Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos

Mainos:

Ensimmäisenä maailmassa - Orimattilassa röntgensäteet varmistavat kattotiilien laadun

Tehtaanjohtaja Teemu Ahola (oik.) esittelee Tile-X:ää Ormax Monier Oy:n toimitusjohtaja Pekka Pohjalaiselle sekä yrityksen sponsorointituesta nauttivalle kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelälle.

Ormaxin Orimattilan Pennalan kattotiilitehtaan laadunvalvonnassa hyödynnetään maailman ensimmäisenä röntgenteknologiaa. Sen ansiosta yhdessäkään tiilessä ei voi olla sellaisiakaan piileviä virheitä, joita ihmissilmällä ei voi havaita.

Kaikki tiilet kulkevat röntgensäteen läpi ja kone poimii linjalta ne, joissa on joku laatuvika. Aikaisemmin käytettiin huippuluokan optisia lukijoita, mutta tiilen sisälle ne eivät nähneet.

Lappeenrantalaisen teollisuusröntgenlaitteita erityisesti sahateollisuuden käyttöön valmistavan yrityksen Ormaxille kehittämä kattotiilien laadunvalmistuksessa käytettävä Tile-X on ensimmäinen laatuaan maailmassa. Röntgensäteilyn imevä, 900 kiloa painava lyijykaappi rakennettiin tehtaalla omana työnä. Järjestelmän asennus kesti kokonaisuudessaan kolmisen kuukautta ja se otettiin käyttöön viime kesänä.

– Projekti on onnistunut huomattavan hyvin. Yleensähän, kun jotain uutta kehitetään, on oletettavissa, ettei kaikki mene ihan putkeen. Mutta nyt on onnistuttu, kertoo tehtaanjohtaja Teemu Ahola.

Tile-X toimii samoin kuin vaikkapa sairaaloista tuttu röntgenlaite. Se ampuu röntgen säteen kapeana viuhkana kuvattavaan kohteeseen – tässä tapauksessa siis linjalla lyijykaapin läpi kulkevaan kattotiileen – läpäisee sen ja muodostaa tiilestä röntgenkuvan. Ohjelmisto vertaa tiilestä mitattua materiaalitiheyttä huippulaatuiseen referenssitiileen.

– Se, miten tarkka röntgen on, on yllättänyt meidät täysin. Kone pystyy poimimaan tiilistä pieniäkin yksityiskohtia.

Hylkytiilet maantäyttöön

Koska kyse on luonnonmateriaalista, tietää se luonnollisesti sitä, että hylkytiilien määrä on myös jonkin verran noussut.

– Sehän on tarkoituskin, etteivät ne päädy kuluttajalle asti. Hylkytiilet menevät maantäyttömateriaaliksi. Ne on testattu VTT:llä ja todettu, ettei niistä liukene maaperään haitallisia aineita.

Ennen Tile-X:n käyttöönottoa Säteilyturvakeskus STUKin asiantuntijat varmistivat järjestelmän turvallisuuden ja sen, etteivät säteilyarvot ylity missään olosuhteissa. Kaikki käyttäjät kävivät säteilyturvallisuus-koulutuksessa.

Ormaxin tehtaaseen on mahdollisuus tutustua ensi lauantaina kello 10 - 14, jolloin tehtaalla on avoimet ovet. Samassa yhteydessä Orimattilan Jymy järjestää lapsille Ormax MiniRun -juoksutapahtuman, jossa on sarjat eri ikäisille lapsille. Poniratsastuksen, konenäyttelyn sekä kattotuotteiden kirpputorin lisäksi paikalla on asiantuntijoita neuvomassa kattoremonttimahdollisuuksista. Tapahtuman aikana on myös myynnissä niin suolaista kuin makeaakin mahantäytettä.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Näitä luetaan nyt

Näytä lisää

Lue seuraavaksi