Ehdokkaalta: Yhteiskunnan tulee turvata kaikkien ihmisarvo – tässä olemme seksuaalivähemmistöjen kohdalla epäonnistuneet

Elisa Lientola

Suomen Raamattuinstituutin rehtori Pauli Rahkonen vaatii vapautta rikkoa perusoikeuksia ja välttää oikeustoimet uskonnon nimissä kirjoituksessaan Etelä-Suomen Sanomissa 6.5.2021.

Rahkonen tekee kansanedustaja-lääkäri (kd.) Päivi Räsäsen syytteestä uskonnonvapauskysymyksen ja syrjittyjen vähemmistöjen oikeuksista mielipidekysymyksen. Näin hän ohjaa julkista keskustelua ohi tosiseikkojen ja todellisen kysymyksen; kykeneekö yhteiskunta turvaamaan yhdenvertaisuuden ja ihmisarvon loukkaamattomuuden. Tässä olemme seksuaalivähemmistöjen kohdalla epäonnistuneet.

Tätä törkeää halventamista ja syrjintää on ”pilvin pimein”, kuten Rahkonenkin toteaa. Harvalla vain on Räsäsen valta-asemaa ja julkisuutta. Syrjivällä, toiseuttavalla puheella on rakenteellisen syrjinnän legitimoinnin lisäksi arvaamattomampia seurauksia homovihaan perustuvan, suoran väkivallan muodossa.

Päivi Räsänen on toteuttanut sananvapauttaan, kenenkään ennalta estämättä, käyttämällä äärimmäisen loukkaavaa ja syrjivää kieltä. Tämän hän on tehnyt pyrkiessään poliitikkona rajaamaan perusoikeuksia sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöiltä ja ohittamaan lainsäädännössä ja yhteiskunnan palveluissa heidän asemaansa.

Kyse ei ole uskonnon harjoittamisesta, kun valtakunnan tason poliitikko väittää, ettei homoseksuaalisuus ole geneettistä, tai että se on ”tieteellisesti todistettu psykososiaaalisen kehityksen häiriö”.

Tiede on asiasta aivan toista mieltä, minkä Räsänen lääkärinä varmasti tietää. Nyt näitä lausumia tutkitaan, koska ne ovat homoseksuaaleja syrjiviä ja halventavia ja loukkaavat heidän yhdenvertaisuuttaan ja ihmisarvoaan.

Eihän voi olla niin, että voimme halventaa ihmisryhmiä, mutta vapaudumme vastuusta uskontoon nojaten.

Eihän voi olla niin, että voimme halventaa ihmisryhmiä, mutta vapaudumme vastuusta uskontoon nojaten. Mille tahansa hirmuteoille löytyisi näin vastuuvapaus ja lupa syrjiviin tekoihin. Sellaisenko yhteiskunnan Rahkonen ja muut Räsäsen puolesta kiihkoilevat haluavat?

Onneksi meillä oikeusvaltiossa syyttäjä ja oikeuslaitos eivät tee päätöksiään uskonnollismoraalisen palautteen vaan oikeudellisen tulkinnan kautta. On hyvä, että saamme oikeuskäytäntöä syrjinnän ja sananvapauden suhteesta, sillä selvästi kaikki eivät osaa kunnioittaa lähimmäistä ja kohdella heitä rakkaudella.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu ja kuntavaaliehdokas (vas.) Lahdesta.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut