Vaikka yritysmaailmasta kantautuvat uutiset ovat viime viikkoina olleet voittopuolisesti varsin synkkiä, pieniä valonpilkahduksiakin on. Ainakin käsityökaupoissa on ollut vilskettä, ja pelejä sekä kotikuntovälineitä on hankittu tavallista enemmän.
Lankamaailma Helsingin myymäläpäällikkö Katariina Tiainen kertoo, että kaupan lisääntyminen alkoi näkyä heti torstaina ensimmäisten rajoitusuutisten myötä.
– Huomattiin, että asiakkaiden keskiostos nousi ihan yhtäkkiä sellaisiin ennen joulua -sfääreihin. Verkkokaupassammekin ostosten määrä pomppasi aivan uusille luvuille. Ihanaa, että pystymme vastaamaan tähän tilanteeseen tällaisella pehmeällä arvolla, Tiainen sanoo.
Hänen mukaansa ostosten euromääräinen kasvu näkyy kaikkialla Lankamaailman toimipisteissä niin Turussa, Tampereella ja Oulussakin.
– Jos meillä normaalisti on verkkokaupassa viikonlopun jälkeen sata tilausta, niin nyt oli maanantaiaamuna 250. Tänäänkin aamulla oli sata, ja nyt melkein saman verran oli taas lisää.
Vaikka asiakasmäärät ovat nyt huomattavasti laskeneet, kassassa fyysisten käyntien vähentyminen ei näy.
– Koska todellakin ne, jotka tulevat, hamstraavat. On sanottu, että teenpäs jonkun suuremman projektin nyt, kun on aikaa, mutta otan vielä jotain välipalojakin, vaikka huivi- ja sukkalangat.
Tiainen iloitsee myös siitä, että Lankamaailman vajaat 40 työntekijää on voitu pitää töissä.
Käsidesiä tuotetaan kellon ympäri
Altian Koskenkorvan tehdas käy muun muassa käsidesin räjähtäneen kysynnän takia täysillä 24 tuntia vuorokaudessa ja myös Rajamäen tehdas toimii ongelmitta, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Pekka Tennilä. Tennilän mukaan koronavirus iskee kuitenkin myös Altiaan siinä missä muihinkin yrityksiin, ja säästötoimet ovat jo pohdinnassa.
– Lomautuksista ei vielä ole puhuttu, mutta tilanteen eskaloituessa sitäkään mahdollisuutta ei luonnollisesti voi poissulkea, Tennilä sanoo STT:lle.
Pörssikursseilla hän ei halua spekuloida ollenkaan, mutta toistaiseksi Altia on ollut yksi harvoja pörssiyhtiöitä, joiden kurssi on ollut nousuvireinen.
Tennilän mukaan Altiassa seurataan nyt tarkasti, lisääntyykö alkoholin myynti monopolimyymälöissä, kun baareja ja ravintoloita suljetaan tai niissä on kävijäkato.
– Altian kuluttajatuotteiden myynneistä suurin osa tulee Suomen, Ruotsin ja Norjan monopoleista, noin 70 prosenttia. Alko ei ole vielä julkistanut maaliskuun myyntiä, mutta Ruotsin Systembolaget on kertonut, että siellä päiväkohtainen myynti on nousussa, eli näyttäisi, että volyymia on siirtynyt monopolimyymälöihin.
Alkon myymälöissä lisääntynyt kysyntä on näkynyt erityisesti viinipakkausten menekissä. Ne ovat hyllyillä vähissä monessa myymälässä.
Satamissa, lentokentillä ja laivoilla alkoholin myynti on todennäköisesti lähes loppunut. Niiden osuus on ollut Altian myynnissä noin kymmenen prosenttia. Tennilän mukaan nyt seurataan, kompensoiko monopolimyymälöiden mahdollisesti lisääntyvä myynti menetystä.
– Seuraamme tarkasti myös sitä, mitä monopoliliikkeiden aukioloille tapahtuu.
Käsidesi pieni osa kokonaisuudesta
Käsidesin osuus on Tennilän mukaan pieni osa kokonaisuudesta. Altia toimittaa käsidesin pääraaka-ainetta eli denaturoitua etanolia suurissa erissä käsidesiä pakkaaville yrityksille. Päivässä yritysasiakkaille on lähtenyt noin 70 000 kiloa denaturoitua etanolia, josta voidaan valmistaa noin 200 000 puolen litran käsidesipulloa.
Tennilän mukaan etanolia riittää ja kysyntään pystytään vastaamaan tulevaisuudessakin. Tosin denaturointiin tarvittava tuote tuodaan ulkomailta, ja siitä voi vielä muodostua pullonkaula tuotannossa.
Rajamäellä Altia valmistaa ja pullottaa viinejä sekä muita mietoja ja väkeviä alkoholituotteita.
– Viemme konjakkia Aasiaan ja tiesimme jo aiemmin, että Aasian koronakriisi vaikuttaa konjakin myyntiin.
Altia myös tuo Suomeen viinejä ja muitakin alkoholijuomia. Esimerkiksi kaikkia italialaisia viinejä on toistaiseksi Tennilän mukaan saatu, mutta jos tilanne vielä eskaloituu, voi tulla joitakin puutteita.
Pientä kodin sisustamista ja vitamiinien hankintaa
Erikoiskaupasta vastaava edunvalvontajohtaja Tuula Loikkanen Kaupan liitosta korostaa, että mitään tilastotietoja yritysten tämänhetkisestä tilanteesta ei ole.
– Mutta sen perusteella, mitä olemme kuulleet, kodin sisustamisessa ja rakennuspuolella ei ainakaan mitään hirveää droppia ole ollut. Ihan sen takia, että kun ihmiset nyt jäävät kotiin, he tekevät itselleen kotitoimistoa ja hankkivat jonkun pöydän ja ehkä maalipurkkejakin seinän maalaamiseen.
Loikkanen uskoo, että tilanteen vaikutukset kirjakauppaan alkavat näkyä vasta pikkuhiljaa nyt, kun kirjastot menivät kiinni.
– Ainakaan viime viikolla ei ollut havaittavissa kirjojen hamstraamista. Varmaan nyt monet opettelevat käyttämään äänikirjoja, mistä saattaa olla negatiivinen seuraus fyysiselle kirjakaupalle, Loikkanen sanoo.
Hänen tietoonsa on kantautunut myös, että terveystuotekauppojen vitamiinivalmisteilla, erityisesti c- ja d-vitamiineilla, on ollut hyvä menekki.
Verkkokauppa saattaa nyt kiinnostaa enemmän, Loikkanen uskoo.
– Toivotaan, että verkkokauppaostokset tehtäisiin Suomessa toimivista verkkokaupoista.
Erilaisista kotikuntoiluvälineistä, kuten käsipainoista ja kahvakuulista, on ollut puutetta ainakin Helsingin urheilukaupoissa.
"Yrittäjien taisteluhenki on herännyt"
Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen on vaikea löytää tilanteesta positiivisia seurauksia, mutta hän iloitsee yrittäjien keskinäisen hengen voimistumisesta ja taistelutahdosta.
– OIen huomannut, että yrittäjä on luonteeltaan sisukas taistelija, joka ei anna vähästä periksi. Nyt tämä epätoivon tunnelma vähitellen muuttuu taistelutahdoksi ja löytyy erilaisia tapoja auttaa.
Pentikäinen kertoo liikuttuneensa monista eri puolilta Suomea kantautuneista tarinoista.
– Kuinka esimerkiksi yrityksen oma henkilökunta on lähtenyt yhdessä pelastamaan yritystä välittämättä työmarkkinoidemme jäykistä pelisäännöistä, ja miten asiakkaat ovat keksineet keinoja siihen, miten omaa lähialueen palveluyrittäjää voitaisiin auttaa pysymään hengissä. Myöskin olen vaikuttunut siitä, miten viranomaiset ovat paikoin lähteneet liikkeelle auttamaan näitä yrittäjiä.
Pentikäinen kannustaa ihmisiä nyt tukemaan yrittäjiä kaikin tavoin.
– Toivon, että ravintoloista tilattaisiin kotiin ruokaa joko itse hakemalla tai lähettipalveluiden kautta, jos niihin ei uskalleta mennä syömään. Toivon, että kukkakauppoja tuettaisiin ja uskallettaisiin käydä hierojilla, kampaajilla ja muilla palvelualan yrittäjillä.
Siivousalalla kaksijakoinen tilanne
Jos kuitenkin vallitsevasta tilanteesta hyötyjiä pitää etsiä, Pentikäinen mainitsee lähikaupat, jotka monet ovat viime päivinä valinneet ison marketin sijaan. Toinen tilanteesta hyötyvä ala voisi olla siivousala.
– Siivouksen osalta tilanne on varmaan vähän kaksijakoinen. Jos nyt toimistoja on tyhjillään, siivousta varmaan ajetaan alas. Siivousalalla, ja monella muullakin alalla, tulee vastaan ongelma, jos ihmisten matkustamista rajoitetaan, sillä alalla on paljon ulkomaalaista työvoimaa. Esimerkiksi eilen eräs yrittäjä oli hyvin huolissaan, kun tuli tieto, että Virosta ei pääse Suomeen. Hänellä on kymmeniä virolaisia työntekijöitä, eli koko tuotanto on riippuvainen heistä.
Pentikäisen mukaan asiakkaita riittää myös asianajajilla, jotka auttavat yrittäjiä ahdingossa.
– Siellä on nyt valtava kysyntä siitä, miten näistä työoikeuden keisseistä selvitään: lomautuksista ja irtisanomisista. Sekä tietenkin rahoitusjärjestelmiä etsivillä pankeilla on nyt todella vilkasta aikaa.