Päijät-Hämeen pahentuneen koronavirustilanteen aiheuttama tiukka kokoontumisrajoitus koskee myös taloyhtiökokouksia

Krista Koivisto

Krista Koivisto

Päijät-Hämeen alueen tuoreet koronarajoitukset vaikuttavat myös taloyhtiökokouksiin. Aluehallintovirasto avi kertoi perjantaina yli kymmenen henkilön yleisötilaisuuksien kieltämisestä niin sisällä kuin ulkonakin. Rajoitukset tulevat voimaan maanantaina 30. marraskuuta ja ovat voimassa tällä erää 14. joulukuuta asti. Myös taloyhtiöiden yhtiökokoukset luetaan yleisötilaisuuksiin.

Isännöintiliitto ja Kiinteistöliitto suosittelevat välttämättömiinkin yhtiökokouksiin etäyhteyksien ja valtakirjojen käyttöä. Kasvokkaisissa kokoontumisissa on huolehdittava hyvästä käsihygieniasta, turvaväleistä ja käytettävä mahdollisuuksien mukaan maskeja.

– Jos kokouskutsussa on mainittu etäosallistumismahdollisuus, kokous voidaan pitää edellyttäen, että suurin osa osallistuu etäyhteyden avulla ja kokouspaikalle tulee enintään kymmenen ihmistä, sanoo lakiasiantuntija Laura Lithenius Isännöintiliitosta.

Jos yhtiökokouskutsussa ei ole mainittu etäosallistumismahdollisuutta ja on mahdollista, että kokouspaikalle voisi tulla yli kymmenen osallistujaa, kokous on peruttava ja siirrettävä.

Hyvinvointiyhtymän alueella 18 uutta tartuntaa, kaksi potilasta tehohoidossa

Jos kokouksen pitäminen ja päätösten tekeminen on välttämätöntä rajoitusten voimassaoloaikana, on lähetettävä uudet kokouskutsut.

Uusissa kutsuissa on mainittava, mitä etäosallistumisen muotoja kokouksessa on käytössä. Niitä voivat olla esimerkiksi erilaiset etäkokoussovellukset, posti ja sähköposti.

Vähintään puheenjohtajan oltava kokouspaikalla

Taloyhtiön yhtiökokousta ei voi pitää kokonaan etäyhteyksien avulla. Nykyinen asunto-osakeyhtiölaki määrää, että myös fyysinen kokouspaikka pitää määritellä ja vähintään kokouksen puheenjohtajan on oltava kokouspaikalla, vaikka kaikki muut osallistuisivat etäyhteyksillä.

Jos taloyhtiössä on tehtävä niin kiireellisiä päätöksiä, etteivät ne voi odottaa koronatilanteen rauhoittumista eikä kokousta voida järjestää turvallisesti etäyhteyksien avulla, voidaan päätöksiä lain mukaan tehdä myös ilman yhtiökokousta.

Yleensä tämä tapa toimii vain pienissä taloyhtiöissä ja yksittäisissä asioissa. Silloin osakkaiden kanta päätettävään asiaan kysytään etukäteen esimerkiksi puhelimitse.

– Osakkaiden on oltava yksimielisiä kahdesta asiasta, eli päätettävästä asiasta ja siitä, että päätös tehdään ilman yhtiökokousta. Kaikkien osakkaiden on osallistuttava päätöksen tekemiseen ja on suositeltavaa, että kaikki osakkaat allekirjoittavat päätöksen, vanhempi lakiasiantuntija Virpi Hienonen Kiinteistöliitosta neuvoo.

Koko Päijät-Häme koronapandemian leviämisvaiheessa, lisää suosituksia ja rajoituksia annettiin: uimahallit kiinni, kirjastoissa pika-asiointi

Lahden Rauhankadun vuokratalon asukkaat kertovat hurjista tapahtumista – "Kuuntelin kerran, kun rälläkällä sahattiin lukkoa poikki"

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut