Lukijalta: Aluevaalit ovat ovella – toivottavasti syksyllä kuullaan vilkasta sote-keskustelua

Miia Nahkuri

Eduskunnan kevätistuntokausi huipentui sote-uudistuksesta päättämiseen. Historiallisessa uudistuksessa sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestämisvastuu siirretään kunnilta perustettaville hyvinvointialueille.

Hyvinvointialueen ylin päättävä toimielin on suorilla vaaleilla valittava aluevaltuusto. Ensimmäiset vaalit ovat jo ovella ja vaalipäivä on 23. tammikuuta 2022.

Hyvinvointialueen toimintaa johdetaan aluevaltuuston hyväksymän hyvinvointialuestrategian mukaisesti, ja aluevaltuusto päättää myös hyvinvointialueen organisaatiorakenteesta.

Sote-uudistus merkitsee lähidemokratian loppua – "Täältä olisi parempi kuolla pois ennen näiden toteutumista"

Uusien hyvinvointialueiden tehtävä tulee olemaan vaativa ja alueiden päättäjien pitää löytää keinot, joilla sote-uudistuksen tärkeät tavoitteet voivat toteutua. Uudistuksen tärkeimpiä tavoitteita ovat muun muassa yhdenvertaisten ja laadukkaiden palveluiden turvaaminen, palveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden parantaminen sekä hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen.

Jotta tavoitteet voidaan saavuttaa, tulee sosiaali- ja terveydenhuollon painopistettä siirtää hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen, ennaltaehkäisyyn sekä perustason palveluiden vahvistamiseen. Ihmislähtöiset palvelut edellyttävät paremmin yhteen sovitettuja palvelukokonaisuuksia, joissa huomioidaan kaikkien sektoreiden eri palvelut.

Nyt äänestäjille on tarjolla omat vaalit myös näille tärkeille teemoille.

Myös Hämeessä järjestöt ovat valtava voimavara, joiden osaamista ja asiantuntemusta kannattaa hyödyntää mahdollisimman paljon, kun rakennamme yhteistä uutta hyvinvointialuetta.

Kuntavaaleissa äänestysprosentti jäi historiallisen alhaiseksi kaikenkokoisissa kunnissa. Kunnallisalan kehittämissäätiön tekemissä kyselyissä kansalaiset ovat nostaneet toistuvasti kunnallisvaalien tärkeimmiksi teemoiksi vanhusten huollon ja terveyspalvelut. Nyt äänestäjille on tarjolla omat vaalit myös näille tärkeille teemoille.

Vaalipäivän ollessa jo näin lähellä, on vaalikeskusteluiden aika varsin pian. Toivottavasti syksyllä näemme vilkasta keskustelua sote-palveluiden tulevaisuudesta, ja tämä myös innostaa ihmisiä lähtemään vaaliuurnille tammikuussa.

Kirjoittaja on SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n erityisasiantuntija.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut