Lukijalta: Veronmaksajan on vaikea saada rahaa säästöön

Raimo Salovuori

Ennen korona-aikaa meistä monet ovat jo eläneet palkallaan, mutta säästämiseen pahan päivän varalle ei ole ollut mahdollisuutta. Nyt pandemian iskettyä todellisuus on iskenyt vieläkin enemmän.

Aika-ajoin saa huomata ja lukea mediasta kirjoituksia, millä tavoin meidän tulisi elää ja laittaa aina rahaa säästöön.

Ja kuinka paljon säästöjä kullakin pitäisi koko ajan olla käytettävissään juuri silloin kun normitulojen saanti sakkaa.

On toki mahdollista onnistua ja monet ovat saaneet säästöjä pakettiin.

Mutta iso osa kansalaisista on joutunut elämään palkallaan kuukaudesta toiseen ja silloinkin tiukasti laskien. Eli säästämiseen ei yksinkertaisesti riitä rahaa. Korona-pandemian seuraukset ovat iskeneet monella tapaa yksityisiin talouksiin. Yhtenä esimerkkinä ovat esiintyvät taiteilijat. Kun Suomi meni sulki, sulkeutuivat myös tulokanavat, työttömyyskorvauksia myöten. Päivästä päivään eläminen alkoi vaikuttaa epätodellisen vaikealta.

Miksi ylipäätään annetaan tavoitteita, joita yksinkertaisesti on äärettömän vaikea toteuttaa? Makrotaloudessakin on valtiotasolla Nobel-tason ohjeet, jotka eivät toimi kaikkialla. Se mikä jotenkin toimii kymmenien miljoonien asukkaiden maassa, ei Suomen tasolla viiden ja puolen miljoonan kansana, josta verotuottoja antaa vain osa, välttämättä lainkaan ole toimiva. Ohjeita pitääkin ”tuunata” aina erikseen.

Nyt pandemian iskettyä todellisuus on iskenyt vieläkin enemmän.

Kuluttamista ja verojen maksua voidaan kyllä tarkastella monellakin tavalla. Tässä päivänä muutamana kävimme taiteellisen ystävän kanssa keskustelua aiheen ympäriltä. Totesimme kulutuksen olevan monenmoista ja verotuottoihin osallistuminen myös.

Kun sen kerran istut turisemassa ja nostat tuopin huulillesi, olet jo kuluttanut, myös veroja lisää maksanut. Toisin sanoen – olet juuri se iloinen veronmaksaja.

Ohuella langalla tasapainoilu tai veitsen terällä taiteilu vie ihmisestä voimavaroja. Veitsen käyttö tasapainoilun alustana voi muuttua, jos työmarkkinat ja verotus kehittyvät yksilöä ja yrityksiä tasavertaisesti kohdellen.

Se osa veitsen terää, joka on leikkaavan terävä, voi muuttua hamarapuoleksi, ja jos oikein hyvin käy, pääsee tanssahtelemaan lapepuolelle.

Veitsen terällä keikkumista voidaan todella parantaa ainoastaan yksilöä ja työllistymistä tukien, ei liialla verottamisella. Ei myöskään jatkuvalla tulonsiirrolla, vaikkakin jokainen tapaus on yksilökohtainen ja joskus puoltaa sellaisenkin toimen käyttämistä. Toivottavasti ohut lanka ei katkea vaan vahvistuu.

Kirjoittaja on Salpausselän Kokoomuksen pj ja Kokoomuksen Hämeen piirin vpj

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 2. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 3. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 4. Pääkirjoitus: Hennan toivo Nurmijärvi-ilmiössä?
 5. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 6. Kuntouttavan työtoiminnan tarve on Päijät-Hämeessä edelleen moninkertainen asiakaspaikkoihin verrattuna – jonotusajat jopa kuukausia
 7. Yön uutiskooste: Metsästyskausi alkaa tänään sepelkyyhkyillä ja peltohanhilla
 8. Puutarhan voi rakentaa perhosten ehdoilla – Pihaperhonen-taimistolla tuotetaan keitaita kimalaisille
 9. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 10. FC Lahti sai kunnolla maalihanat auki Ilvestä vastaan, Assehnoun kuritti vastustajaa kahdella maalilla – "Yleensä kova työ palkitaan"
 11. Lahti on saanut etäkoulukevään jäljiltä 1,5 miljoonaa oppimisen tukemiseen – avustus käytetään tukiopetukseen ja uusien opettajien palkkaamiseen
 12. Hanna Myyrän Esalainen: Lemmikin mukana kulkee monta ilonaihetta
 13. Eduskuntaryhmien puheenjohtajat Uutissuomalaisen kyselyssä: Aluekehitysrahoja jaettava nykyistä tasaisemmin koko Suomeen
 14. Bottaksen juhlat jäivät Britannian gp:ssä juhlimatta – "Hyvin turhauttavaa"
 15. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.