Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Lukijalta | Ilo on asennekysymys, eikä vieläkään ole myöhäistä halata

Toimittaja Pirjo Kamppila pohti loppiaisena Esalainen-kirjoituksessaan (ESS 6.1.) joulun iloa ja sitä, minne se oikein on kadonnut, varsinkin aikuisten keskuudessa.

Joulua vietetään liian vakavalla naamalla. Olen samaa mieltä ja myös siitä, että liika suorituspaine jouluna estää tai latistaa tunnelmaa.

On totta myös se, että lasten ilo on sitä aidointa, mutta kun ollaan jo iäkkäitä, mistä sen lasten ilon nappaa, kun nyt on tyydyttävä vain omaan seuraan tai rakkaan puolison.

Kyllä ilo löytyy sieltä, kun tutkit sisintäsi, laitat laulut soimaan, pohditte ääneen, mikä on hyvin. Muistetaan ystävälliset sanat, hymy ja huumori. Myös ne luovat iloa, oli joulu tai juhannus. Joka päivälle voi luoda iloa, ihan pienistäkin asioista.

Iloa voi pohtia monelta kannalta. Itse olen sisarusteni kanssa viime päivinä pohtinut vanhemman iloa lapsestaan. Koko keskustelu sähköpostiviestinnässä lähti siitä, että yksi sisaruksistani pohdiskeli, oliko äiti koskaan katsonut häntä hyväksyvästi ja iloiten. Hän on jo vuosikausia epäillyt, ettei ole tullut lapsena kuulluksi eikä nähdyksi.

Hän kysyi meiltä muilta sisaruksilta omia muistojamme. Minun täytyy rehellisesti sanoa, että en muista. Meidän lapsuutemme aikana ei tunteita näytetty tai sanottu ääneen.

Mielestäni on turhaa pohtia asiaa, jolle ei voi enää mitään. Emme voi tälle sisarukselle muuta sanoa kuin, että päästä jo irti. Anna anteeksi.

Tämän kysymyksen myötä olen itsekin pohtinut tuota hyväksyvän ja rakastavan katseen merkitystä suhteessa omiin lapsiini.

En varmasti ole osannut olla tarpeeksi läsnä (virkaäiti kun olin) ja ottaa niin usein lapsia syliin, kuin olisi ollut tarvetta, mutta tässä iässä alkaa olla jo itselleen armollinen.

Vieläkään ei kuitenkaan ole myöhäistä keskustella lastensa kanssa, jos kokee sen tarpeelliseksi, eikä vieläkään ole myöhäistä sanoa lapsilleen, miten heistä iloitsen.

Ei vieläkään ole myöhäistä halata.