Lukijalta: Erno Laisi, kaupunginvaltuusto on Lahti pienoiskoossa, ja siksi siellä kaikuvat timantteineen ja sammakoineen Lahden äänet

Tapani Ripatti

Erno Laisin Esalainen-tekstin Vähän rohkeutta, paljon vaaliarkuutta (ESS 22.12.2020) Lahti-osuus on kaiketi kirjoitettu ”Tännehän jäätte, köyhät” -periaatteilla. Syykin on selvä. Erno kohotettiin aluetoimittajasta eduskuntatoimittajaksi.

Erno Laisi on ollut yksi Etelä-Suomen Sanomien persoonallisimmista kirjoittajista; terävä havainnoija ja sanansäilän vilkas kieputtaja. ”Vähän rohkeutta” -teksti kuitenkin näytti, että kuskina hänen kannattaa olla varovainen. Mopo keuli tavalla, joka voi viedä pöpelikköön Helsingin herrojen kanssa.

En kirjoita siksi, että tuntisin olevani koira, johon Erno Laisin viskaama kapula kalahtaa. Kirjoitan, koska en ymmärrä, miksi hän halventaa Lahden valtuustotyöskentelyä.

Esalainen-teksti edustaa Erno Laisin näkemystä lahtelaisesta päätöksenteosta, mutta sen täytyy olla sopusoinnussa Etelä-Suomen Sanomien journalismin kanssa. Laisin teksti edustaa siis Etelä-Suomen Sanomien arvomaailmaa.

Kun hän kirjoittaa, että valtuutetut tuottavat ”älämölöä ja löysää lässytystä”, ja kun hän ei erittele, mitä hän tuolla tarkoittaa, hän leimaa koko valtuuston. Asioista voi kirjoittaa monin eri tyylikeinoin, mutta koskaan ei pitäisi sortua halveksuntaan ja ylimielisyyteen.

Laisi tylyttää myös niitä, jotka halusivat joko palauttaa tai hylätä Liisun. Päätöksen kannattajille, jotka kestivät paineen, ”on nostettava hattua”, koska ”kritiikin äänenvoimakkuus oli suuri”.

Olipa tyylimme valtuustossa mikä tahansa, olimmepa Liisu-äänestyksessä puolesta tai vastaan, meitä ajaa eteenpäin rakkaus Lahti-kaupunkia kohtaan.

Lopulta Laisi paketoi vastustajat suureksi ”ei”-möykyksi ilmaisulla ”Liisua ja kaikkea muutakin vastustavien on syytä esittää kuntavaaleissa omia vaihtoehtojaan." Voinen kuvitella, että niitä löytyy.

En siis ota kantaa Liisu-päätökseen, jota Erno Laisi tekstissään käsitteli, vaan hämmästelen tasoja, joita tekstistä löysin.

Päällimmäisenä oli Laisin näkemys Liisu-hankkeen käsittelystä valtuustossa. Sen alla oli taso, jossa hän kertoi oman kantansa Liisuun. Tämän alta paljastui hänen kykynsä suhtautua ihmisiin, jotka ovat eri mieltä kuin hän. Kaiken ytimessä oli Erno Laisin ylenkatseinen tapa suhtautua Lahden kaupunginvaltuustoon. Laisi on Liisun Mannerheim-linja.

Erno Laisi, valtuusto on Lahti pienoiskoossa. Siksi siellä oltiin erimieltä Liisusta. Siksi valtuustossa kaikuvat timantteineen ja sammakoineen Lahden äänet. Osa valtuutetuista edustaa jopa Mikael Hoikkalan halveksumaa ”Prisma-kansaa”. (Esalainen 9.12.2020).

Kukaan vakavissaan tehtäväänsä suhtautuva valtuutettu ei hyväksy toisia valtuutettuja tai valtuustotyötä halventavia puheenvuoroja. Siksi oli surullista huomata, että Laisi valjasti Etelä-Suomen Sanomat levittämään omaa valtuustoa halventavaa agendaansa. Lukija kysyy: jos ESS ei kunnioita valtuustoa, miksi minä? Laisin ajatuksilla tullaan ilakoimaan Näppiksellä.

Erno Laisi, koita oivaltaa, että olipa tyylimme valtuustossa mikä tahansa, olimmepa Liisu-äänestyksessä puolesta tai vastaan, meitä ajaa aina eteenpäin rakkaus Lahti-kaupunkia kohtaan. Me vain ymmärrämme eri lailla, mitä Lahti kaupunkina tai käsitteenä ”Lahti minussa” merkitsee.

Erno Laisi, terävyys, tasapaino, maltti, kunnioitus. Siinä matkaevääni Helsinkiin. Kaikkea Hyvää!

Kirjoittaja on täysinpalvellut Yle-toimittaja ja Lahden kaupunginvaltuutettu (sd.).

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.