Teppo Koskisen Esalainen: Lukudiplomi on hyvä väline myös yrityksille – pään treenaaminen on haastelaji

Teppo Koskinen

Oman tuttavapiirini kokemusten perusteella näyttää siltä, että varsin monessa työpaikassa on otettu etätyöaikana kaikenlaisia haasteita käyttöön. Kilometrihaasteessa kerätään liikuntakilometrejä, minuuttihaasteessa kerätään liikuttuja minuutteja.

Jotkut lankuttavat iltapäivällä, toiset vetävät leukoja. Joku porukka tekee etunojapunnerruksia tai joogaa yhdessä etänä.

Silloin, kun vielä liikuttiin porukalla, oli yhteisiä sählyvuoroja ja lounastauon juoksulenkkejä.

Tällaiset haasteet ovat varmasti kaikin puolin hyviä. Etenkin näinä koronapandemian aiheuttaman eristäytymisen ja kotona pysyttelyn aikoina: yhteisöllisyys pysyy jollakin tavalla yllä, eikä kenellekään ole haitaksi, jos liikuntaan tulee lisämotivaatiota.

Minua vastaan tulleista haasteista voisi yleistäen sanoa, että niiden teemat ovat aika rajoitettuja: juoksua, kävelyä, portaiden kulkemista, ulkoilua, kilometrejä, minuutteja.

Näiden rinnalle voisi ottaa myös henkisen virikkeellisyyden haasteita: Luetaan kirja kuukaudessa. Tai katsotaan joka viikko sellainen elokuva, jota ei välttämättä tulisi muuten katsotuksi. Tai kuunnellaan säännöllisesti sinfonia. Tai opetellaan tunnistamaan joka viikko jokin suomalainen lintu- tai kasvilaji.

Vaihtoehtoja on lukemattoman paljon ja keinoja haasteiden toteuttamiseen vielä moninkertaisesti enemmän.

Yle Areenan elokuva- ja dokumenttitarjonta on hyvää ja monipuolista runsaudenpulaan asti, ja jos elokuvia valitsee teemoittain, niin taatusti eteen tulee jotakin uutta ja yllättävää. Radiosta ja suoratoistopalveluista saa musiikkia sielun kyllyydestä. Verkon erilaisista tietolähteistä saa koottua runsaita mutta helppoja tietopaketteja.

Vastaan heti yhteen vastaväitteeseen. Kuka jaksaa katsoa tylsiä elokuvia tai kuunnella jotain jazzlurituksia, jos ei pidä sellaisesta? Vastaus on tietysti se, siksihän kyseessä on haaste: Ei räntäsateessa lenkille lähteminenkään ole aina hauskaa tai mielenkiintoista. Tarvitaan ulkopuolista motivaatiota. Mutta yleensä voi lopulta kiittää itseään.

Kirjojen osalta tilanne on myös helppo: Lastu-kirjastojen lukudiplomi soveltunee oikein hyvin myös työyhteisöjen käyttöön. Diplomin idea on yksinkertainen: luetaan vuoden kuluessa kymmenen kirjaa kirjaston neljääntoista kategoriaan kokoamista teoksista.

Valikoima on laaja. Se ulottuu vihreistä teemoista esseisiin, kaunosta tietoon ja takaisin. Voit esimerkiksi lukea vaikkapa Terveiden Käsien Läjä Äijälän elämäkerran, jatkaa Monimuotoisuuden pariin, ottaa kiinni palkintoehdokkaista, tarkastaa, miten urheilusta on kirjoitettu ja viihtyä trillerin parissa.

Kun nykyään pitää luetella hyötyjä, niin lukemisesta hyötyy ainakin niin, että haasteeseen osallistuneiden keskittymis- ja empatiakyvyt ovat parantuneet, maailmankuva avartunut, keskusteluvalmius noussut ja tunne elämänhallinnasta on korkeammalla tasolla. Mutta lukeminen on myös yksinkertaisesti kivaa ja hyvä tapa.

Kirjaston työntekijät eivät olleet kuulleet, että työpaikat olisivat vielä ajatukseen tarttuneet, työkaverit keskenään kyllä. Mutta jos joku tarttuu, niin kertokaa ihmeessä kirjastolle ja minullekin.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut