Katso Päijät-Hämeessä voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset

Koronatestejä tehdään muun muassa Akuutti24:n testauskontissa Lahdessa. Lähihoitaja Jenna Virta ottaa koronanäytteen Myy Vainiolta, joka istuu äitinsä Roosa Mielosen sylissä. Katja Luoma

Nina Räty

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on tilapäisesti rajoitettu yleisötilaisuuksien ja julkisten kokoontumisten osallistujamäärä 10 henkilöön. Osa kuntien julkisista palveluista suljettiin ja osa on käytössä rajoitetusti. Uudet suositukset ja rajoitukset tulivat voimaan 30. marraskuuta ja ovat voimassa 25. tammikuuta saakka. Alueellinen koronatyöryhmä päätti 18. tammikuuta uusista rajoituksista, jotka ovat voimassa ainakin helmikuun 15. päivään asti.

Rajoitukset tehtiin hankaloituneen koronatilanteen vuoksi ja niillä pyritään lisäämään alueen väestön terveysturvallisuutta sekä hidastamaan viruksen leviämistä. Toimenpiteiden tarkoitus on vähentää kaikkien sosiaalisia lähikontakteja.

Koronapandemiatilannetta arvioidaan päivittäin. Yhtymä ja alueellinen koronayhteistyöryhmä päättivät uusista rajoitustoimista.

Pandemia painottuu Lahteen ja Hollolaan, jotka ovat tällä hetkellä leviämisvaiheessa. Muut yhtymän alueet ovat 18.1. alkaen kiihtymisvaiheessa. Sosiaali- ja terveyspalvelut pyritään pitämään normaalisti toiminnassa koko alueella.

Suositukset ja rajoitukset Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella:

1. Yleisötilaisuuksien ja julkisten kokoontumisten henkilömäärä on enintään 10 ihmistä ajalla 30.11.–15.2. Tällöinkin on noudatettava turvavälejä. Työyhteisöt voivat kuitenkin toimia turvajärjestelyin, esimerkiksi Lahden kaupunginorkesteri voi soittaa tyhjälle salille konsertin, joka välitetään verkkoon.

2. Yksityistilaisuuksien osallistujamäärä suositetaan rajattavaksi 10 ihmiseen.

3. Uimahallit ja kuntosalit suositeltiin suljettavaksi viimeistään 30.11. Lahti sulki uimahallit ja kuntosalit yleisöltä 27.11.

4. Sisätiloissa kokoontuvien aikuisten harrastusryhmien toiminta suositellaan lopetettavaksi tilapäisesti. Lahdessa aikuisten harrastusryhmätoiminta on tauolla 15. helmikuuta asti. Aikuisten ryhmillä tarkoitetaan suosituksessa 18 vuotta täyttäneitä osallistujia. Ammattimainen urheilu ei ole tässä tarkoitettua harrastustoimintaa. Mihinkään liikuntapaikkaan ei saa tulla oireisena. Lisäksi lasten ja nuorten sisätiloissa kokoontuvien harrastusryhmien toiminta on Lahdessa ja Hollolassa tauolla 26. tammikuuta alkaen helmikuun 15. päivään asti. Ulkotiloissa harrastustoiminta voi jatkua alle 10 hengen ryhmissä.

5. Yleinen kasvomaskin käyttösuositus koskee kaikkia yli 12-vuotiaita. Kasvomaskin käyttöä ei edellytetä henkilöiltä, jotka eivät terveydentilansa vuoksi voi maskia käyttää. Henkilön oma ilmoitus asiasta katsotaan riittäväksi. Vähävaraisille, joiden ei ole mahdollista itse hankkia suojaimia, jaetaan kangasmaskeja kuntien jakelupisteissä. Maskia suositellaan käytettäväksi joukkoliikenteessä, koronavirustestiin hakeutuessa ja ennen testituloksen valmistumista kodin ulkopuolella liikuttaessa, toisen asteen oppilaitoksissa, korkeakouluissa ja yläkoulussa sekä kaikissa julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa. Yleinen maskisuositus koskee myös riskialueelta Suomeen saapuvia matkustajia heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

6. Lukiot, ammattioppilaitokset ja muut toisen asteen oppilaitokset siirtyvät Lahdessa etäopetukseen tammikuun 28. päivä alkaen. Etäopetuksen on määrä jatkua helmikuun 15. päivään asti. Alueellinen koronatyöryhmä suosittaa myös Lahden korkeakoulujen sekä Hollolan toisen asteen koulutusten siirtymistä etäopetukseen 28. tammikuuta mennessä. Muualla yhtymän alueella toisen asteen oppilaitokset voivat jatkaa lähiopetuksessa.

7. Maskisuositus on voimassa kuudesluokkalaisista alkaen.

8. Kirjastot pysyvät auki rajoitustoimenpitein: muun muassa lehtilukusalit suljetaan. Kirjastossa käynti rajataan 15 minuutin asioimiseksi, jonka aikana voi lainata, palauttaa ja noutaa varauksia sekä asioida tietokoneella.

9. Lahdessa nuorisotilat pidetään avoimina alle 20-vuotiaille siten, että tilaan pääsee ihmisiä maksimissaan puolet tilakapasiteetista.

10. Vierailuja sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä suositellaan tehtävän niin, että vierailulle osallistuisi kerrallaan vain yksi henkilö ja kesto olisi enintään 15 minuuttia. Vierailuja ei kielletä, vaan suosituksella pyritään vähentämään tartuntariskiä.

11. Yhtymä kehottaa noudattamaan erityistä varovaisuutta, jos on välttämätöntä matkustaa muille epidemian kiihtymis- tai leviämisvaiheen alueille kuten pääkaupunkiseudulle.

12. Yhtymä suosittaa vahvasti etätyötä kaikissa tehtävissä, joissa sitä voidaan soveltaa.

13. Anniskelu ravintoloissa päättyy kello 22. Ravintolat saavat olla auki kello 23:een ja avata uudelleen kello 5. Pääasiallisesti alkoholijuomia tarjoavissa ravintoloissa, kuten pubeissa, baareissa ja yökerhoissa, käytössä on puolet asiakaspaikoista. Ruokaravintoloissa paikkojen määrä on rajattu kolmeen neljäsosaan normaalista.

14. Lahden Radio- ja tv-museo sekä Hiihtomuseo pysyvät auki. Kaupunginteatteri ja Sinfonia Lahti eivät järjestä yleisölle avoimia esityksiä rajoitusten aikana.

Katso ohjevideo ja kuvat, kuinka kasvomaski eli suu- ja nenäsuojain puetaan ja kuinka sitä käytetään oikein

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä painottaa myös aktiivisen elämän jatkamista rajoitustenkin aikana.

- Koronaepidemian aikana alueemme sosiaaliset ongelmat ovat jossain määrin lisääntyneet. Olemme tästä huolissamme, ja siksi pidämme välttämättömänä, että mahdollisimman normaali elämä jatkuisi myös rajoitusten kanssa. Näistä syistä esimerkiksi koulunkäynti jatkuu toistaiseksi lähiopetuksena, sanoo yhtymän johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen.

Päivitetty kauttaaltaan 18.1. kello 19.07. uusilla tiedoilla rajoituksista, jotka jatkuvat 15.2. saakka. Päivitetty 29.12. kello 19.57 uusilla tiedoilla rajoituksista, jotka jatkuvat 25. tammikuuta asti.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut