Ehdokkaalta: Liikuntaan saatava tasapuoliset mahdollisuudet koko kaupunkiin

Satu Lehtola

Lapsesta asti aloitettu ja mahdollistettu liikkuminen kouluissa, päiväkodissa ja kotoa, voi parhaimmillaan antaa elämänmittaisen liikuntakipinän. Se on suoraan kytköksissä elämänikäiseen terveyden ylläpitoon ja sitä kautta tuo säästöjä yhteiskunnalle vähempinä terveydenhuollon menoina. Puhumattakaan liikunnan vaikutuksesta mielenterveyteen, tunnetaitoihin, empatiakykyyn ja sosiaalisen kanssakäymisen edistämiseen. Koululiikunnan avulla pidetään tulevaisuuden ihmisistämme huolta pitkienkin koulupäivien aikana.

Lahden kouluissa on koronastakin johtuvasta syystä erityisjärjestelyitä, joiden myötä liikkuminen ja ulkoilu on pienennetty minimiin varsinkin yläasteikäisillä. Lisäksi kaupungin ylläpitämät koulujen liikuntapaikat ovat täysin eriarvoisessa asemassa liikuntamahdollisuuksien sekä ylläpidon ja huollon suhteen.

Ahtialan alueen koulun/koulujen välineistöä ei ole uudistettu, saati lisätty pariin vuosikymmeneen. Eivätkä Ahtialan alueen koululaiset vallitsevan tilanteen vuoksi saa oppilaat koulukuljetusta edes keskustan alueelle parempien liikuntamahdollisuuksien pariin.

Toteutuuko tässä kohtaa yhdenvertaisuus oppilaiden kesken? Se on opetussuunnitelmaan kirjattu. Lasten ja nuorten pitää saada liikkua mahdollisimman monipuolisesti ja kouluille annettavan määrärahan tulee jakautua mahdollisimman tasaisesti, jotta kaikissa kouluissa on erilaiseen liikkumiseen mahdollisuudet. Peräänkuulutan myös, että kun liikuntapaikkojen investoimiseen tai korjaamiseen budjetoidaan rahaa, jakautuisi se todellisen lähiliikuntapaikan kunnon mukaan, ei päättäjän asuinpaikan.

Systemaattisesti on vuosien varrella vähennetty liikuntamahdollisuuksia, vaikka on hyvin tiedossa mitä liikkumattomuudesta seuraa. Ilman hankkeitakin kaikilla pitäisi olla yhdenvertaiset mahdollisuudet asuinalueeseen, kouluun ja tulotasoon katsomatta saada harrastaa ja liikkua kouluissa ja myös sen jälkeenkin. Laitetaan koulujen liikuntapaikat kuntoon myös Ahtialassa, jossa asuu paljon lapsiperheitä ja lisää muuttaa jatkuvasti. Kunnan elinvoimaa lisätään juuri siten, että panostamme meidän nuoriin tulevaisuuden veronmaksajiin.

Siirrytään sanoista niihin tekoihin ja panostetaan meidän tulevaisuuden ihmisiin ja annetaan ennen kaikkea mahdollisuudet mahdollisimman monipuoliseen liikkumiseen.

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (sd.) ja varavaltuutettu Lahdesta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.