Lukijalta: Sotilaslääketieteen museon on jäätävä pysyvästi Lahteen

Jukka Elomaa

Lahden varuskunta vaikutti noin sadan vuoden ajan merkittävästi Lahden kaupungin ja koko Päijät-Hämeen moninaisiin toimintoihin. Se koki valitettavan lakkauttamispäätöksen vuonna 2014.

Näiden vuosikymmenien ajan varuskunta oli yksi alueen suurimmista työllistäjistä, samalla kun se loi yhdessä siviiliviranomaisten kanssa turvallisuuden tunnetta paikallisiin asukkaisiin.

Lahden kaupunki sai omalta osaltaan huomattavassa määrin positiivista julkisuutta esimerkiksi Hämeen Rykmentin Urheilukoulussa palvelleiden huippu-urheilijoiden- tai Varusmiessoittokunnan upeiden esitysten välityksellä.

Voidaan jopa todeta, että ilman täällä sijaitsevaa varuskuntaa Lahti ei olisi tuskin koskaan noussut yhdeksi maailman johtavaksi talviurheilukaupungiksi puhuttaessa Salpausselän kisoista tai hiihdon maailmanmestaruuskilpailusta.

Jälleen kerran tuntuu, että Lahden kaupungin luottamushenkilöt ja johtavat viranomaiset seisovat neuvottomina, kun kaupungista ollaan siirtämässä pois Sotilaslääketieteen museota, joka on toiminut täällä lähes 40 vuotta.

Museossa esitellään Suomen sotien 1939-1945 lääkintähuollon sekä puolustusvoimien rauhanajan sotilasterveydenhuoltoa esinein, valokuvin ja tilastoin.

Sotilaslääketieteen museon näyttelyesineistö on aivan ainutlaatuista maailmassa. On myös muistettava, että Lahden seudun kouluissa sijaitsi jatkosodan aikana yksi maamme suurimmista sotasairaaloista (Lyseo, Tyttölyseo, Möysän- ja Länsiharjun koulut sekä Kansanopisto).

Noin kymmenen vuotta sitten Lahden kaupunki lopetti museon taloudellisen tukemisen. Vuonna 2013 Lahden kaupunginvaltuuston budjettikokouksessa hyväksyttiin ponsiehdotus, jossa edellytettiin kaupunginhallituksen ottavan uudelleen käsiteltäväksi museon jatkotoiminnot Lahdessa.

Museota on pidetty avoinna tähän päivään saakka pääasiallisesti vapaaehtoisvoimin museomestari Seppo Toivosen johdolla.

Lahti on erikoismuseoiden kaupunki

Sotilaslääketieteen museon esineistön pääosin omistaa Sotamuseo, jonka uudisrakennuksen viivästyminen Helsingissä on mahdollistanut sen, että museoesineistö voi olla Lahdessa ainakin ensi vuoteen.

Pääesikunnan käskyn mukaan Sotilaslääketieteen museo sulautetaan Sotamuseoon eli lopetetaan. Näyttelyesineet joutuvat varastoon.

Lahti on erikoismuseoiden kaupunki. Täällä on mm. Apulandia, Radio- ja tv- museo , Hiihtomuseo, Suomen Moottoripyörämuseo ja Lahden taidemuseo. Siihen joukkoon pitäisi kyllä mahtua myös Sotilaslääketieteen museo.

Nyt olisi toivottavaa, että Lahden kaupunki ryhtyisi neuvottelemaan Pääesikunnan/Sotamuseon kanssa esineistön jäämisestä Lahteen. Samalla tulisi ottaa yhteyttä Senaatti-kiinteistöihin nykyisten tilojen jatkokäytöstä.

Jos Senaatti-kiinteistöjen kanssa ei päästä sopimukseen Hennalassa olevasta rakennuksesta, niin entisen Mallasjuoman alueella Taidemuseon tiloissa saattaa olla jatkossakin verrattain paljon tyhjää tilaa.

Voidaan sanoa, että sotilaslääketiede ankarien sotavuosien aikana on tainnut olla myös eräänlaista taidetta.

Kirjoittaja on valtiotieteen maisteri ja reservin majuri

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut