Erno Laisin Esalainen: Vähän rohkeutta, paljon vaaliarkailua – kuntavaaleissa äänestäjien vastuulla on vaatia ehdokkailta muutakin kuin kaiken vastustamista, älämölöä ja löysää lässytystä

Erno Laisi

Lahden kaupunginvaltuusto päätti viime viikolla hyväksyä kaupungin keskustan Liisu 2030 -liikennesuunnitelmahankkeen selkein lukemin. Periaatepäätös ei vielä sinänsä takaa mitään, mutta se on merkittävä askel kohti konkreettisia – ja tarvittavia – muutoksia keskustan kehittämiseksi.

Päätöksestä on nostettava hattua valtuuston enemmistölle. Paine hanketta vastaan on ollut äänekästä. Kritiikin laajuudesta ei ole tietoa, mutta kritiikin äänenvoimakkuus on ollut suuri.

Valtuusto osoitti paineesta huolimatta pystyvänsä päätöksentekoon kuntavaalien lähelläkin. Se on ilahduttava merkki syksyn vähemmän rohkaisevien esimerkkien jälkeen.

Toivottavasti tuleva valtuusto etenee keskustan kehittämisessä määrätietoisin askelin jo uuden kauden alussa. Päätösten hilloaminen harvoin johtaa politiikassa mihinkään hyvään.

Liisua ja kaikkea muutakin vastustavien on syytä esittää kuntavaaleissa omia vaihtoehtojaan. Pelkkä "ei" ei riitä.

Äänestäjien vastuulla on vaatia muutakin kuin älämölöä ja löysää lässytystä.

Kuntavaalit ovat saaneet lahtelaispoliitikot myös jarruttamaan ja jopa panikoimaan. Tästä esimerkkinä mainittakoon pormestarimalli.

Kokoomus kaatoi mallin ainakin osin kuntavaalien – ja etenkin perussuomalaisten – pelossa.

Pormestarimallista pitäytyminen saattoi olla hyvä päätös, mutta päätöksentekotapa oli surkuhupaisa.

Vaaleilla oli vaikutuksensa myös veropäätökseen. Lahden valtuusto jätti verot korottamatta. Jos vaalit olisivat olleet kauempana, veroprosenttia olisi todennäköisesti nostettu.

Valtion koronatukiaisten ja Paavolan mittavan kiinteistökaupan myötä veronkorotusten hylkääminen oli perusteltavissa. Kylmä totuus kuitenkin vain siirtyi, ei poistunut. Kertaluonteiset oljenkorret on nyt käytetty.

Keväällä valittava Lahden uusi valtuusto saa ensitöikseen päättää leikataanko, nostetaanko veroja vai tehdäänkö molempia.

Osataan ikäviä päätöksiä vältellä muuallakin Päijät-Hämeessä. Hollolan valtuusto jätti aiemmin tänä vuonna tekemättä kouluverkkoon merkittäviä muutoksia. Vaalit kolkuttelivat takaraivossa. On päivänselvää, että Hollolan kouluverkko tulee seuraavalla valtuustokaudella jälleen päätettäväksi. Karsimista ja järkeistämistä on edessä, lupaavat poliitikot vaalitoreilla mitä tahansa.

Asikkalassa vedettiin kouluverkkoasiassa täysjarrutus. Keskustan johdolla valtuuston niukka enemmistö päätti säilyttää sympaattisen, mutta tulevaisuudessa tarpeettoman Kalkkisten kyläkoulun. Myös kaikki muut karsimisehdotukset jäivät kuntavaalijyrän alle.

Seuraavalla valtuustokaudella Asikkalankaan poliitikot eivät voi juosta totuutta karkuun, vaikka niin vaalien alla lupaisivat.

Toivottavasti sekä hollolalaiset että asikkalalaiset äänestäjät ymmärtävät lähettää ensi keväänä viestin, että seinien sijaan poliitikkojen on puolustettava oppilaiden oikeutta hyvään ja tasavertaiseen opetukseen. Pienissä yksiköissä ja yhdistelmäluokissa näin ei tapahdu, olivat opettajat ja muu opetushenkilökunta kuinka ammattitaitoista hyvänsä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.