Lukijalta: Vastustan jyrkästi museon siirtämistä ja sotia

Pekka Pasanen

Jukka Elomaa kirjoitti ( ESS 13.8.) sotilaslääketieteen museosta. Sodissa tulee aina haavoittuneita ja heidät pitää hoitaa mahdollisimman hyvin. Hoitaminen tapahtuu käytettävissä olevin resurssein, jolloin sotilaslääketiede astuu kuvaan.

Minulle aihe on läheinen asia sillä isäni oli jatkosodassa lääkintämies. Tunnen suurta ylpeyttä siitä, että hän on ollut osaltaan huolehtimassa haavoittuneista.

Muuttaessani pian asumaan Hennalaan, soisin, että sotilaslääketieteen museo saisi jatkaa siellä.

Olen pariin otteeseen kuunnellut Seppo Toivosen esityksen aitojen esineiden historiasta ja toivon mahdollisimman monen kuulevan saman esityksen. On hämmästyttävää, kuinka hyvin haavoittuneet pystyttiin hoitamaan joskus varsin alkeellisilla välineillä epäinhimillisissä olosuhteissa.

Vastustan jyrkästi museon siirtämistä pois Lahdesta. Kyllä historiaa ja kulttuuria pitää olla tarjolla muuallakin kuin pääkaupunkiseudulla.

Vastustan yhtä jyrkästi sotia ja pidän museota hyvänä, sillä sen avulla voimme kertoa nuorille, että oikeissa sodissa tulee kaatuneita ja haavoittuneita toisin kuin videopeleissä.

Lahden Hennalan sotilaslääketieteen museo pyörii täysin vapaaehtoistyön voimalla, mutta fyysisten näyttelyiden loppu häämöttää jo: "Ilman vapaaehtoisia emme olisi olleet pystyssä näinkään kauaa"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu