"Meidät on unohdettu täysin" – uusi kysely kertoo tapahtuma-alan epätoivosta

Tapahtuma-alan toimijat osoittivat mieltään Kouvolassa helmikuussa. Jussi Lopperi
Ilkka Kuosmanen

Ilkka Kuosmanen

Tuoreen kyselyn mukaan noin puolet tapahtuma-alan toimijoista kärsii mielenterveys­ongelmista. 45 prosenttia vastaajista arveli vaihtavansa alaa, mikäli koronarajoitukset jatkuvat tulevan kesän yli.

Kyselytutkimuksen järjesti tiedotus- ja mediapalvelu Presshopper 14. maaliskuuta. Kyselyyn vastasi vuorokauden aikana 320 tapahtuma-alan työntekijää, muusikkoa ja yrittäjää. 70 prosenttia vastaajista kertoi kokevansa tilanteen henkisesti raskaaksi.

”Taloudellisesti mennään rimaa hipoen, onneksi on ollut realisoitavaa, jotta on saanut lapsille ruokaa. Henkisesti voin erittäin huonosti. Elän jatkuvassa stressitilassa, nukun huonosti, koen ­sairastavani masennusta”, kuvailee eräs kyselyyn vastannut äänimies.

Tapahtuma-alalla toimivien mukaan ala on kärsinyt koronarajoituksista lentoliikenteen ohella eniten, mutta alan erityispiirteitä ei ole tunnistettu tähänastisissa tukimuodoissa riittävän hyvin. Kyselyyn vastanneiden mielestä alan tilannetta ei ole myöskään tutkittu kattavasti.

– Yleisötilaisuuksien kieltämisen myötä toiminnalta on pudonnut pohja, eikä päätöksentekokoneisto ole pystynyt hahmottamaan alan todellisuutta, Presshopperin tiedotteessa todetaan.

Onneksi on ollut realisoitavaa, jotta on saanut lapsille ruokaa.

Äänimies

Tapahtuma-alan koronavaikutuksia on aiemmin kartoittanut myös Tapahtumateollisuus ry. Yhdistyksen tutkimuksen mukaan toimintaedellytykset ovat loppumassa ainakin kymmeneltä prosentilta toimijoista.

Presshopperin kyselyn vastauksista huokui syvä pettymys hallituksen toimintaan. Alan kohtelu koettiin epätasa-arvoiseksi muihin elinkeinoihin nähden.

”Meidät on unohdettu täysin. Väliinputoajia tukien suhteen on enemmistö, niin huonosti tuet ovat meille osuneet”, kommentoi erä kiertuemanageri.

Monien vastanneiden pelkona oli, että tapahtumateollisuuden perustan muodostavasta verkostosta katoaa yrityksiä ja ihmisiä muille aloille.

Orimattilalaisen kuvanveistäjän Virpi Kannon pitkän uran varrelle sattui vielä yksi uusi tilanne – "On tärkeää saada esille töitään"

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut