. Lisäksi lajikkeiden selviytymismahdollisuuksia talven yli on parannettu.

– Koska kyseessä on syysvilja, niiden pitää selvitä Suomen talvesta ja keväästä. Toinen keskeinen asia jalostuksessa on laon kestävyys, eli että kasvit pysyvät pystyssä pelloilla. Vanhat lajikkeet ovat olleet aika pitkäkortisia, joten jalostuksella on pyritty saamaan lyhytkortisempia lajikkeita, jotta kasvit pysyisivät paremmin pystyssä, Peltonen sanoo.

Tuholaiset ja sateet rokottaneet satoa

Satonäkymissä on suurta vaihtelua kasvien ja maanosien välillä. Esimerkiksi kuminan sato Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Savossa on arvioiden mukaan tavallista heikompaa, sillä se kärsi sekä tuholaisista että talvivaurioista. Muualla maassa sadon arvellaan olevan keskimääräinen sekä määrältään että laadultaan.

Syysöljykasvien sadon arvioidaan olevan laadultaan ja määrältään tavallinen koko maassa, poikkeuksena Etelä-Suomen rannikkoalueet ja Satakunta, joissa sato näyttää hyvältä. Rapsi- ja rypsisadot ovat kuitenkin jäämässä huonoiksi tai välttäviksi, lukuun ottamatta Satakuntaa, Kainuuta ja osaa Keski-Suomea, joissa sadon arvioidaan olevan keskimääräinen.

Ihmiset tarttuivat ämpäreihin ja suuntasivat marjatiloille

Marjojen sadoista on tulossa Pro Agrian arvion mukaan hyviä tai vähintään keskimääräisiä.

Mustaherukan sadon odotetaan olevan keskimääräinen ja punaherukan tavanomaista parempi. Säiden ansiosta marjat ovat sekä makeita että suuria. Vadelman sadot ovat odotettua paremmat, joskin heinäkuiset sateet ovat olleet kasville haasteellisia. Mustikoiden sadosta ennustetaan puolestaan keskimääräistä.

Myös kesä- ja syysomenien satoennusteet ovat hyviä.

Koronan aiheuttamat rajojen sulkemiset osuivat kovaa erityisesti puutarhatiloille, joissa kausityöntekijöiden rooli sadonkorjuussa on merkittävässä roolissa. Tilanteesta selvittiin kuitenkin Peltosen mukaan yllättävän hyvin.

– Toki yrittäjät ovat joutuneet tässä tilanteessa venymään ja käyttämään luovuutta asioiden ratkaisemiseksi. Tilannetta on helpottanut se, että erityisesti suoramyyntitiloilla kuluttajat ovat olleet aktiivisesti liikenteessä. Aika paljon on ollut itsepoimintaa, jota tilat ja yrittäjät ovat tarjonneet tavallista enemmän, Peltonen sanoo.

Itsepoiminnan suosiosta huolimatta marjoja on jonkin verran päässyt Peltosen mukaan pilaantumaan, mutta koska satokausi on vielä kesken, tarkkoja lukuja ei ole vielä saatavilla. Pilaantumiseen vaikuttivat myös heinäkuun runsaat sateet.