Mediat: Ohio lykkää tiistain esivaalia – kuvernöörin mukaan terveysviranomainen sulkee äänestyspaikat

Yhdysvalloissa Ohion osavaltio on päättänyt lykätä tiistain esivaaleja, kertovat useat mediat. Uutiskanava CNN:n mukaan Ohion kuvernööri Mike DeWine ilmoitti myöhään maanantaina paikallista aikaa, että äänestyspaikat pysyvät tiistaina suljettuina. DeWinen mukaan määräyksen sulkemisesta antaa osavaltion terveysviranomainen.

Aiemmin maanantaina paikallinen tuomari kielsi osavaltiota lykkäämästä vaaleja. Vaaleja haluttiin siirtää kesäkuulle koronaviruspandemian ja siihen liittyvien kokoontumisrajoitusten takia.

Heti tuomarin päätöksen jälkeen republikaanikuvernööri ilmoitti, että hänen näkemyksensä mukaan äänestyspaikoilla jonottaminen rikkoo Yhdysvaltain tautikeskuksen CDC:n ohjeistusta. CDC:n mukaan yli 50 ihmisen kokoontumisia tulee välttää ja kohdatessa ihmisten tulisi pysyä riittävän etäällä toisistaan.

DeWinen mukaan vaalityöntekijöiden joukossa on paljon koronavirustartunnan riskiryhmään kuuluvia vanhempia ihmisiä. Kyse on siis myös vaalivirkailijoiden, ei vain äänestäjien, suojelemisesta.

Presidentti Donald Trump puolestaan suositteli maanantaina välttämään yli kymmenen ihmisen ryhmiä. Vaalien siirtämiseen ei hänen mielestään kuitenkaan olisi tarvetta.

CNN:n mukaan on epäselvää, mikä terveysviranomaisen toimivalta on suhteessa tuomarin määräykseen järjestää vaalit.

Uutiskanava ABC:n mukaan on mahdollista, että vaali toteutetaan jonkinlaisena postiäänestyksenä.

Muut tiistain esivaalit toteutumassa

Esivaalit on määrä järjestää tiistaina myös vaikutusvaltaisissa Arizonassa, Floridassa ja Illinoisissa. CNN:n mukaan ei ole merkkejä siitä, että vaaleja lykättäisiin näissä osavaltioissa.

Yhteensä uurnille on suuntaamassa tiistaina miljoonia amerikkalaisia.

Louisiana, Georgia ja Kentucky puolestaan ovat jo aiemmin ilmoittaneet esivaalien siirrosta. Louisiana siirtää vaalit huhtikuulta kesäkuulle, Georgia maaliskuulta toukokuulle ja Kentucky toukokuulta kesäkuulle, CNN kertoo.

Demokraateilla presidenttiehdokkaan paikasta kisaavat ex-varapresidentti Joe Biden ja senaattori Bernie Sanders. Kisaa johtavalla Bidenilla olisi tiistain neljän osavaltion jälkeen mahdollisuus sinetöidä ehdokkuutensa, jos hän voittaa äänestäjät puolelleen. Jos Ohion vaalit siirtyvät, myös ehdokaskamppailu saattaa venyä.

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut