Kasvomaskisuositus puhuttaa ESS:n lukijoita – näin asiaa kommentoidaan verkossa: "Kunnon kyttäystä", "Kaikki maskittomat ei ole lintsareita"

Päijät-Hämeessä maskia suositellaan käytettäväksi muun muassa joukkoliikenteessä, toisen asteen oppilaitoksissa, korkeakouluissa ja yläkouluissa sekä kaikissa julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa. Riitta Ketola

Sohvi Auvinen

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alue siirtyi koronaviruksen leviämisvaiheeseen viime viikolla, ja viime ja tällä viikolla alueella on astunut voimaan myös erinäisiä koronasuosituksia ja -rajoituksia. Yksi näistä on yleinen kasvomaskin käyttösuositus, joka koskee kaikkia yli 15-vuotiaita. Suositus ei kuitenkaan koske henkilöitä, jotka eivät voi käyttää maskia terveydentilansa vuoksi.

Päijät-Hämeessä on liikkeellä paljon koronaviruksen kantajia, jotka eivät tiedä tartunnastaan – hyvinvointiyhtymä nosti valmiuttaan ja varautuu kasvaviin potilasmääriin

Etelä-Suomen Sanomien toimittaja ja kuvaaja jalkautuivat Lahden alueelle katsomaan, kuinka aktiivisesti ihmiset käyttävät kasvomaskeja. Maskien käyttö kiinnosti myös lukijoita, ja kommentteja aiheesta kertyi runsaasti sekä itse juttuun että sen Facebook-jakoon.

Tässä kommentteja kootusti:

"Tämä korona maskeineen ja muineen tuo esiin asenteita joita ei ihan heti olisi uskonut näkevänsä. Ajat muuttuvat ja ”talvisodan henki” nähtävästi kuopataan lopullisesti viimeisten veteraanien mukana."

"Kyllä se maski suojaa ja antaa suojaa kanssa ihmisille. Ei pitäisi olla suuri vaiva. Kerta on todistettu että siitä on hyötyä. Ei lähes koko maailma voi olla väärässä. Maski muuten suojaa kausi infulenssalta myös. Kesällä vielä katsottiin pitkään kellä oli maski, nyt homma on kääntynyt toisin päin."

"Toki suojaa muita mutta mitenkäs esim keski euroopan maista mm belgia, espanja,ranska, maskit olleet naamalla jo keväällä (jossain jopa pakolla), tartuntaluvut kuitenkin isoja, jos pelkkä maski olisi kaikelta suojaava niin luulisi lukujen olevan päinvastaiset."

"Maski sitä, maski tätä... On tämä melkoista kun aikuiset kyttää toisten mahdollisia naamareita ja niiden käyttöä. Itse en moista käytä nyt enkä tulevaisuudessa, eikä se ole välinpitämyyttä tai toisten huomioimattomuutta. Kyllä mä välitän, mutten jaksa moista pelleilyä, mutta ne käyttäkööt ken haluaa, sillä ei se ole multa tai muilta maskittomilta pois (kunhan vaan sujautatte ne maskinne ja kumihanskanne roskiin kadun tai ojan sijasta. Jotenkin ei vaan jaksaisi enää spekuloida kuka käyttää ja kuka ei ja miksi ei. Jokainen tallatkoon tyylillään ei se oo keltään pois."

"Onneksi ei tarvitse käydä eläkeläisenä enää töissä eikä kaupassa, apteekkiasiatkin hoituu, kun on terveitä nuoria sukulaisia auttamassa."

Katso ohjevideo ja kuvat, kuinka kasvomaski eli suu- ja nenäsuojain puetaan ja kuinka sitä käytetään oikein

"Kaikki maskittomat ei ole lintsareita,moni ei voi sairauden takia käyttää maskia,sairaus ei välttättä näy ulospäin."

"Maskihan ei suojaa itseä vaan muita jos sattuu olemaan taudin kantaja ja pelkästä maskista ei suurta hyötyä, turvavälit ja käsidesi edelleen tärkeät. Jotkut kuvittelee että pelkkä maski on autuaaksi tekevä, kertakäyttö maski kaivetaan housuntaskusta kun mennään kauppaan ja laitetaan takaisin kun lähdetään ja sama maski taas naamalle seuravaalla kerralla jne, välillä kostutetaan sormenpäitä maskin alta kun tiskillä plärätään ravikuponkeja jne. Väärin käytettynä maskista voi olla enemmän haittaa kun hyötyä, tuntuu kun maskin käyttö selvästi lisääntynyt niin myös tartunnat, osa varmaan väärinkäytöstä."

"Maskista ei iloa. Turvaväli 2 m ja alle 15 minuutin altistus tärkeinmät."

"Nyt järki käteen. Vaikka toimittajilla on maskit, niin miksi pyöriä kaupasta toiseen. Äkkiä lähtee korona leviämään kun käydään kaupungin joka kaupassa."

"Omat havaintoni maskien käytöstä ovat valitettavan huonot. Huomattava osa nuorista ja keski-ikäisistä miehistä kulkee kaupoissa ilman maskia. Se on mielestäni ylenkatseellista ja osoittaa kulkijasta sellaisia piirteitä, joita en halua kommentoida. Hyvät ihmiset - käyttäkää maskia julkisissa tiloissa!"

"Outoa murinaa maskien käytöstävoi todeta että moni on murrosiän kriisiin jäänyt... Lahtikin pieni maalaiskaupunki niin voisi olettaa enemmän vastuullisuutta.."

"kunnon kyttäystä"

"Kärkkäisellä saa myös maskin, jos ei itsellä satu olemaan..."

"On kyllä kunnon stasimenoa kuka noudattaa parhaiten propagandaa, seuraavaksi numero mihin kansalaiset voi ilmoittaa henkilöt jotka liikkuu ilman naamarättiä?"

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut