Katso Päijät-Hämeessä voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset

Koronatestejä tehdään muun muassa Akuutti24:n testauskontissa Lahdessa. Lähihoitaja Jenna Virta ottaa koronanäytteen Myy Vainiolta, joka istuu äitinsä Roosa Mielosen sylissä. Katja Luoma

Nina Räty

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on tilapäisesti rajoitettu yleisötilaisuuksien ja julkisten kokoontumisten osallistujamäärä 10 henkilöön. Osa kuntien julkisista palveluista suljettiin ja osa on käytössä rajoitetusti.

Suositukset ja rajoitukset tulivat voimaan 30. marraskuuta. Ne ovat voimassa 28. helmikuuta asti. Päijät-Hämeen alueellinen koronayhteistyöryhmä päätti 22.2. suosittaa aluehallintovirastolle koronarajoitusten jatkamista maaliskuun loppuun asti.

Rajoitukset tehtiin hankaloituneen koronatilanteen vuoksi ja niillä pyritään lisäämään alueen väestön terveysturvallisuutta sekä hidastamaan viruksen leviämistä. Toimenpiteiden tarkoitus on vähentää kaikkien sosiaalisia lähikontakteja.

Koronapandemiatilannetta arvioidaan päivittäin. Yhtymä ja alueellinen koronayhteistyöryhmä päättivät uusista rajoitustoimista.

Kaikki hyvinvointiyhtymän kunnat ovat 28.1. alkaen kiihtymisvaiheessa. Sosiaali- ja terveyspalvelut pyritään pitämään normaalisti toiminnassa koko alueella.

Suositukset ja rajoitukset Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella:

1. Yleisötilaisuuksien ja julkisten kokoontumisten henkilömäärä on enintään 10 ihmistä ajalla 30.11.–28.2. Tällöinkin on noudatettava turvavälejä. Työyhteisöt voivat kuitenkin toimia turvajärjestelyin, esimerkiksi Lahden kaupunginorkesteri voi soittaa tyhjälle salille konsertin, joka välitetään verkkoon.

2. Yksityistilaisuuksien osallistujamäärä suositetaan rajattavaksi 10 ihmiseen.

3. Uimahallit ja kuntosalit suositeltiin suljettavaksi viimeistään 30.11. Maanantaista 22. helmikuuta alkaen uimahallit voidaan pitää auki kuntoutujille, lasten ja nuorten harrastusryhmille sekä koululaisryhmille. Kuntoutujilla tarkoitetaan ihmisiä, joiden kuntoutumiselle tai toimintakyvyn ylläpitämiselle allasliikunta on välttämätöntä. Riskiryhmiin kuuluvien uimahallivuorot ovat eri aikaan kuin muiden ryhmien. Uimahallien asiakasmäärää rajoitetaan tarvittaessa siten, että turvallisuusohjeet toteutuvat. Uimahallien aikuisten ryhmäliikunta on yhä tauolla.

4. Sisätiloissa kokoontuvien aikuisten harrastusryhmien toiminta suositellaan lopetettavaksi tilapäisesti. Lahdessa aikuisten harrastusryhmätoiminta on tauolla 28. helmikuuta asti. Aikuisten ryhmillä tarkoitetaan suosituksessa 18 vuotta täyttäneitä osallistujia. Ammattimainen urheilu ei ole tässä tarkoitettua harrastustoimintaa. Mihinkään liikuntapaikkaan ei saa tulla oireisena. Lasten ja nuorten sisätiloissa kokoontuvien harrastusryhmien toiminta oli Lahdessa ja Hollolassa viikon tauolla 26. tammikuuta alkaen. 1. helmikuuta Päijät-Hämeen koronayhteistyöryhmä arvioi tilanteen uudelleen ja päätti, että lasten ja nuorten harrastusryhmät voivat taas jatkua sisätiloissa myös Lahdessa ja Hollolassa tiistaista 2. helmikuuta alkaen. Toiminnassa tulee noudattaa erityisiä turvallisuusohjeita. Ulkotiloissa harrastustoiminta on ollut koko ajan sallittua alle 10 hengen ryhmissä.

5. Yleinen kasvomaskin käyttösuositus koskee kaikkia yli 12-vuotiaita. Kasvomaskin käyttöä ei edellytetä henkilöiltä, jotka eivät terveydentilansa vuoksi voi maskia käyttää. Henkilön oma ilmoitus asiasta katsotaan riittäväksi. Vähävaraisille, joiden ei ole mahdollista itse hankkia suojaimia, jaetaan kangasmaskeja kuntien jakelupisteissä. Maskia suositellaan käytettäväksi joukkoliikenteessä, koronavirustestiin hakeutuessa ja ennen testituloksen valmistumista kodin ulkopuolella liikuttaessa, toisen asteen oppilaitoksissa, korkeakouluissa ja yläkoulussa sekä kaikissa julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa. Yleinen maskisuositus koskee myös riskialueelta Suomeen saapuvia matkustajia heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

6. Lukiot, ammattioppilaitokset ja muut toisen asteen oppilaitokset siirtyivät Lahdessa etäopetukseen tammikuun 28. päivä alkaen. Etäopetuksen on määrä jatkua helmikuun 15. päivään asti. Alueellinen koronatyöryhmä suositti 8. helmikuuta, että Lahden ja Hollolan toisen asteen oppilaitokset voivat halutessaan palata lähiopetukseen 16. helmikuuta alkaen. Muualla yhtymän alueella toisen asteen oppilaitokset voivat jatkaa lähiopetuksessa.

7. Maskisuositus on voimassa kuudesluokkalaisista alkaen.

8. Kirjastot pysyvät auki rajoitustoimenpitein: muun muassa lehtilukusalit suljetaan. Kirjastossa käynti rajataan 15 minuutin asioimiseksi, jonka aikana voi lainata, palauttaa ja noutaa varauksia sekä asioida tietokoneella.

9. Lahdessa nuorisotilat pidetään avoimina alle 20-vuotiaille siten, että tilaan pääsee ihmisiä maksimissaan puolet tilakapasiteetista.

10. Vierailuja sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä suositellaan tehtävän niin, että vierailulle osallistuisi kerrallaan vain yksi henkilö ja kesto olisi enintään 15 minuuttia. Vierailuja ei kielletä, vaan suosituksella pyritään vähentämään tartuntariskiä.

11. Yhtymä kehottaa noudattamaan erityistä varovaisuutta, jos on välttämätöntä matkustaa muille epidemian kiihtymis- tai leviämisvaiheen alueille kuten pääkaupunkiseudulle.

12. Yhtymä suosittaa vahvasti etätyötä kaikissa tehtävissä, joissa sitä voidaan soveltaa.

13. Anniskelu ravintoloissa päättyy kello 22. Ravintolat saavat olla auki kello 23:een ja avata uudelleen kello 5. Pääasiallisesti alkoholijuomia tarjoavissa ravintoloissa, kuten pubeissa, baareissa ja yökerhoissa, käytössä on puolet asiakaspaikoista. Ruokaravintoloissa paikkojen määrä on rajattu kolmeen neljäsosaan normaalista.

14. Lahden Radio- ja tv-museo sekä Hiihtomuseo pysyvät auki. Kaupunginteatteri ja Sinfonia Lahti eivät järjestä yleisölle avoimia esityksiä rajoitusten aikana.

15. Uudet tartuntatautilain pykälät tulivat voimaan 22. helmikuuta. Säännökset lisäävät velvoitteita yleisölle avoimista tiloista ja asiakastiloista vastaaville. Jatkossa yrittäjien ja toimintaa pyörittävien on muun muassa huolehdittava, että asiakkailla on mahdollisuus puhdistaa kätensä. Asiakkaille on myös annettava selkeät ohjeet turvalliseen toimimiseen tiloissa. Ohjeissa on kerrottava riittävien turvavälien pitämisestä, käsien puhdistamisesta ja suojaimien käytöstä. Lisäksi tilojen ja pintojen puhdistamista on tehostettava.

Katso ohjevideo ja kuvat, kuinka kasvomaski eli suu- ja nenäsuojain puetaan ja kuinka sitä käytetään oikein

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä painottaa myös aktiivisen elämän jatkamista rajoitustenkin aikana.

- Koronaepidemian aikana alueemme sosiaaliset ongelmat ovat jossain määrin lisääntyneet. Olemme tästä huolissamme, ja siksi pidämme välttämättömänä, että mahdollisimman normaali elämä jatkuisi myös rajoitusten kanssa. Näistä syistä esimerkiksi koulunkäynti jatkuu toistaiseksi lähiopetuksena, sanoo yhtymän johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen.

Päivitetty lasten ja nuorten sisäharrastustoiminnan osalta 1.2. kello 22.50. Päivitetty kauttaaltaan 18.1. kello 19.07. uusilla tiedoilla rajoituksista, jotka jatkuvat 15.2. saakka. Päivitetty 8.2. kello 17.10, Lahden ja Hollolan toisen asteen oppilaitokset voivat halutessaan palata lähiopetukseen 16. helmikuuta alkaen. Päivitetty jälleen 22.2. koronayhteistyöryhmän suosituksilla ja tiedolla tartuntatautilain muutoksista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut