Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos

Mainos:

Menossa 4. ammatti: Tällä kertaa ihmiskuiskaaja

Vuonna 2012 Elina Arasola irtisanoutui LAMKin Innovaatiokeskuksesta ja perusti yrityksen nimeltään SmartUp Oy.  Se sparraa ihmisiä ja yrityksiä, jotta nämä pystyisivät hyödyntämään paremmin omaa osaamispotentiaaliaan. Kuva: Anna Räikkönen.

Vielä kymmenen vuotta sitten arveltiin, että ihmisen pitäisi osata kolme erilaista ammattia työuransa aikana. Nyt tämä ennustus vaikuttaa vahvasti alakanttiin arvioidulta. Elina Arasolalla on menossa neljäs työura ja hän veikkaa, että ainakin yksi ura on vielä näkyvissä ennen eläkeikää.

- Mutta ensin on hoidettava kunnialla meneillään oleva ura – ura yrittäjänä. Vuonna 2012 Elina irtisanoutui LAMKin Innovaatiokeskuksesta ja perusti yrityksen nimeltään SmartUp Oy.  Se sparraa ihmisiä ja yrityksiä, jotta nämä pystyisivät hyödyntämään paremmin omaa osaamispotentiaaliaan. Arasola tuntee olevansa ikään kuin ihmiskuiskaaja, eri intressitahojen yhdistäjä.

- Monilla ihmisillä on paljon enemmän kykyjä ja mahdollisuuksia kuin he itse tiedostavat. Minun tehtäväni on auttaa heitä näkemään taustapeilinäkymä rikkaampana ja etulasin horisontti laajempana, rohkaista ja kannustaa. Tavoitteena on, että ihmiset saisivat työstään enemmän irti samalla kun yritys hyötyy motivoituneimmista työntekijöistään.

Arasola on intohimoinen oppija, kouluttautunut koko elämänsä ajan. Ensimmäisenä hän valmistui hotelli- ja ravintola-alan esimieheksi, sitten opettajaksi, seuraavaksi oli vuorossa kasvatustieteen maisterin paperit, ammatillisen ura- ja opinto-ohjaajan sekä strategisen henkilöstöjohtamisen tutkinnot.

Työelämän Personal Trainer

Arasola kertoo, että yrityksillä ja sen työntekijöillä on kipupisteitä etenkin, kun työn vaatimukset muuttuvat. Kuten esimerkiksi tilanteissa, joissa teknistä huoltoa tekevien työntekijöiden odotetaan tekevän myös myynti- ja neuvontatyötä.  – Oman osaamisen kehittäminen on kaiken A ja O. Koen olevani eräänlainen työelämän Personal Trainer. Tavoite on aina löytää olennaisesta olennaisin ja zoomata suoraan siihen. Se on lähes aina ihminen ja hänen osaamisensa.

Yrittäjäksi ryhtyminen on merkinnyt enenevässä määrin verkottumista. – Pitää osata päättää, millä pelikentillä kannattaa olla ja missä ei halua tai kannata olla.

Uran vaihtoon vaikutti tällä kertaa se, että hän halusi tuoda omaa monenkirjavaa osaamistaan sinne, missä siitä voivat muut parhaiten hyötyä. – Tässä elämänvaiheessa on kertynyt osaamista, tietoa ja taitoa sekä ennen kaikkea kokemusta. Mottoni on, että tuttua ja vanhaa osaamista pitää uskaltaa tarjota uusille alueille, ja sitä pitää koko ajan uudistaa vanhoille pelikentille. 

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Näitä luetaan nyt

Näytä lisää

Lue seuraavaksi