Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Hävikkiruoka ei päädy kaatopaikalle

Hyviä ajatuksia Chimene Bavardilla Esalaisessa (ESS 11.5.) Aihe on mitä tärkein, eli keinoja hävikkiruuan vähentämiseksi tarvitaan. Ruuan tuottamiseksi on tehty valtavasti työtä pelloilta, järvistä ja muista lähteistä alkaen.

Onneksi keinoja on jo olemassa ja asenteet muuttumassa. Kauppaa ajaa ainakin kustannus, mutta asukasta sen lisäksi "hyvä mieli". Kiertotalous kehittyy.

Lähetän toimittajille kuitenkin pyynnön: älkää käyttäkö sanontaa "viedään kaatopaikalle". Lahden seudulla biojätettä, siis hävikkiruokaakin, on kompostoitu Kujalan jätekeskuksessa jo 1995 alkaen sekä mädätetty ennen kompostointia jo noin kymmenen vuotta ja tuotettu biokaasua.

Kymmeneen vuoteen ei ole saanut sijoittaa kaatopaikalle mitään biohajoavaa koko Suomessa. Tuo sanonta pitää korjata, koska sillä on vaikutusta muun muassa siihen, mitä kansa arvelee vietävän esimerkiksi uuteen suunniteltuun Kierrätyspuistoon. Harhoja pitää karsia, sillä jätehuolto on herkkä ja tunteita herättävä ala.

Harhoja pitää karsia, sillä jätehuolto on herkkä ja tunteita herättävä ala.