Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos

Mainos:

Polkupyöräily vähentää sairauspoissaoloja

ELY:n yritysten kehittämispalveluiden puitetoimittaja Kirsi Vuollet ja Lahden Polkupyrähuollon toimitusjohtaja Timo Heikkinen saivat viime syksynä idean liikkuvasta pyörähuoltopalvelusta.

Polkupyöräsesonki alkaa pian olla kuumimmillaan. Lahden Polkupyörähuollon toimitusjohtaja Timo Heikkinen on iloinen, että kypärien käyttö on yleistynyt kiitettävästi sekä lasten että aikuisten keskuudessa. - Pyörän huoltoon sen sijaan ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota, vaan monesti huoltoa lykätään niin pitkälle, ettei sitä kannata enää tehdä tai se tulee tosi kalliiksi.

Tämän kevään uutuus Lahden Polkupyörähuollossa on, että pyörien pienet korjaukset ja huollot onnistuvat myös vaikkapa asiakkaan omassa pihassa. -Huoltoautomme tulee asiakkaiden luokse, teemme mitä tarvitaan ja auton kyydissä onnistuu tarvittaessa myös pyörien kuljetukset näppärästi.

Vaikka pyöräily on viime vuosina kasvattanut suosiotaan, myyntiluvut ovat jauhaneet paikoillaan 30 vuotta. – Suomessa myydään vuosittain noin 280 000 polkupyörää, ja vaihtoväli uuteen on kymmenen vuotta, kun se muualla Euroopassa on 3-5 vuotta.

Sähköpyörä ei ole lyönyt itseään läpi

Heikkinen kertoo, että myös pyörien myynti on enenevässä määrin siirtynyt nettiin, ja yritykselläkin on oma verkkokauppa osoitteessa pyorakauppa.fi. - Paikalliselle palvelulle on kuitenkin vielä kysyntää, koska paikan päällä voi sovittaa itselleen sopivan pyörän ja huoltopalvelut ovat lähellä.

Myöskään sähköpyörät eivät ole meillä saavuttaneet suuren yleisön suosiota suurten pyöräilymaiden Tanskan ja Hollannin tapaan, joissa sähköpyörien osuus myydyistä polkupyöristä on 30 prosentin luokkaa.

Lahden Polkupyörähuolto aikoo kesän aikana rantautua myös erilaisiin pyöräilytapahtumiin huoltoautonsa kanssa. – Myös Lahden torilla olemme kesän mittaan viisi-kuusi kertaa, jolloin ihmiset voivat huoltotoimien ohella kokeilla myös sähköpyörällä ajoa.

Pyöräily on ruuhkassa nopein liikkumismuoto

ELY:n yritysten kehittämispalveluiden puitetoimittaja Kirsi Vuollet kertoo, että pyöräily on mitä parhainta hyötyliikuntaa. – Kun kulkee muutaman kilometrin työ- ja asiointimatkat pyörällä, ei tarvitse enää illalla lähteä autolla kuntosalille. Suuri kysymys on, miten työpaikat saataisiin tukemaan työmatkapyöräilyä. Kun ihmiset liikkuvat, sairauspoissaolot vähenevät taatusti.

Pyöräily on nopea liikkumismuoto. On laskettu, että kaupungin ruuhkaliikenteessä viiden-kuuden kilometrin matka taittuu pyörällä nopeimmin. Se on myös ympäristöystävällinen liikkumismuoto. – Yhtä bensalitraa vastaavalla määrällä pyöräilee 450 kilometriä, kertoo Heikkinen.

Sekä Kirsi Vuollet että Timo Heikkinen pitävät Lahtea hyvänä pyöräilykaupunkina, jossa pyöräilyverkostot muodostavat selkeät jatkumot.  Mutta pieniä parannuksiakin kaivataan. Yhteisillä kevyen liikenteen väylillä tarvittaisiin turvallisuussyistä selkeät kaistaviivat erottamaan pyöräilijät ja kävelijät toisistaan.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Näitä luetaan nyt

Näytä lisää

Lue seuraavaksi