Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos

Mainos:

Viro on suomalaisyrityksille hyvä kauppakumppani

Viron keskipalkka on 1 062 euroa, mutta vaihtelut ovat alasta riippuen suuria. Työnantajien sosiaalimaksut ovat Suomen korkeammat, 33 prosenttia.

- Kun rahaa on vähän, se pitää käyttää fiksusti. Koska virolaiset ovat nähneet todella surkeitakin aikoja, siellä ollaan valmiita ponnistelemaan paremman tulevaisuuden puolesta. Virossa ei tarvita laadunvalvojia, sillä yleensä siellä jokainen yrittää aina tehdä parhaansa.

Näin vakuuttivat Hämeen kauppakamarin järjestämässä tilaisuudessa Viron kaupallisen edustuston Pilvi Hämäläinen ja Irene Surva-Lehtonen sekä Simo S. Hämäläinen, jolla on pitkä kokemus Viron markkinoinnista ja myös toimimisesta Virossa.

Kuten useimmat tietävät, Virossa ollaan meitä edellä ICT-alalla. – Sieltä ei löydy sellaista metsikköä, missä netti ei pelaa, kolmikko sanoo.

Viron ICT-ala näyttää esimerkkiä muulle Euroopalle

Myös asiointi viranomaisten kanssa tapahtuu lähes kokonaan netin välityksellä.  Tunnistautumista varten kaikilla virolaisilla on nykyään digitaalinen ID-kortti, joka on tarkoitettu käytettäväksi sähköisessä ympäristössä. Ulkomaalaiset voivat saada sen hakemalla e-kansalaisuutta.  – Viro näyttää ICT-alalla esimerkkiä Euroopassa, kertoo Simo S. Hämäläinen.

Viro päätti heti itsenäistymisen jälkeen 25 vuotta sitten, että pienen maan pärjäämiseen tarvitaan kaksi asiaa: tasaverotus ja ulkomaisen pääoman houkutteleminen maahan.

Nämä eväät pätevät edelleen hyvällä menestyksellä. Työttömyysprosentti on kuusi, Tallinnassa on täystyöllisyys ja bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 1,8 prosenttia, ensi vuonna sen on arvioitu kasvavan 2,9 prosenttia. Tasavero yksityishenkilöille ja yrityksille on 20 prosenttia, yrityksille nolla, mikäli ylijäämä käytetään tulevaisuudessa investointeihin.

Keskipalkka Virossa on 1 062 euroa, mutta vaihtelut ovat suuria alasta riippuen. Työnantajien sosiaalimaksut ovat Suomen korkeammat, 33 prosenttia.

Investointeihin kannustetaan

- Alhaisten palkkojen vuoksi ei Viroon kannata yritystä perustaa. Verotuksen takia sinne kannattaa kasvavien yritysten kuitenkin harkita investointeja, sillä 0-vero auttaa investoinneissa jatkossa. Aktiivisia suomalaisia yrityksiä toimii Virossa tällä hetkellä noin 3 000-4 000, kertoo Simo S.Hämäläinen.

Virolaisia työskentelee Suomessa noin 90 000, joista 45 000 asuu Suomessa. Suomi on Virolle tärkein kauppakumppani. Virosta viedään eniten Ruotsiin, toiseksi eniten Suomeen. Viroon tuodaan eniten Suomesta.  – Suomi ja Ruotsi ovat Viron suurimpia ulkomaalaisia investoijia, Suomi teollisuudessa ja palveluissa. Ruotsi finanssipuolella, sillä Viron suurimmat pankit ovat ruotsalaisia, kertoo Pilvi Hämäläinen.

Seminaarin trio kehotti suomalaisia yrityksiä ottamaan reippaasti yhteyttä Viron kaupalliseen edustustoon. – Me autamme yhteistyökumppaneiden hakemisessa ja monissa muissa käytännön kysymyksissä.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Näitä luetaan nyt

Näytä lisää

Lue seuraavaksi