Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leivotko mokkapaloja vai ahkeroitko talkoissa? Vastaa ESS:n kyselyyn ja kerro, mikä olisi paras tapa rahoittaa lasten harrastustoimintaa

Nanna Suden näyttelyn voi nähdä Vääksyssä, mutta mistä löydät jättiläishedelmät? Katso 10 poimintaa kesän taidenäyttelyistä

Taidekesästä on taas tulossa runsas Päijät-Hämeessä ja lähiseuduilla. Nastolan kesänäyttelystä voi lukea täältä. Kokosimme lisäksi 10 muuta poimintaa.

1 Pinxinmäki

Suopellontie 644, Sysmä

20.6.–7.8.

päivittäin kello 11–18

Pinxinmäellä nähdään taidetta kuudelta suomalaiselta taiteilijalta. He ovat Iisa Maaranen, Esa Riippa, Katja Tukiainen, Maria Wolfram, Ville-Petteri Turkia ja Jouni Pajavuori. Lisäksi Pihapiirin aitoissa on tuttuun tapaan tarjolla pieniä erillisnäyttelyitä.

Päijät-Hämeessä on tarjolla tänäkin kesänä elävää musiikkia – koostimme osan tarjonnasta

2 Kaarisilta Biennale

Villähteentie 458, Lahti

2.7.–1.8.

päivittäin kello 12–18

Kansainvälisen Kaarisilta Biennalen teemana on tänä vuonna ympäristö. Kaarisilta Biennale Goes Green -näyttely on esillä Erstan kartanon tiloissa ja pihapiirissä Lahden Villähteellä. Näyttelyn järjestämisestä vastaa Kaarisillan taide- ja toimintakeskus. Biennale esittelee laajasti taidetta ja taiteen tekijöitä. Painotuksena on tukea tarvitsevien taiteilijoiden osallisuus taidemaailmassa. Näyttelyn kuratoi tänä vuonna valokuvataiteilija Ilkka Halso, ja mukana on yli 100 taiteilijaa.

Näyttelyn ulkona oleva osuus Villähteellä on avoinna syyskuun loppuun.

Riemurahat, Tuplakupla ja Selviytyjät – lue kooste Päijät-Hämeen kesäteatteriesityksistä

3 Pop up -kulttuuritalo Vanha Apteekki

Virastotie 1, Hollola

15.6. alkaen

ti–to kello 12–18, la kello 11–15, su kello 12–16

Uusi lisä alueen näyttelytarjonnassa on Hollolan pop up -kulttuuritalo Vanha Apteekki. Sen toiminta alkaa kesäkuussa ja jatkuu noin vuoden ajan.

Kulttuuritalossa ympäristöaiheita käsitellään monipuolisesti. Esillä on useita piennäyttelyitä alueen historiasta ja luonto- ja ilmastoaiheista. Pikkugallerian ensimmäinen vaihtuva valokuvanäyttely on Jarmo Mäen Tiilijärven luontoa käsittelevä kokonaisuus. Lisäksi Hollolan taideyhdistys järjestää tilassa vuotuisen kesänäyttelynsä. Suuressa taidegalleriassa on esillä Hollolan kunnan taidekokoelman teoksia.

Maratongolfausta, kansallispukujuoksua, kirkkovene ja SM-ralli – urheilu- ja liikuntakesässä tapahtuu kaikenlaista Päijät-Hämeessä, katso poiminnat

4 Taidesalonki Talvio

Koskipääntie 4, Hartola

12.6.–22.8.

ma–pe kello 11–17, la–su kello 11–16

Taidesalonki Talvion kesänäyttely esittelee maalauksia, grafiikkaa ja veistoksia 11 taiteilijalta. Koskipään kartanossa juhlitaan myös kirjailija Maila Talvion syntymän 150-vuotisjuhlia.

5 Julkisen taiteen Jujut-kierros

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva

Lahdessa 10.6.–4.7.

Asikkalassa, Heinolassa ja Orimattilassa 8.7.–1.8.

Uusi Malva-museo on vielä rakenteilla, mutta julkisen taiteen puolella tapahtuu. Lahden katukuvassa nähdään kesällä neljä taideteosta viideltä taiteilijalta. Lahden keskustassa liikkuva voi törmätä esimerkiksi Andy Bestin ja Merja Puustisen suuriin ilmatäytteisiin hedelmiin. Lahden Matkakeskuksella soivassa Silja Selosen ääniteoksessa matkataan yli 3,5 miljardin vuoden taa: teoksessa eliöiden yhteisen kantamuodon geeniperimä on käännetty urkusävelmäksi. Ympäristöaiheiset, väliaikaiset teokset voi kokea ensin Lahdessa ja myöhemmin kesällä naapurikunnissa.

Fingerpori-paidasta viikinkiajan koruihin – tällaisia matkamuistoja löytyy Päijät-Hämeen kunnista

6 Hanna Varis

Orimattilan taidemuseo

19.6.–5.9.

ti–su kello 12–18 (kesäaukioloaika voimassa 8.8. asti)

Orimattilan taidemuseon kesään kuuluu taidegraafikkona tunnetun Hanna Variksen näyttely Metsä ja muita voimapaikkoja. Variksen uusin aluevaltaus on keramiikka, ja näyttelyssä nähdäänkin grafiikan ohella hänen uusia keramiikkatöitään.

7 Nanna Susi

Danielson-Kalmarin huvila

Kalmarintie 8, Vääksy

20.6.–15.8.

ma–pe kello 11–17, la–su kello 11–15

Danielson-Kalmarin huvilan näyttely kuuluu kesän odotetuimpiin Päijät-Hämeessä. Kansainvälisesti tunnettu nykytaiteilija Nanna Susi tuo maalauksensa vanhalle kotiseudulleen Vääksyyn. Ikuisesti piknikillä Johan Richardin kanssa -niminen näyttely ripustetaan valtiomies Johan Richard Danielson-Kalmarin (1853–1933) huvilaan, jossa tämä vietti viimeiset elinvuotensa.

Päijät-Hämeen kartanoissa on paljon nähtävää – katso kuvagalleria!

8 Marjut Liesmäki ja Sanna Lappalainen

Galleria Sanna Lappalainen, Kanavatie 7, Vääksy

12.6.–15.8.

ti–pe kello 11–17, la–su kello 11–15

Marjut Liesmäen ja Sanna Lappalaisen näyttelyssä on keramiikkaa, maalauksia ja tekstiilitaidetta.

9 Kati Rapia

Heinolan taidemuseo

Kauppakatu 4, Heinola

6.6.–5.9.

ti, to–su kello 11–16, ke 11–18

Voimia-näyttely perustuu Kati Rapian sarja­kuvaan, jossa historialliset, kotiin sidotut ennustajaeukot 1600-luvulta muuntautuvat tulevaisuudentutkijoiksi ja päätyvät odottamattomalle matkalle tulevaisuuteen. Sarjakuvan miljöö on saanut innoitusta Heinolassa vuonna 2005 puretusta Puistola-hotellista. Näyttelyssä on esillä sarjakuvaoriginaaleja, printtejä sekä keramiikkaa.

Päijät-Hämeen kartanoissa on museoita, koteja, ravintoloita ja kaikkea siltä väliltä – esittelemme neljä kohdetta, joissa voi myös vierailla

10 Taidelaitos Haihatus

Jousitie 68–70, Joutsa

12.6.–29.8.

ke–su kello 11–18

Haihatuksen 22. kesänäyttely kantaa nimeä Avantgardevekkula: Polttava tarve. Kuraattori Tuomo Vuoteenoman mukaan laaja näyttely on taiteen karnevaali, joka yhdistää juhlallisesti ylhäisen ja alhaisen: näyttely haluaa häivyttää tittelit, suuret saavutukset ja ennakkoluulot ja palata ihmettelyn äärelle.

Haihatuksen näyttelyyn osallistuu noin 30 taiteilijaa tai ryhmää.

Tämä juttu löytyy Etelä-Suomen Sanomien kesälehdestä. Lue koko lehti tästä!

Hartolassa ratkotaan dekkarimysteeriä ja etsitään kadonnutta loitsua – ovatko pakopelit kuntien uusi matkailuvaltti?