Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos

Mainos:

Yrittäjät: Ensihoidon monituottajamalli säilytettävä

Päijät-Hämeen Yrittäjien hallitus on ottanut kantaa Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymälle ensihoidon monituottajamallin säilyttämiseksi, kun uusi palvelutasopäätös astuu voimaan ensi vuoden alussa.

Kannanotossa edellytetään, että Hartola-Sysmän alueen ensihoidon palveluntuottaja on kilpailutettava ja että päätös ambulanssia vaativista potilassiirtokuljetuksista tehdään vasta, kun sosiaali- ja terveysministeriön linjaukset on täsmennetty. Palvelutasopäätös on yhtymän hallituksen käsiteltävänä ensi viikon maanantaina.

Ensihoidon ja sairaankuljetuksen järjestäminen annettiin sairaanhoitopiirien tehtäväksi, kun terveydenhuoltolain muutos astui voimaan vuoden 2013 alussa. Järjestämisvastuun muutos on johtanut yritysten tuottaman ensihoitojärjestelmän romahtamiseen; yli puolet ensihoitoalan yrittäjistä on joutunut lopettamaan toimintansa sairaanhoitopiirien siirrettyä se omaksi toiminnakseen tai pelastuslaitosten tuotettavaksi. Muutos myös nosti ensihoidon kustannuksia merkittävästi. Päijät-Hämeessä yksityisen palveluntuottajan toimintaedellytykset kuitenkin turvattiin rajatulla alueella.

Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän hallitus on muuttamassa ensihoidon palvelutasopäätöstä ensi vuoden alusta alkaen. Päätösesitys rajaa palveluntuottajavaihtoehdot vain ensihoitokeskukseen ja Päijät-Hämeen pelastuslaitokseen. Toteutuessaan päätös pakottaa alueen ainoan yksityisen palveluntuottajan lopettamaan yritystoimintansa.

Yrityksille on annettava mahdollisuus näyttää

Ilman yksityisiä yrityksiä ensihoidosta muodostuu Päijät-Hämeessä julkinen monopoli. Ilman vertailukohtaa toiminnan kustannuskehityksen, tehokkuuden ja laadun objektiivinen arviointi ei ole mahdollista. Tilanne ei ole kuntarahoittajien eikä asiakkaiden edun mukainen.

Päijät-Hämeen Yrittäjät vaatii, että Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän hallitus muuttaa palvelutasopäätöstä siten, että Hartolan ja Sysmän alueen ensihoidon palveluntuottaja ratkaistaan hankintalain mukaisella tarjouskilpailulla. Samassa yhteydessä sairaanhoitopiirin tulisi toteuttaa läpinäkyvä kustannus-laatuvertailu oman tuotannon ja yksityisen palvelutuotannon välillä.

Palvelutasopäätökseen sisältyy myös linjaus kaikkien ambulanssia vaativien potilassiirtokuljetusten tuottamisesta yhtymän omana tuotantona. Sosiaali- ja terveysministeriö on ilmoittanut täsmentävänsä lähitulevaisuudessa sairaanhoitopiirien roolia ensihoitopalveluun kuulumattomien potilassiirtojen tuottajana.

Ministeriön ohjeen mukaan yhtymällä on oikeus tuottaa näitä potilassiirtoja vain kuntayhtymän jäsenille, mutta ei miltään osin kolmansille tahoille, jotka eivät ole kuntayhtymän laillisia jäseniä. Tulkinta siitä, mitä kolmansilla osapuolilla tarkoitetaan, on auki.

Päijät-Hämeen Yrittäjät esittää, että päätös ambulanssia vaativista potilassiirtokuljetuksista tehdään erikseen linjauksen tarkennuttua. Sote-uudistuksen ja valinnanvapausperiaatteen mukaisesti yrityksille on annettava mahdollisuus osoittaa kilpailukykynsä julkisiin palveluntuottajiin verrattuna.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Näitä luetaan nyt

Näytä lisää

Lue seuraavaksi