Lukijalta: Kaupunginvaltuuston päätöksiä täytyy Lahdessa toteuttaa vaalien läheisyydestä huolimatta

Pekka Komu, Jetta Laakso

Viime maanantaina tuli ensimmäistä kertaa poliittisella urallamme vastaan tilanne, jossa kaupunginhallitus asettui (äänin 6–5) ylintä valtaa käyttävän kaupunginvaltuuston tekemää päätöstä vastaan. Kyse oli sivistyslautakunnan alaisen yksityisen varhaiskasvatuksen palvelusetelin arvosta, jonka käsittelyssä kaupunginhallitus päätti käyttää otto-oikeutta.

Lahdessa ehdokasryntäys kuntavaaleihin, ehdolla on jo yli 500 henkilöä – katso nimilista

On ongelmallista, jos lahtelaiseen poliittiseen kulttuuriin pesiytyy välinpitämättömyys säännöistä, hierarkiasta ja valtuuston tekemien päätösten noudattamisesta.

Säästötoimenpiteestä päätettiin syksyllä valtuuston talousarviokokouksessa äänin 35–24 osana niin sanottujen vaikeiden ja ikävien päätösten pitkää listaa. Kokoomus esitti, että säästövelvoitteesta poistetaan palvelusetelihinnan tasoon vaikuttaminen, mutta esitys hävisi.

Huomattavaa on, että sekä esitys että lautakunnan päätös palvelusetelin hinnasta perustuivat valtuuston päätökseen ja vastuulliseen virkavalmisteluun. Valtuuston budjettipäätös yritettiin kumota vain muutamaa kuukautta myöhemmin sivistyslautakunnassa.

Vaikka koko asia onkin hölmö, kaupunginhallitus onneksi palautti asian uudestaan sivistyslautakunnan käsittelyyn sen sijaan, että muutti itse päätöstä ilman tarvittavaa asiaan perehtymistä. Käyttämällä otto-oikeutta kaupunginhallitus asettaa lautakunnan jäsenet vaikeaan tilanteeseen: joko noudattaa valtuuston päätöstä tai tehdä, kuten kaupunginhallituksen enemmistö haluaa.

Tässä on Pro Lahden jättämä ehdokaslista, keskusvaalilautakunta julkisti nimet

Ei ole järkevää, että kaupunginhallitus ja lautakunta vääntävät kättä asiasta, jossa on kyse näiden yläpuolella olevan instituution – kaupunginvaltuuston – päätöksen toimeenpanosta. Vieläkin huolestuttavampaa on, jos tästä tulee jatkuva käytäntö.

Kokoomuspoliitikkojen sääntöjen vastainen äänestyskäyttäytyminen hyvinvointiyhtymän yhteisyritysasiassa on luonut esimerkin säännöistä piittaamattomasta politikoinnista.

Asiassa olisi syytä palata pikimmiten normaaliin päiväjärjestykseen ja kaupunginvaltuustossa tehtyjen päätösten toteuttamiseen kuntavaalien läheisyydestä huolimatta.

Kirjoittajista Komu on valtuustoryhmän puheenjohtaja ja Lahden kaupunginhallituksen jäsen (sd.), Laakso valtuustoryhmän 1. vpj. ja kaupunginhallituksen jäsen (sd.).

Kommentoi