Ehdokkaalta: Lahden tulevaisuus ja elinvoima kytkeytyvät syntyvyyteen

Katja Toepfer

Etelä-Suomen Sanomissa 12.3. SDP:n Pekka Komu ja Jetta Laakso kritisoivat kaupunginhallituksen päätöstä palauttaa päivähoidon palvelusetelin leikkauspäätös uudelleen arvioitavaksi sivistyslautakuntaan Lahdessa.

Minusta puolestaan on hyvä, että hallitus käytti asiassa otto-oikeutta, sillä lapsia koskevia päätöksiä ja niiden vaikutuksia tulee arvioida perusteellisesti ja ensisijaisesti lasten ja perheiden näkökulmasta.

Vasemmisto pitää Lahdessa lapsiperheiden puolta

Miksi juuri lapsien palveluista haluttiin leikata, kun kaikkia muitakaan budjettiin merkittyjä leikkauksia ei ole viety läpi? Vaikka veroäyriäkin olisi nostettu, tämä leikkaus olisi varmaankin haluttu tehdä. Palvelusetelin heikennys on sellainen, että se todennäköisesti aiheuttaa kustannuspaineita muiden muassa kaupungin päiväkodeissa, joten talouden tasapainottaminen tuskin on tässä takana.

Lahden tulevaisuus ja elinvoima kytkeytyvät syntyvyyteen. Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan syntyvyys laskee Lahdessa vuosien 2019—2040 välillä toiseksi eniten koko maassa. Väestöpolitiikkaa ja kaupungin tulevaisuutta ei ole tässä päätöksessä otettu huomioon.

Alenevan syntyvyyden ja elinvoiman tilanteessa lapsiperheiden hyvinvointi ja valinnanmahdollisuudet tulisi päätöksissä aina asettaa etusijalle. Ovatko perheiden heikkenevät mahdollisuudet valita lastensa hoitomuodot viesti, joka halutaan antaa perhettä suunnitteleville?

Kallista palveluseteliä puolustetaan ideologisesti

Mikäli palvelusetelin leikkaus aiheuttaisi jatkossa yksityisen hoidon tarjonnan vähentymistä ja asiakasmaksujen nousua, olisi se merkittävä heikennys perheiden arkeen. Yksityiset perhepäivä- ja ryhmäperhepäivähoitajat sekä päiväkodit ovat tuoneet tarvitun lisän kunnalliseen päivähoitoon ja valinnanmahdollisuuksia perheille.

Palveluseteli on ratkaissut kaupungin hoitojono-ongelman ilman tarvetta investoida seiniin. Ennen palvelusetelin käyttöönottoa saattoi käydä jopa niin, etteivät sisarukset mahtuneet samaan päiväkotiin tai päiväkotipaikat osoitettiin kaupungin toiselta puolen. Perheiden arkea heikentäviin päätöksiin meillä ei ole varaa.

Kirjoittaja on lääkäri, kolmen lapsen äiti, kuntavaaliehdokas (kd.) Lahdesta.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut