Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Pitäkää uimahallit Lahdessa auki, liikuntarajoitteisille ne ovat ainoa liikunnallinen mahdollisuus pitää yllä terveyttään

Alueellinen koronaryhmä on Etelä-Suomen Sanomien (24.5.21) mukaan päättänyt pitää Lahden uimahallit edelleen täysin suljettuina. Lahden kaupunki puolestaan suunnittelee laittavansa kaikki alueen uimahallit ensi kesänäkin kiinni kahdeksi kuukaudeksi samanaikaisesti.

Nämä laadukkaat päätökset herättävät muutamia kysymyksiä. Lahdessa on tuhansia ja taas tuhansia liikuntarajoitteisia eri ikäisiä henkilöitä, joiden ainoa mahdollisuus pitää yllä fyysistä kuntoaan, heikkoa terveyttään ja toimintakykyään ovat uimahallit ja niiden tarjoamat liikuntamuodot. Monelle terveelle sopii kävely, hiihto, pyöräily, juoksu ja monet muut liikuntamuodot, joita on helppo harrastaa korona-aikanakin. Liikuntarajoitteisille ainoa mahdollisuus ovat uimahallit.

Tuntuu kovin näköalattomalta lähestymistapa, jossa suojellaan tätä ryhmää koronatartunnalta ja siinä suojellessa tapetaan heidät pahenevaan sairauteen ja yleiskunnon sekä toimintakyvyn hiipumiseen.

Elämme nyt kesän kynnyksellä 2021 ja yli 40 prosenttia väestöstä on saanut ensimmäisen koronarokotuksen ja varmaan suurin osa yli 65 vuotiaista monisairaista henkilöistä jo toisenkin. Kun jo ensimmäinen rokote antaa hyvän suojan koronaa vastaan, ei enää ole mitään järkevää perusteltua syytä kieltää uimahallien käyttöä ihmisiltä, jotka sitä henkensä ja terveytensä takia tarvitsevat.

Pitää myös huomata, ettei tämä ole tasa-arvokysymys muussa mielessä kuin siinä, että kaikille kansalaisille turvataan mahdollisuus fyysisestä hyvinvoinnistaan huolehtimiseen myös tänä surullisena covid-aikana.

Lahden kaupunki voisi oikoa omituista suhdettaan uimahalleihin ja etenkin niiden huoltotaukoihin.

Itse kävin iltapäivisin Saksalan uimahallissa uimassa siihen saakka, kun se mielestäni järjettömällä päätöksellä suljettiin. Uintireissuillani altaassa oli enimmillään kymmenen ihmistä, keskimäärin 4–6 uimaria eikä käsittääkseni mitään mahdollisuutta saada tartuntaa. Asiakasrajoitus, miehet 28 ja naiset 34 henkilöä, alittui siis todella reilusti ainakin mainittuna aikana päivästä.

Myös Lahden kaupunki voisi oikoa omituista suhdettaan uimahalleihin ja etenkin niiden huoltotaukoihin. Nyt suunnitellaan taas koronasulkujen jälkeen uimahallien täydellistä sulkua kahdeksi kuukaudeksi ”huoltotauon” takia.

Miksi halleja ei huollettu, kun ne koronan takia olivat kuukausitolkulla suljettuna? Mikä pakottaa sulkemaan hallit samanaikaisesti, kun liikuntamahdollisuudet taas viedään liikuntarajoitteisilta, tällä kertaa kaupungin ala-arvoisen toiminnan takia.

Maauimalan altaalle ja sieltä pois pääsyä mahdollistamassa ei ole minkäänlaista apua tai järjestelyä liikuntarajoitteisille.

Onhan meillä maauimala! Onpa hyvinkin ja sellaisessa paikassa onkin, ettei sinne liikuntarajoitteisilla ole mitään asiaa, kun sinne, eikä varsinkaan sieltä pois, omin jaloin pääse. Altaalle ja sieltä pois pääsyä mahdollistamassa ei ole minkäänlaista apua tai järjestelyä liikuntarajoitteisille.

Älypyörätiehen löytyi miljoonatolkulla rahaa ja ihan yhtä tyhmältä se pyörätie näyttää kuin ennenkin.

Sekä kaupungille että alueelliselle koronaryhmälle molemmille sama toivomus, menkää peilin eteen ja huutakaa:” Äly hoi! Älä jätä!” Ja kuunnelkaa mitä se kaiku vastaa.