Lukijalta: Perustuslailliset oikeudet ovat vakavasti uhattuna – Päivi Räsäsen saama syyte kyseenalaistaa uskonnonvapauden ja yhdenvertaisuuden lain edessä

Pauli Rahkonen

Suomen perustuslaki takaa suomalaisille muun muassa yhdenvertaisuuden lain edessä ja uskonnon vapauden. Kumpikin on vakavasti uhattuna. Viittaan kansanedustaja (kd.) Päivi Räsäsen tapaukseen tulla syytetyksi kirjoituksistaan. Samanlaisia kirjoituksia on kirjoitettu maassamme pilvin pimein.

Lukuisat kristityt ovat ottaneet minuun yhteyttä ilmoittaen, että ovat valmiit ottamaan vastaan samat syytteet kuin Räsänen. Mikäli poliisilaitos ei ota niitä tutkintaan ja mikäli niistä ei tule kaikille näille ihmisille syytettä, ei yhdenvertaisuus lain edessä toteudu Räsäsen tapauksessa.

Sama koskee Räsäsen kirjoituksia julkaisseen päätoimittajan saamia syytteitä. Samanlaisia kirjoituksia on julkaistu lähes kaikissa herätyskristillisissä lehdissä, jopa siinä, jonka päätoimittajana olen ollut.

Päivi Räsäselle syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, epäillään halventaneen homoseksuaaleja kirjoituksissaan – Räsänen ei katso syyllistyneensä minkään ihmisryhmän uhkaamiseen tai solvaamiseen

Nyt erityisesti yhteen ja siinä sivussa toiseenkin ihmiseen kohdistuva syytteen nostaminen näyttäytyy putinistisena pelotteluna nostaa esiin varoittava esimerkki. Olisi helppo saada tuhansia ihmisiä tunnustamaan olevansa syyllinen samaan rikkomukseen kuin Räsänen ja vaatimaan päästä myös syytetyksi, jotta yhdenvertaisuus lain edessä toteutuisi.

Toinen perustuslaillinen oikeus on uskonnonvapaus. Jos Raamattua lukee objektiivisesti, on pakko todeta, että Räsänen on puhunut hyvin yhtäpitävästi sen kanssa. Tietenkään ei tule puhua kyseessä olevasta aiheesta solvaavalla tavalla tai pyrkien kiihottamaan ihmisiä millään tavalla homoseksuaaleja vastaan. Kristityn periaate on pyrkiä rakastamaan kaikkia ihmisiä.

Silti pidämme uskonnonvapauden piiriin kuuluvana oikeutenamme kertoa Raamatun mielipide mistä tahansa asiasta. Teologisessa mielessä Raamattuun pitäytyvät ihmiset vastustavat esimerkiksi islamin oppeja hyvinkin yksityiskohtiin menevällä tavalla. Silti ei sitäkään voi pitää kiihotuksena muslimeja kohtaan.

Pidämme uskonnonvapauden piiriin kuuluvana oikeutenamme kertoa Raamatun mielipide mistä tahansa asiasta.

Yhdenvertaisuuden vuoksi myös nämä kirjoitukset olisi luettava samaan kategoriaan tämän nyt puheena olevan kanssa. On siis täysin normaalia, että vaikkapa Seta ja herätyskristilliset piirit väittelevät aiheesta.

Eihän Suomessa ole mitään pakkoa uskoa Jumalaan tai Raamattuun. Jos ei usko, niin Raamatun kannan kyseiseen asiaan voi jättää omaan arvoonsa. Ei kuitenkaan pitäisi olla pakko uskoa siihen, mitä Seta opettaa.

Valtakunnansyyttäjä on nyt avannut pandoran lippaan, jonka seuraukset voivat olla järisyttävät. Kristillisiä lehtiä saatetaan lakkauttaa, vapaakristillisiä seurakuntia vaatia lopetettaviksi, saarnaajia vähintäänkin sakotetaan. Mikäli ollaan johdonmukaisia, näin tapahtuu, jos nämä eivät muuta kantaansa, ja nehän eivät sitä tee.

Poliisi- ja oikeuslaitos saavat käsiteltäväkseen massiivisen määrän tapauksia, mikäli yhdenvertaisuudesta lain edessä tahdotaan pitää kiinni. Suomi on vaarassa vaipua neuvostoaikaan, jolloin rekisteröityjä seurakuntia pitkin hampain hyväksyttiin, mutta vain kommunistisen aatteen puitteissa.

Rekisteröidyissä seurakunnissa piti aina olla KGP:n edustaja valvomassa, että asiat rullaavat puolueen tahtomalla tavalla. Määrätyistä asioista ei saanut saarnata ja niin edelleen. Tätäkö nyt halutaan?

Kirjoittaja on FT, Suomen Raamattuinstituutin rehtori ja Lahden Baptistilähetysseurakunnan vt. pastori.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut