Lukijalta: Ennakkoluulot ja tosiasiat vastakkain

Pentti Rauhala

Saara Larkio toi Esalaisessaan ( ESS 8.7.) ansiokkaasti esiin painavia näkökohtia liittyen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen perusterveydenhuollon palveluja tarjoavaan yhteisyritykseen.

Tiedossani on asiakaskokemusta Jämsän seudulta, jossa yksityinen terveysyritys on tuottanut perusterveyshuollon palvelut jo vuosia. Siirron myötä ne paranivat merkittävästi entiseen kunnalliseen palveluun verrattuna. Myös Mänttä-Vilppulassa ja Etelä-Pohjanmaan Kuusiokunnissa kävi samoin: palvelut paranivat ja kustannukset alenivat.

Myös Päijät-Hämeen valinnanvapauskokeilussa mukana olleena asiakkaana voin allekirjoittaa saman. Lääkärinajan sai seuraavana päivänä ja vastaanottokäynnin ajankäyttö oli lääkärin hyvän ennakkovalmistautumisen myötä tehokkaampaa kuin ennen.

Julkisella ja yksityisellä puolella henkilökunta on varmasti yhtä osaavaa ja tunnollista, mutta toiminnan käytännön organisointitavassa voi olla yksityisellä palveluntuottajalla enemmän pelivaraa. Jos saamme tehokkaat digipalvelut etävastaanottoineen sekä ilta- ja viikonloppupäivystykset perusterveydenhuoltoon, asiakkaiden palvelu paranee ja Akuutin kuormitus vähenee.

Yhteisyrityksessä ei voi tehdä päätöksiä 49 prosentin omistusosuus sivuuttaen. Osakassopimusluonnoksen mukaan keskeiset päätökset vaativat määräenemmistön eli molempien osapuolten suostumuksen. On vaikea uskoa, että kuntayhtymän johdolla ja yhtymähallituksen jäsenillä olisi mitään muuta intressiä kuin parhaiden mahdollisten palvelujen tuottamistavan turvaaminen.

Kilpailutuskin on tehty käänteisenä kilpailutuksena siten, että palvelun hinta on laskettu etukäteen. Tällöin palveluja tarjoavat yritykset ovat kilpailleet palvelujen sisällöllä eivätkä hinnalla.

Keskeiset päätökset vaativat määräenemmistön eli molempien osapuolten suostumuksen.

On ymmärrettävää, että henkilöstöllä voi olla epäilyksiä muutoksen suhteen. En tunne sosiaali- ja terveysalan sopimuksia, mutta opetusalallakin julkiset ja yksityiset sopimukset ovat lähes identtiset. Siitä työmarkkinajärjestelmä pitää huolen. Myös vanhojen työntekijöiden kunnallisten lisäeläke-etujen säilyminen on turvattu.

Olen itse ollut johtamassa suuren ammattikorkeakoulun henkilöstön siirtoa kunnallisilta työnantajilta kuntaomisteiselle yhtiölle 1990-luvulla ja muistan hyvin ennakkoluulot, jotka kaikki osoittautuivat aiheettomiksi. Hyvä henkilöstöjohtaminen, henkilöstömyönteisyys ja henkilöstön vaikutusmahdollisuuksien turvaaminen muutosvaiheessa ovat tärkeitä.

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja dosentti Lahdesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. Villähteellä kahden auton kylkikolari
 3. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 4. Perhoset ovat melkoisia linssiluteita – katso lukijoiden kuvat auringossa paistattelevista päiväperhosista
 5. Rulla-ampumahiihdon SM-kultaa napanneella Mari Ederillä riittää yhä työsarkaa ampumapaikalla – "Ainoa mysteeri on enää se, miten saan virheet mahdollisimman nopeasti korjattua" 
 6. Lahden Ratsastajien Iina Kauhanen voittoon Ypäjällä
 7. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 8. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 9. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 10. Seppälä ja Eder voittivat rulla-ampumahiihdon yhteislähtömestaruudet – ohilaukauksia kertyi Hollolan helteessä kosolti
 11. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 12. Turun lentoasemalla koronatestattiin koko lentokoneellinen Pohjois-Makedoniasta saapuneita matkustajia
 13. Beirutin räjähdys jätti jälkeensä kymmeniä metrejä syvän kraatterin – Libanonissa ensimmäinen ministeriero tiistaisen räjähdyksen jälkeen
 14. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"
 15. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.