Italiassa 475 ihmistä on kuollut koronavirukseen päivän aikana – Baltian maat hakevat Puolan rajoille jumittuneita kotiin

Espanjassa kirjattiin vuorokauden aikana yli 2 500 uutta koronatapausta. AFP / LEHTIKUVA

STT , STT–AFP

Italiassa 475 ihmistä on kuollut koronavirukseen päivän aikana. Tämä on korkein virallinen luku missään maassa päivässä. Yhteensä kuolleita on jo liki 3 000.

Yli puolet kaikista Kiinan ulkopuolella tapahtuneista koronaviruskuolemista on peräisin Italiasta. Virustartunnan on saanut maassa yli 35 000 ihmistä.

Edellinen yhden päivän korkein kuolinluku oli sekin Italiasta. Sunnuntaina maassa kerrottiin 368 ihmisen kuolleen koronavirukseen.

Koronavirukseen kuollut Euroopassa jo enemmän ihmisiä kuin Aasiassa

Koronavirukseen on kuollut Euroopassa yhteensä enemmän ihmisiä kuin Aasiassa, kertoo uutistoimisto AFP. Euroopassa on nyt ainakin 3 421 kuolonuhria, Aasiassa 3 384.

Euroopan maista Italiassa koronaviruskuolemia on eniten.

Uutistoimisto AFP on tehnyt kuolonuhrien lukumääristä laskelman, joka nojaa virallisiin tietoihin.

Espanjan terveysministeriön mukaan maassa on kirjattu viimeksi kuluneen vuorokauden aikana yli 2 500 uutta koronatapausta. Tämän nostaa virustartunnan varmuudella saaneiden määrän jo yli 13 700:n. Koronan vaatimien kuolonuhrien määrä alkaa lähestyä Espanjassa jo 600:aa.

Iranissa puolestaan on kirjattu ennätysmäärä eli 147 kuollutta vuorokaudessa. Kaikkiaan tautiin on kuollut maassa jo yhteensä 1 135 ihmistä.

Ranskassa on kuollut 89 ihmistä koronavirukseen päivän aikana, ilmoitti maan johtava terveysviranomainen Jerome Salomon illalla. Yhteensä Ranskassa on kuollut koronavirukseen tähän mennessä 264 ihmistä.

Salomonin mukaan koronaepidemia muuttuu Ranskassa nyt nopeasti vakavammaksi.

Hänen mukansa maassa on varmistettu tähän mennessä 9 134 koronaviruksen tartuntaa. Potilaista 3 626 on sairaalahoidossa.

Merkel: Saksan tukalin paikka sitten toisen maailmansodan

Saksan liittokansleri Angela Merkel puolestaan sanoi viruksen olevan Saksan tukalin paikka sitten toisen maailmansodan.

– Tilanne on vakava: ottakaa se siis vakavasti. Sitten Saksojen yhdistymisen, tai itse asiassa sitten toisen maailmansodan, ei maassamme ole ollut tällaista haastetta joka riippuu näin paljon kollektiivisesta solidaarisuudestamme, Merkel sanoi ensimmäisessä suorassa televisiopuheessaan pitkällä urallaan liittokanslerina.

– Uskon todella, että voimme onnistua voittamaan haasteen, jos jokainen kansalainen ymmärtää oman tehtävänsä, liittokansleri jatkoi.

Ranskassa tuhansia sakkoja karanteenimääräysten rikkomisesta

Ranskassa poliisi on antanut tänään yli 4 000 sakkoa ihmisille, jotka eivät ole pysyneet määräyksistä huolimatta kodeissaan. Eilen, kun määräykset tulivat voimaan, sakon suuruus oli 35 euroa, mutta tästä päivästä lähtien sakko on ollut 135–375 euroa.

Sisäministeri Christophe Castanerin mukaan kovat sakot estävät ihmisiä lähtemästä tarpeettomasti ulos.

Ranskassa ihmisten tulee pysyä kodeissaan, jotta koronaviruksen leviäminen saadaan rajattua. Ulos voi mennä vain välttämättömien asioiden hoitamista varten, ja silloinkin mukana on oltava paperi, jossa kerrotaan ulkoilun syy.

Britannia sulkee koulunsa perjantaina

Britannia sulkee kaikki koulunsa perjantaina koronaviruksen epidemian vuoksi, ilmoitti saarivaltion hallitus keskiviikkona. Koulut pysyvät kiinni toistaiseksi, kertoi opetusministeri Gavin Williamson parlamentille.

Britannian johto ei antanut mitään arviota siitä, milloin koulut mahdollisesti voitaisiin avata uudelleen.

Britannian hallitus on muuttanut hyvin selvästi linjaansa koronaviruksen suhteen. Aluksi hallitus ilmoitti, että tiukkoihin rajoituksiin ei ryhdytä, mutta nyt sellaisista on päätetty.

Baltian maat noutavat Puolan rajoille jumittuneita

Baltian maat evakuoivat keskiviikkona sadoittain Saksan ja Puolan rajalle jumittuneita kansalaisiaan laivoilla, junilla ja lentokoneilla. Puola on kieltänyt ulkomaiden kansalaisilta pääsyn maahan koronavirusepidemian vuoksi.

Klaipedan satamakaupunkiin Liettuassa saapui keskiviikkoiltana liettualaisia laivalla samalla, kun Kaunasiin tuli ihmisiä junalla. Saksaan lähetettiin myös sotilaskone noutamaan liettualaisia, jotka eivät päässeet rajan yli Puolaan. Liettuan on määrä lähettää lähipäivinä vielä lisää laivoja noutamaan kansalaisiaan.

Myös Latvia on lähettänyt aluksia Ruotsiin ja Saksaan hakemaan kansalaisiaan. Virolaisten taas on määrä tulla Saksasta laivayhtiö Tallinkin aluksella Latvian kautta.

Baltian maat ovat kritisoineet Puolaa voimakkaasti siitä, ettei se ole avannut "humanitaarista käytävää", jonka kautta autoilla liikkuvat kansalaiset olisivat päässeet palaamaan kotiin. Puola on päästänyt maan läpi busseista ja pakettiautoista koostuvia letkoja poliisisaattueessa, mutta estänyt yksittäisten autojen rajanylitykset.

Puola sulki rajansa lauantaina estääkseen koronaviruksen leviämisen. Rahtiliikenteen pitäisi päästä kulkemaan, mutta keskiviikkoiltana Liettuan ja Puolan rajalla oli 37 kilometrin rekkajono.

Turkki sulkee maarajansa Kreikkaan ja Bulgariaan

Turkki sulkee maarajansa Kreikkaan ja Bulgariaan keskiyöllä koronaviruksen vuoksi, kertoo uutistoimisto Dogan. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan määräsi viime kuussa maan rajat Bulgariaan ja Kreikkaan avattaviksi siirtolaisille ja pakolaisille, mikä johti ihmisten pakkautumiseen rajoille ja kiivaaseen diplomaattiseen yhteydenottoon niin EU:n kuin Kreikankin kanssa.

Erdogan keskusteli pakolaissopimuksesta eilen videokonferenssissa Ranskan, Saksan ja Britannian johtajien kanssa. Turkin mukaan Eurooppa ei ole tukenut Turkkia riittävästi, vaikka sopimuksessa on niin luvattu.

Turkissa on toistaiseksi havaittu satakunta koronatartuntaa, ja yksi ihminen on kuollut virukseen.

Yhdysvallat sulkee Kanadan-rajansa

Yhdysvallat sulkee Kanadan-rajansa kaikelta sellaiselta liikenteeltä, joka ei ole välttämätöntä. Tavaraliikenne jatkuu normaalina, kertoi presidentti Donald Trump Twitterissä .

Trumpin mukaan päätös tehtiin yhteisymmärryksessä Kanadan kanssa. Trumpin mukaan rajan sulkemisen yksityiskohdat tarkentuvat myöhemmin.

Yhdysvalloissa on todettu runsaat 7 300 koronatartuntaa. Virukseen on kuollut 116 ihmistä.

Trumpin mukaan hän vertautuu nyt koronaviruksen vuoksi niihin Yhdysvaltain presidentteihin, jotka johtivat maata sen käydessä sotaa.

– Tietyssä mielessä olen sota-ajan presidentti. Sotaahan tässä käydään, koska tilanne on hyvin vakava, Trump sanoi puhuessaan Valkoisessa talossa.

Samalla Trump sanoi olevansa eri mieltä valtiovarainministeri Steven Mnuchinin kanssa siitä, että Yhdysvaltojen työttömyys nousee koronaepidemian vuoksi lähelle 20 prosenttia.

– Kyseessä on pahimman mahdollisen vaihtoehdon tilannekuva, emmekä vielä ole lähelläkään sitä, Trump vakuutti.

Trump sanoi myös määränneensä, että kaikkien kiinnelainojen päättymisten ja mahdollisten häätöjen voimaantuloa lykätään huhtikuun loppuun asti.

Presidentti totesi niin ikään olevansa toiveikas sen suhteen, että nyt suljettava Yhdysvaltain Kanadan-raja, jonka ylittää päivittäin satojatuhansia ihmisiä, voitaisiin avata uudelleen jo kuukauden kuluttua.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut