Kysely eduskuntaryhmille: Koronaelvytyksen aika ei ole vielä – "Perinteiset elvytystoimet eivät juurikaan vaikuta"

Kokoomuksen Mykkänen: Koronalla ei voida perustella sitä, että työllisyysuudistuksia jälleen lykätään.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) sanoi toimittajille eduskunnassa tiistaina, ettei koronavirus saa tarttumaan hallitusta elvytyspakettiin. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Ari Helminen

Hallituspuolueiden ryhmänjohtajat eivät ole vielä valmiita talouden elvytykseen koronaviruksen vuoksi, vaikka se on alkanut heiluttaa taloutta. Ryhmänjohtajien mukaan lisätoimien tarpeellisuutta on arvioitava myöhemmin.

Myös oppositiopuolueiden ryhmänjohtajat torjuvat elvytyksen kristillisdemokraatteja lukuun ottamatta. Ryhmänjohtaja Päivi Räsänen toteuttaisi yhden miljardin euron elvytyspaketin. Se tulisi kohdentaa muun muassa työttömyysvakuutusmaksujen alentamiseen ja ratahankkeiden jouduttamiseen.

Uutissuomalainen kysyi eduskuntaryhmien puheenjohtajilta, pitäisikö hallituksen tehdä huhtikuun kehysriihessä päätöksiä talouden elvyttämisestä koronaviruksen takia. Lisäksi kysyttiin elvytystoimista ja niiden summista. Kaikki ryhmänjohtajat vastasivat kyselyyn.

– Suomen finanssipolitiikka on tällä hetkellä lievästi elvyttävää, mikä sopii hyvin tämän hetkiseen tilanteeseen. Hallitus saa kokonaisarvion tilanteen kehittymisestä kehysriiheen mennessä, jolloin lisätoimien tarpeellisuutta voidaan arvioida, kertoo SDP:n ryhmänjohtaja Antti Lindtman.

Lindmanin mukaan finanssipolitiikka mitoitetaan suhdannetilanteeseen sopivaksi.

– Lisäksi lisätalousarviolla voidaan reagoida heikentyvään tilanteeseen tarpeen vaatiessa.

Keskustan ryhmänjohtaja Antti Kurvinen sanoo, että tässä vaiheessa on mahdoton vielä arvioida elvytystarvetta. Vihreiden Emma Karin mukaan hallitusohjelmassa on sovittu siitä, että "kykenemme reagoimaan muuttuviin tilanteisiin".

– Suomella on valmius elvyttää. Tilannearviota tehdään huolella valtiovarainministeriön asiantuntijavalmistelun pohjalta, Kari sanoo.

Vasemmistoliiton ryhmänjohtajan Paavo Arhinmäen mukaan hallituksen pitää koko ajan valmistella asioita niin, että elvytystoimet voidaan aloittaa, mikäli tilanne sitä vaatii. Arhinmäen mielestä kyse ei ole perinteisestä taantumasta ainakaan toistaiseksi. Siksi perinteiset elvytystoimet eivät juurikaan vaikuta.

– Nyt rahoitusmarkkinatkin ovat hermostuneet, joten kysynnän lisäykselle saattaa tulla tarve.

Arhinmäen mukaan hallituksen pitää varautua niin, että tilanteen kärjistyessä osataan suunnata elvytystoimet oikeille sektoreille. Pitää reagoida ajoissa, jotta ei pääse syntymään taloudessa pahan kierrettä.

– Mikäli tilanne pitkittyy, tulisi harkita esimerkiksi siltarahoitusta yrityksille.

Danske Bank: Koronavirus ajaa Suomea kohti taantumaa

Myös RKP:n mielestä on liian aikaista ottaa kantaa lisätoimien tarpeeseen.

– Nykytilassa kevyesti elvyttävä talouspolitiikka on hyvä, erityisesti kun huomioidaan arviot kansainvälisen kysynnän laskusta. Tässä tilanteessa on erityisen tärkeää varmistaa, että dynamiikka työmarkkinoilla toimii ja että työllistämisen ja työllistymisen esteitä ei ole, ryhmänjohtaja Anders Adlercreutz sanoo.

Suurimmat oppositiopuolueet vastustavat velkaelvytystä. Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Ville Tavio sanoo, että polttoaineveron korotuksesta luopuminen olisi hyvä elvyttävä toimi.

– Velkaelvytyksen sijaan taloutta tulisi piristää leikkaamalla julkisia menoja ja panostamalla lisää kansalaisten ostovoimaan. Säästöjä saataisiin esimerkiksi maahanmuutosta, kehitysavusta ja Yleisradiosta, Tavio kertoo.

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Kai Mykkäsen mukaan hallituksen pitää keskittyä uudistuksiin. Pelkkä elvytys ilman uudistuksia olisi hallitukselta vastuutonta. Työllisyysuudistuksia voitaisiin tukea kotimaista kysyntää vahvistavilla toimilla.

– Koronalla ei voida perustella sitä, että työllisyysuudistuksia jälleen lykätään tulevaisuuteen. Hallitus ei voi väistää vastuuta tässä vetoamalla koronaan, Mykkänen sanoo ja jatkaa.

Öljyn hinta ja pörssikurssit elpyivät eilisen rojahduksen jälkeen, Moskovassa eri suunta

– Ennen velkaelvytystä hallituksen pitäisi arvioida tulevaisuusinvestointiensa kohteet uudelleen. Kokoomus esitti vaihtoehtobudjetissaan rahojen ohjaamista esimerkiksi ratahankkeisiin.

Kristillisdemokraatit on ainoa oppositiopuolue, joka selkeästi kannattaa elvytystä. Liike Nytin puheenjohtaja Harry Harkimo sanoo, että hallitus tekee jo tällä hetkellä elvyttävää talouspolitiikkaa.

– Hallituksen pitää löytää keinoja tukea niitä yrityksiä, joihin koronavirus vaikuttaa eniten, etenkin pienet ja keskisuuret yritykset, jotta työttömiä ei tule lisää ja toimintaedellytykset säilyvät.

Valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) mukaan hallitus seuraa tiiviisti koronaviruksen vaikutuksia Suomen talouteen. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että taloutta voidaan elvyttää, jos Suomen talous kärsii poikkeuksellisesta häiriöstä.

– Tässä tilanteessa ei ole näköpiirissä, että hallitusohjelmaan kirjatut elvytysmekanismit laukeaisivat, Kulmuni kertoi tiistaina toimittajille eduskunnassa.

Kulmunin mukaan hallitus saa huhtikuun kehysriiheen uuden valtiovarainministeriön arvion siitä, millaisia vaikutuksia koronaviruksella on Suomen talouteen. Kulmuni kertoi, että työllisyystavoitteet ja muut hallitusohjelmaan kirjatut tavoitteet ovat olemassa koronasta huolimatta.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kirjoitti tiistaina Twitterissä, että talouden sukeltaessa hallituksella on valmius elvyttää. Hallitus arvioi tilannetta kehysriihessä valtiovarainministeriön valmistelun pohjalta.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson sanoo, ettei vielä ole se hetki, jolloin voidaan varmasti sanoa, pitääkö elvyttää vai ei.

– Se riippuu siitä, miten arvioidaan tilanteen kehittyvän. Nyt ei olla vielä linjattu mitään. Tarkoitus on, että valtiovarainministeriö antaa selvityksen kehysriiheen mennessä ja silloin ollaan viisaampia myös globaalin tilanteen osalta.

Hallitusohjelma

Miljardi takataskussa

Hallituksella on mahdollisuus tarttua yhden miljardin euron lisäelvytykseen. Se vaatisi hallitusohjelman mukaan Suomen kansantuotteen supistumista vähintään prosentin kahtena peräkkäisenä vuosineljänneksenä.

Toistaiseksi budjettiin on varattu 8,9 miljoonaa euroa koronaviruksen kaltaisiin tilanteisiin. Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) on pyytänyt elinkeinoministeri Mika Lintilää (kesk.) selvittämään toimenpiteet, joilla varaudutaan yritysten mahdollisiin rahantarpeisiin.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Torin Wanha Hautaustoimisto

Kuoleman kohdattua

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut