Saara Larkion Esalainen: Vaalityö on jo alkanut ja Trumpin henki haisee mastokaupungissa asti

Saara Larkio

Tiedän, että me suomalaiset olemme vasta hiljan laskeutuneet puusta, ja me lahtelaiset vielä vähän myöhemmin kuin muut, mutta olisiko nyt aika ottaa tieto ja sivistys -niminen cocktail?

Eikö kiinnosta? Mitä jos sanon, että kiinnostumalla vaikutat omaan elämääsi ja sen mukavuuteen tässä kaupungissa aika olennaisella tavalla – kuntavaalit nimittäin lähestyvät!

Jos Lahden torilla olisi ehta toivomuskaivo, heittäisin sinne kolikon toivoen vain asiallisiin ja perusteltuihin faktoihin pohjautuvia kunnallisvaalikeskusteluja. Näin kun tämän toiveen auki kirjoittaa, se alkaa jo tässä vaiheessa näyttää utopistiselta.

Vaalit pidetään huhtikuussa 2021, mutta poliittinen peli on jo alkanut. Korviini on kantautunut viestiä niin poliittiselta kentältä kuin yrityselämästä, että joidenkin päättäjien kohdalla äänten kalastelu uhkaa jyrätä ison kuvan ja kuntalaisten edun pitkällä tähtäimellä.

Erilaisia pitkään valmisteltuja hankkeita vastustetaan ja perustellaan kantoja argumentein, joissa aatteen liput liehuvat ja tutut poteroasetelmat kaikuvat.

Esimerkkinä mainittakoon nyt vaikka Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän yhteisyritys Mehiläisen kanssa. Yhtymähallitus on hyväksynyt hankkeen ja yhtymäkokous tekee päätöksensä elokuussa.

On pakko kysyä: jos hanketta on valmistellut 50 ihmistä, kuten yhteisyritystä on, millä kompetenssilla kukaan ulkopuolinen pystyy perustelemaan hankkeen alasajon, edes päättäjistä? Tämän totesi yhtymähallituksen puheenjohtaja Kari Lempinen ESS:n sivuilla, ja olen nöyrästi hänen kanssaan samaa mieltä.

En ole kuullut toistaiseksi yhtäkään järkevää ehdotusta, että mitä yhteisyrityksen tilalle. Ja jotain on pakko tehdä.

Kun kysymys on meidän kaikkien terveydenhuollosta, jokaisen pitäisi olla kiinnostunut saamaan hanke maaliin. Jos vasta-argumentit ovat sitä tasoa, että ”sieltä se pörriäinen tulee ja vie meidän eurot veroparatiiseihin”, ei voi kuin suositella, että kaivaa sopimusehdot netistä esiin.

Lempinenkin on tuonut esille, että yhteisyrityssopimusta on mahdollista rukata, jos valtakunnallinen sote sitä vaatii, ja onpa sopimuksesta myös mahdollista irrottautua.

Tieteilijät ja toimittajat ovat saaneet kokea välillä kipeästikin sen, mitä Donald Trumpin valinta teki tiedonvälitykselle. Epäily, salaliittoteoriat, toisten ammattitaidon mitätöinti ja väärän tiedon levitys juhlivat somessa. Ja siellä suurin osa ihmisistä nykyään on, somessa.

Jotkut lahtelaisvaikuttajat näkevät Trump-hengen saavuttaneen mastokaupunginkin. Kuten eräs heistä minulle totesi, Trumpin tyyliin kuuluu sotkea lausunnoissaan faktaa ja puutaheinää. Se hämmentää, eikä Trump jää keskustelemaan aiheuttamastaan hämmennyksestä.

Politiikkaan on aina kuulunut myös likainen peli. Mutta kunnilla on syksyllä edessään isoja talouspäätöksiä, ja niitä pitäisi pystyä tekemään faktat, ei vaalit edellä.

Sivistyksemme täällä peltojen ja metsien maassa on vielä ohutta. On olemassa riski, että päädymme takaisin puuhun, jos emme pidä tolkkua mukana.

Kommentoi