Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos

Mainos:

Puolet vuodesta reissun päällä

Korpiklaani koko komeudessaan. Neljäs vasemmalta on Jonne Järvelä Lahdesta.

Korpiklaani on suomeksi ja englanniksi laulava folk metal -yhtye, joka pitää kotipaikkanaan Lahtea, koska bändin perustaja Jonne Järvelä perheineen asuu Lahdessa. Mutta mitä Hämeen kauppakamarilla ja Korpiklaanilla on tekemistä toistensa kanssa? Siitä otetaan selvää.

Jonne Järvelä kertoo, että yhtye kiertää ulkomailla noin puolet vuodesta.  EU:n ulkopuolelle mentäessä tarvitaan kauppakamarista saatava Ata Carnet-asiakirja, joka takaa sen, ettei kohdemaassa tarvitse maksaa tullimaksuja. - Siihen luetteloidaan kaikki mukana kulkevat tavarat jatkojohtoja myöten ja carnet’n käyttö edellyttää, että samat tavarat, jotka viedään,  tuodaan myös takaisin.

- Ilman carnet’ta olisi maksettava mahdolliset tullit ja tuontiverot, joten Ata Carnet on todella suuri apu ja helpottaa liikkumista, kertoo toimistopäällikkö Anitta Tupasela Hämeen kauppakamarista.

Jonne Järvelä on asunut aikanaan Lapissa ja siellä heräsi kiinnostus kansanperinteeseen. Alkuvaiheessa oli Shamaani Duo, jossa esiintyivät Jonne ja Maaren Aikio. Heidän ensimmäinen levynsä ´Hunka Lunka´ ilmestyi 1995. Hullun Poron omistaja Päivikki Palosaari innostui duon musiikista ja antoi mökin keikkoja vastaan.

- Vasta muutettuani takaisin Etelä-Suomeen perustin Shaman- yhtyeen, jolla tehtiin kaksi levyä 'Idja' vuonna 1999 ja 'Shamániac' vuonna 2002. Korpiklaani on periaatteessa jatkumoa Shamanille, koska vaihdoimme vain nimemme Shamanista Korpiklaaniksi vuonna 2003, jolloin julkaistiin ensimmäinen Korpiklaanin levy. Uusin Korpiklaani levy 'Noita' on Korpiklaani nimellä yhdeksäs studio albumi.

Ihmiset haluavat hetken unohduksen

Korpiklaani esiintyy pääasiassa klubikeikoilla. Musiikkiin sekoittuu perinteisen suomalaisen kansanmusiikin elementtejä metallimusiikkiin yhdistettynä. – Levyillä kuullaan esimerkiksi viulua, harmonikkaa ja huilua. Kansanmusiikki on tullut Jonnelle veren perintönä, sillä vaari oli pelimanni, joka soitti haitaria.

Järvelä kertoo, että Kanadassa ja Amerikassa klubikeikoille tulee paljon sellaista väkeä, joka suomalaisten sukujuuriensa ansiosta tuntee kansanperinnettämme ja Kalevalaa joskus todella hyvinkin. – Olemme tehneet viisi täysimittaista Amerikan kiertuetta, jotka kestivät kukin 4-5 viikkoa sekä 18 Euroopan kiertuetta.

Korpiklaanin jäsenillä on myös omaa soolotuotantoa, niin myös Jonnella. Hän myöntää, että perheellisen miehen on ajoittain vaikeaa sovittaa aikataulujaan yhteen monen bändin, soolouran ja perheen kesken.

Jonnen mielestä Lahti on hyvä paikka sellaiselle, joka matkustaa paljon. – Täältä on lyhyt matka lentokentälle ja hintataso on pääkaupunkiseutua alhaisempi.

Alavireinen talous ei ole vaikuttanut Korpiklaanin kysyntään. – Ihmiset käyvät enemmän keikoilla, koska mielimusiikin pauhatessa voi edes hetkeksi unohtaa jokapäiväiset murheet.

Yhtyeet vievät Suomea maailman kartalle

Jonne Järvelän mielestä suomalaisen musiikin viennin merkitystä ei meillä ymmärretä.  - Meidän ohella muun muassa The 69 Eyes, Amorphis, Nightwish, Waltari, Stratovarius ja Him ovat vaikuttaneet merkittävästi Suomen tunnettavuuden paranemiseksi maailmalla.  Tällä hetkellä meidän scenessä kiertää paljon myös Moonsorrow, Turisas, Finntroll ja Ensiferum.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Näitä luetaan nyt

Näytä lisää

Lue seuraavaksi