Venäjällä vasta 35 koronavirustapausta – tutkijan mukaan todelliset luvut lienevät korkeampia, mutta totuus ei hevin paljastu

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkija kertoo törmänneensä venäläisessä sosiaalisen median Telegram-palvelussa muun muassa tietoon, jonka mukaan koronatapauksia olisi pelkästään Moskovassa yli 2 000. / LEHTIKUVA
STT

STT

Venäjällä oli virallisen tilaston mukaan havaittu perjantaihin mennessä alle 40 koronavirustartuntaa. Monet ovat epäilleet todellisen tapausten määrän olevan korkeampi ja heihin lukeutuu myös tutkijatohtori Dmitry Yagodin Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista.

Yagodin kertoo törmänneensä sosiaalisen median Telegram-palvelussa muun muassa tietoon, jonka mukaan koronatapauksia olisi pelkästään Moskovassa yli 2 000. Tieto esitettiin kanavalla, jonka Yagodin arvioi olevan suhteellisen luotettava. Varmuutta asiasta ei kuitenkaan voi saada, koska kanavalla viitataan nimettömään lähteeseen maan hallinnossa.

Yagodinin mukaan todellisen tilanteen ja virallisten tilastojen epäsuhdassa ei ole välttämättä kyse tietoisesta valehtelusta, vaan sitä selittää moni seikka. Valtiolliset tiedotusvälineet toistavat virallisia tietoja, mutta muutenkin Venäjän mediassa on syvään juurtunut periaate, ettei uutisoinnilla ja sananvalinnoilla pidä lietsoa paniikkia, Yagodin kertoo.

– Venäjän alueiden tiedotusvälineissä on nyt sattumalta lisääntynyt uutisointi flunssaepidemiasta, mutta koronavirusta ei mainita, Yagodin kertoo.

Moskovaan ei haluta kertoa kaikkea?

Yagodinin silmiin oli muun muassa tarttunut uutinen Sverdlovskin alueelta, missä 800 ihmisellä epäillään "keuhkokuumetta".

Koko valtakunnan tasolla tieto muutamasta kymmenestä koronatapauksesta ei ole välttämättä sumutusta, vaan Moskovasta kerrotaan se, mitä sinne hallinnon alemmilta tasoilta on raportoitu.

– Alueilla taas ei haluta kertoa todellista tilannetta, koska pelätään maineen kärsivän tilanteen huonosta hoidosta, Yagodin sanoo.

Lääkärit saattavat siksi kirjata koronatapauksen jollain muulla sairausnimikkeellä, joka ei varsinaisesti ole valehtelua mutta ei myöskään kerro koko totuutta. Tai jos koronatestiä ei ole tehnyt, ei myöskään tarvitse valehdella.

Venäjän koronatilanteen vakavuudesta riippunee se, milloin ja kuinka paljon kokonaiskuvasta lopulta paljastuu.

– Venäjän hallintojärjestelmä on hyvin hierarkkinen joten en usko, että lähestymistapa virallisessa tiedottamisessa muuttuu, Yagodin ennustaa.

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Heidi kamppaili oman jaksamisensa kanssa, kunnes sai avukseen Sinin

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut