Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Päijät-Soten digipalveluita selkeytetään entisestään

Kuntavaaliehdokas Anna-Kaisa Kupiainen (vas.) nostaa 28.5.2021 julkaistussa kirjoituksessaan esille huolensa koskien Päijät-Soten digipalvelun toiminnallisuuksia. Kiitämme Kupiaista tärkeistä näkökulmista. Digipalveluiden selkeyttämisen tarve on tunnistettu sekä Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymässä että Harjun terveydessä saadun asiakaspalautteen perusteella.

Päijät-Sotessa on käytössä digitaalinen alusta, joka on Mehiläisen kehittämä. Hankinnan tavoitteena on ollut tarjota julkiselle puolelle vastaavan tasoiset digipalvelut, kuin yksityisellä puolella on käytössä. Tähän tavoitteeseen ollaan pääsemässä hyödyntämällä modernia digialustaa.

Käytännössä Mehiläisen digitaalisen palvelualustan käyttö näkyy asiakkaalle siten, että asiakas lataa sovelluskaupasta OmaMehiläinen-sovelluksen ja ottaa siellä käyttöön Päijät-Sote-käyttäjäteeman. Päijät-Sote-teeman mukaiset palvelut saa käyttöönsä automaattisesti, kun käyttäjä asuu tietyllä postinumeroalueella tai on valinnanvapausasiakkaana valinnut Harjun terveyden palveluntuottajakseen.

Digipalvelussa on Päijät-Sote-teeman lisäksi toisena vaihtoehtona Mehiläinen-teema. Samalla digialustalla on paljon esimerkiksi työterveyden käyttäjiä, ja moni asiakas hyötyy siitä, että näkee samasta sovelluksesta sekä julkisen terveydenhuollon tietoja että yksityisen terveydenhuollon ja työterveyshuollon tietoja.

Käyttäjä voi koska tahansa vaihtaa Omat tiedot -valikon kautta Päijät-Sote-teeman toiseen teemaan käyttääkseen työterveyden/yksityisen terveydenhuollon palveluita.

Tämän asiakasmäärän hoitaminen lääkärin vastaanotolla olisi tarkoittanut noin 40 kuukauden täysipäiväistä lääkärityöpanosta.

Olemme samaa mieltä Kupiaisen kanssa siitä, että palvelutarjoajien eriyttäminen digipalveluissa tulee tehdä nykyistä selkeämmin. Käyttäjäpalaute on tältä osin ollut selvää ja korjaaviin toimenpiteisiin on ryhdytty. Olemme jo tehneet sovellukseen useita selkeyttä lisääviä parannuksia ja kesäkuun aikana tulevassa päivityksessä erottelua lisätään entisestään.

Digitaalinen asiointi on otettu Harjun terveyden toiminta-alueella laajasti käyttöön ja yhteydenottoja on ollut jo yli 10 000. Jonotusaika lääkärille on ollut keskimäärin 2–3 minuuttia. Alkuvuoden ratkaisuaste on 71 prosenttia, mikä tarkoittaa, että 6 750 asiakkaan ongelma on saatu ratkaistua minuuteissa yhdellä kontaktilla.

Tämän asiakasmäärän hoitaminen lääkärin vastaanotolla olisi tarkoittanut noin 40 kuukauden täysipäiväistä lääkärityöpanosta. Myös asiakastyytyväisyys on ollut hyvällä tasolla: 81 prosenttia asiakkaista on antanut digiasioinnilleen arvosanan 9 tai 10 (asteikko 0–10).

Kirjoittaja on johtava lääkäri Harjun terveydessä.