Pääkirjoitus: Kokoomukselta kevyet mullat pormestareille – ja sodanjulistus demareille

Kokoomuksen ryhmä käänsi Toni Putulan johdolla selkänsä pormestarimallille. Sami Kuusivirta

Kokoomuksen valtuustoryhmä pudotti keskiviikkoiltana poliittisen pommin, kun se ilmoitti kääntyneensä vastustamaan Lahden pormestarimallia, jolle valtuuston piti antaa lopullinen siunauksensa tänä syksynä.

Valtuusto on jo kahdesti päättänyt selvin äänestyslukemin siirtyä pormestarimalliin ensi kevään vaalien jälkeen, ja kokoomuskin on osallistunut innokkaasti hankkeen valmisteluun, käädyt jo mielessään välkkyen. Siksi kannan muutos otettiin muissa mallia kannattaneissa ryhmissä vastaan yllättynein ja pettynein tuntein. Käsiään taputtivat lähinnä perussuomalaiset, jotka ovat alusta asti haranneet pormestareita vastaan valtuuston muutamien pienryhmien ohella.

Vihreiden ryhmäpuheenjohtaja tyrmistyi kokoomuksen uudesta pormestarilinjauksesta – arvelee sen olevan kosto ja vaalipeliä

Kokoomuksen takinkäännön ei sinänsä tarvitsisi merkitä pormestarimallin kaatumista, jos loput kannattajista pysyisivät valitsemallaan tiellä. Myrtyneistä ensiarvioista saattoi kuitenkin päätellä, että pormestarit jäävät Lahdessa keväällä valitsematta, ja kaupunkia johdetaan ensi vaalikaudellakin nykyiseen malliin.

Jos tai kun näin tapahtuu, se on vahinko. Valtuustossa on jo kauan vallinnut laaja yhteisymmärrys sen puolesta, että kaupungin johtaminen ja erityisesti poliittinen johtajuus kaipaa vahvistamista. Pormestarimallin piti vastata juuri tähän tarpeeseen. Sen ajatuksena, ainakin alun perin, oli korostaa kansan valitsemien luottamushenkilöiden asemaa valtuustolle kuuliaisten pormestarien välityksellä. Nyt valtuuston valta jää tällä tavoin vahvistamatta, ja päättäjien pitäisi keksiä tilalle jotain muuta, mikä tuskin tapahtuu käden käänteessä.

Kokoomus perusteli mielenmuutostaan näkemyksellä, jonka mukaan edustuksellisen demokratian vahvistamiselle olisi kyllä yhä tarvetta, mutta tämä malli ei ole valmis toteutettavaksi, koska sen hyödyt ovat jääneet epäselviksi sekä useimmille päättäjille että varsinkin kaupunkilaisille. Myös Lahden tämänhetkinen poliittinen vastakkainasettelu osoittaa kokoomuksen mielestä, ettei nyt ole pormestaripelin aika.

Lahden pormestarimallin henkinen isä Mika Kari kokoomuksen kelkan kääntymisestä: "Luottamus kokoomusta kohtaan tuskin vahvistuu vielä ensi vaalikaudenkaan aikana"

Tilannearvio ei ole täysin tuulesta temmattu, mutta haiskahtaa osin tekopyhältä. Kokoomus sivuuttaa täysin, että se on itsekin kiristänyt ahkerasti poliittista ilmapiiriä viime aikojen tempauksillaan, joista tuorein tapahtui keskiviikkona. Ratkaisua saattoi helpottaa sekin, että kokoomuksen toiveet saada edustajansa ykköspormestariksi ovat vähäiset.

Demareille kokoomuksen teesit olivat kuin sodanjulistus jo pitkään jatkuneen kyräilyn huipennukseksi. Kahden perinteisesti suurimman puolueen keskinäiset välit ovat nyt käytännössä poikki. Se ei lupaa hyvää aikana, joka suorastaan huutaa luottamuksen ja poliittisten päättäjien yhteystyökyvyn perään suurten ja vaikeiden asioiden odottaessa ratkaisuaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu