Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Osakemarkkinoilla voi olla oston paikka – kärsivällisyyttä vaaditaan

Jyrkät nousut ja laskut jatkuvat vielä pitkään osakemarkkinoilla, arvioi Nordean päästrategi Antti Saari. Hänen mukaansa näkyvyys tulevaisuuteen on tällä hetkellä erittäin heikkoa.

Tavallisen piensijoittajan ei kannata nyt reagoida mitenkään markkinaturbulenssiin, Saari sanoo. Jos harkitsee kuitenkin osallistumista osakemarkkinoille, niin myyntilaidalle ei kannata mennä alhaisten osakekurssien vuoksi.

– Jos on ylimääräistä käteistä ja on miettinyt sijoittamista jossakin vaiheessa, niin kannattaa tulla vähitellen markkinoille pienissä erissä, Saari aprikoi.

Ostot kannattaa hajauttaa ajallisesti esimerkiksi viikoittaisiksi tai kuukausittaisiksi. Saaren mukaan tällä hetkellä ei ole järkevää sijoittaa isoa satsia rahaa osakemarkkinoille.

Sen ajoittaminen, milloin osakemarkkinat saavuttavat pohjan, on todella vaikeata, hän sanoo. Helsingin pörssissä osakkeet ovat kuitenkin laskeneet niin, että "aika paljon ikävää" on jo hinnoiteltu kursseihin.

Myyminen ei enää kannata

Suomen Osakesäästäjien puheenjohtaja Timo Rothovius arvioi osakemarkkinoiden tulleen niin paljon alas, ettei ajoissa myyminen enää onnistu.

– Vaatii pitempiaikaista laskua, jos ajattelee myyvänsä, Rothovius sanoo.

Hän uskoo, että kevään aikana voidaan vielä mennä pörssissä kovaa ylös- ja alaspäin epävarmuuden vuoksi. Hän huomauttaa, että ennen pitkää tilanne menee ohitse. Vaikka tulisi laajempi koronapandemia, sekin päättyy joskus, ja sitten lähdetään kovaan nousuun.

– Pitemmällä tähtäimellä voi olla oston paikka, Rothovius pohtii.

Hänen mukaansa ostajan täytyy olla kärsivällinen, kun kurssit heilahtelevat voimakkaasti ylös ja alas. Hän korostaa kuitenkin, että tällä hetkellä kukaan ei tiedä mitä lyhyellä tähtäyksellä kannattaa tehdä.

Sijoitukset on syytä hajauttaa

Rothovius tähdentää, että osakesijoitukset kannattaa aina hajauttaa maantieteellisesti. Tällä hetkellä koko markkina tulee kuitenkin koronaviruksen takia alaspäin, jolloin hajauttaminen ei hänen mukaansa suojaa pudotukselta. Myös Saari muistuttaa, että sijoitukset on syytä hajauttaa.

Tällä hetkellä Yhdysvaltain osuus osakemarkkinoista on noin 60 prosenttia.

– Hyvä lähtökohta on, että puolet salkusta on Yhdysvalloissa, Saari pohtii.

Tavalliset osakesäästäjät pysyttelevät kuitenkin enimmäkseen kotimaisissa osakkeissa. Saari suosittelee perspektiivin laajentamista ulkomaille ja mielellään nimenomaan Pohjois-Amerikkaan.

– Sieltä löytyy yhtiöitä, jotka ovat luonteeltaan erilaisia kuin suomalaiset yhtiöt.

Saaren mukaan globaalisti toimivat yhtiöt pärjäävät turbulenssissa paremmin kuin yhteen maantieteelliseen alueeseen keskittyvät yhtiöt.

Suomalaisten pörssiyhtiöiden yhteenlasketusta liikevaihdosta tulee karkeasti neljä viidesosaa Euroopasta. Pohjois-Amerikassa on paljon yrityksiä, jotka toimivat globaalimmin.

Rahastojen kautta Kaukoitään

Kaukoidän markkinoille Nordea kehottaa menemään rahastojen kautta.

Saaren mukaan Nordea suosittaa, että puolet rahasto-osuuksista on osakkeissa ja puolet joukkolainoissa.

– En minä lähtisi tällä hetkellä laskemaan ainakaan kovin paljoa osakepainoa, koska nyt on jo tultu aika kovaa kyytiä alaspäin, Saari huomauttaa.