Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pirjo Kamppilan Esalainen Rauhaa muttei liikaa

Kauppojen kassat saavat kaiken myötätuntoni juhlapyhien aikaan, etenkin joulun edellä. Kun itse olin aikoinaan pätkätöissä jouluapulaisena kaupassa, hyvän joulun toivotukset pursuivat pian korvista ulos.

– Hyvää joulua! Kiitos samoin!

– Kiitos, ja hyvää joulua!

– Oikein hyvää joulua!

Keksin mielessäni mahdollisimman monta vaihtoehtoa umpitylsälle "hyvälle", mutta en tohtinut käyttää niitä. Iäkäs asiakas olisi saattanut loukkaantua jopa iloisesta joulusta, saat riemukkaasta. Rauhallista joulua sentään uskalsin väliin toivottaa.

Miksi iloinen joulun juhla kallistuu kuitenkin vakavaan ja rauhalliseen suuntaan, ainakin meillä Suomessa? Viettipä joulua Jeesuksen syntymäpäivän vuoksi, talven käännekohdan johdosta tai vain nauttien ylimääräisistä vapaapäivistä – kaikki ovat ilon aiheita.

Sitä kestää puoli vuotta eikä sen eteen tarvitse tehdä mitään.

Ilo tuntuu kuitenkin olevan varattu vain lapsille, ja heistäkin vain alle kouluikäiset ilakoivat tonttuleikkien tahdissa. Vanhemmilla kohokohta on joulukuusen kynttilöiden sytyttäminen, kinkun kanto pöytään tai syvä helpotuksen huokaus, kun pakolliset kuviot ovat ohi.

Kuvioihinhan kuuluvat myös hautausmaalla käynti, mollivoittoisten jouluvirsien veisuu ja köyhien muistaminen.

Mielikuva pikkujouluista on vallaton, mutta varmaan suurin osa meistä viettää pikkujouluja jonkun yhdistyksen kokouksen päätteeksi kahvia ja piparia maistellen.

Olisiko markkinarakoa personal trainerille, viikonloppukurssille tai nettipikakurssille, joka opastaisi viettämään joulua iloiten? Nettiin mahtuisi myös radiokanava, joka keskittyisi duuriasteikolla soiviin joululauluihin.

Tämän joulun naurunpyrskähdys tuli Britanniasta. Niin uskomattomalta kuin se juuri nyt kuulostaakin, britit osaavat laskea leikkiä jopa näinä koronan ja brexitin painostavina aikoina.

Channel 4 -televisiokanava esitti joulupäivänä ennen näkemättömän hilpeän kuningattaren puheen. Kasvoiltaan hiukan jäykän oloinen 94-vuotias Elisabet innostui jopa tanssahtelemaan työpöydällään, uskollisen corgi-koiran ihmetellessä lattialla.

Eihän se totta ollut, vaan tekoälyn luoma väärennös, tai hupiohjelma, mikä lopuksi paljastettiin avoimesti. Hyvä niin, koska muuten kyse olisi tietenkin ollut mielenhäiriöstä. Ja hyvä, että briteissä on sallittua tämänkaltainen leikinlasku. Jossain maissa lasku olisi ollut tekijälle kallis.

Joulun hauskanpitoa saattaa estää se, että suorituspainemittari uhkaa näyttää punaista. Paine nousee, kun kaupan kassalla jonottaessa katselee aikakauslehtien kansia. Ihana Juhla Joulu Kotona Tunnelma Maalla Siivoa Leivo Laita Kokeile Virkkaa... ja taustalla tunnelmamusiikkia.

Silloin pitää muistaa, että hohdokkaat kuvat on otettu joskus viime vuoden lumien aikaan, tarkalla valosuunnittelulla ja henkilöasettelulla. Kateuskertoimen kiristymistä helpottaa, kun ainakin uskottelee itselleen, etteivät onneaan hehkuttavat perheet ja parit todellisuudessa elä pilvihöttöelämää, taatusti riitelevät nekin.

Kauniiden kuvien tarkoitus on saada meidät ostamaan – joko pelkkä lehti tai kaikkea mitä sivut meille esittelevät. Tämän taka-ajatuksen tajuaminen helpottaa.

Lopuksi iloinen tosiasia: päivä pitenee nyt minuutin tai jopa kahden harppauksin joka päivä. Sitä kestää puoli vuotta eikä sen eteen tarvitse tehdä mitään.