Saudi-Arabia hiostaa Venäjää nostamalla öljyntuotantoaan edelleen – Arabiemiirikunnat panee myös öljypumppujaan laulamaan

Raakaöljyn tuotannon lisääminen on johtanut öljyn hinnan voimakkaaseen laskuun. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Saudiarabialainen öljy-yhtiö Saudi Aramco kertoo lisäävänsä tuotantoaan yhdellä miljoonalla tynnyrillä 13 miljoonaan tynnyriin päivässä.

Alkuviikolla Saudi-Arabia nosti tuotantoaan jyrkästi 12 miljoonaan tynnyriin päivässä sen jälkeen, kun Venäjä ei suostunut öljynviejämaiden järjestön Opecin kaavailemaan 1,5 miljoonan tynnyrin leikkaukseen päivätuotannossa. Tuotannon kasvattamisella Saudi-Arabia hiostaa Venäjää palaamaan ruotuun.

Keskiviikkona saudien rinnalle ilmoittautui myös Yhdistyneet arabiemiirikunnat, joka ilmoitti olevansa valmis kasvattamaan tuotantoaan miljoonalla tynnyrillä päivässä. Maa tuottaa nykyään noin kolme miljoonaa tynnyriä päivässä, joten lisäys olisi mittava.

Raakaöljyn tuotannon lisääminen on johtanut öljyn hinnan voimakkaaseen laskuun. Aamulla Brent-viitelaadun hinta oli pudonnut 1,7 prosenttia 36 dollariin tynnyriltä.

Eilen ja tänä aamuna raakaöljyn hinta ehti jo nousta, koska sijoittajat odottivat Yhdysvaltain presidentiltä Donald Trumpilta tukevaa elvytyspakettia koronaviruksen vuoksi. Trump on luvannut apua lentoyhtiöille ja risteilyvarustamoille, mutta markkinoilla petyttiin siihen, ettei muita konkreettisia toimia ole esillä.

Öljyn hinnan lasku oli osaltaan syynä siihen, että osamarkkinat syöksyivät maanantaina rajusti.

Saudi Aramcon mukaan yhtiö sai määräyksen tuotannon kasvattamisesta Saudi-Arabian öljyministeriöltä.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut