Lukijalta | Uusi valtuusto, uudet liikennepäätökset: kansiratkaisun vaihtoehtojen tutkinnalle tuli Lahdessa lisäaikaa, koko Liisua ei hylätty

Lahden kaupunginvaltuuston talousarviopäätöksen keskustavisiota eli liikennesuunnitelma Liisua koskevat kirjaukset herättivät pääkirjoituksessa (ESS 24.11.) kyselyä politiikan pitkäjänteisyyden perään.

Pitkäjänteisyys onkin hyvä tavoite, mutta ei kuitenkaan ohi demokratian.

Demokratiaan kuuluu se, että äänestäjät saavat säännöllisesti kertoa vaaleissa mielipiteensä. Päättäjien nauttima luottamus arvioidaan määräajoin uudelleen ja he joko tippuvat tai tulevat valituiksi seuraavaan valtuustoon.

Jos päättäjät vaihtuvat, se on äänestäjien viesti, jonka kuuluu vaikuttaa päätöksentekoon jopa pitkäjänteisyyden kustannuksella.

Näen valtuuston talousarviopäätöksen niin, että kaupunkiympäristölautakunnalle annettiin nyt selkänoja selvittää ja miettiä uudelleen, ovatko esitetyt liikenneratkaisut Sairaalanmäelle ja Kouluharjulle tarkoituksenmukaisia, vai onko niille vielä löydettävissä parempia vaihtoehtoja.

Jos oikein tarkkoja ollaan, valtuuston talousarviopäätös tarkoittaa, että Sairaalanmäen kehittäminen aloitetaan ilman Saimaankadun kansiratkaisua ja Mannerheiminkadun liittymää, siis kuitenkin aloitetaan.

Mannerheiminkatu myös säilyy nelikaistaisena, mikä pikemminkin tukee ajatusta keskustan kehästä kuin sotii sitä vastaan.

Valtuusto päätti myös olla laittamatta koko Liisua tai keskustavisiota uusiksi, mikä on huomionarvoista.

Mikäli kansiratkaisu todettaisiin pohdinnan jälkeen vähiten huonoksi vaihtoehdoksi, ei valtuuston päätös nähdäkseni estä lautakuntaa edistämästä sitä.

Valtuuston aiempi päätös sitoi lautakunnan käsiä.

Kouluharjun koululaisten turvallisuuden takaamiseksi on kansiratkaisulle pohdittu muitakin vaihtoehtoja, esimerkiksi Lotilan koulun saattoliikenteen ohjaaminen pelastusaseman suunnalta ja liikenteen ohjaaminen toista reittiä.

Lautakunnan on ollut kuitenkin mahdotonta lähteä tutkimaan näitä vaihtoehtoja, sillä viranhaltijatulkinnan mukaan valtuuston aiempi päätös sitoi lautakunnan käsiä ja ohjasi valmistelua yksiselitteisesti Saimaan-Vuoksenkadun kansiratkaisun edistämiseen.

Tästä tulkinnasta johtuen tarvittiin valtuustolta uusi päätös, joka antaa lautakunnalle mandaatin näiden yksityiskohtien uudelleen tarkasteluun.

Ilman tätä olisi aiempi valtuuston päätös tulkintoineen jäänyt voimaan. Kaupunginhallitus olisi todennäköisesti tullut käyttämään otto-oikeutta lautakunnan tästä linjasta poikkeaviin päätöksiin.

Päätöksenteon sujuvuuden vuoksi aikalisä oli tässä mielestäni tarpeen. Keskustelua ja tietoa tarvitaan vielä lisää, jotta Sairaalanmäelle saadaan toimivat liikenneratkaisut.

Kirjoittaja on Lahden kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja (kd.).

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut