Turkin ulkoministeri: Turkki toivoo pakolaissopimusta osin uusilla ehdoilla EU:n kanssa

Cavusoglu ei täsmentänyt tarkemmin uuden sopimuksen ehtoja, mutta vinkkasi Turkin toivovan helpotuksia esimerkiksi viisumien saantiin EU-alueelle. AFP / LEHTIKUVA
STT

STT

Turkki toivoo, että EU:n kanssa laadittaisiin pakolaissopimus osin uusilla ehdoilla mahdollisesti jo maaliskuun 26. päivään mennessä, kertoo Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu.

Maaliskuun 26. päivänä järjestetään EU-komission kokous.

– Jos saamme sopimuksen aikaan 26.maaliskuuta mennessä, asia nousee tapaamisen asialistalle, Cavusoglu sanoi.

Cavusoglu ei täsmentänyt haastattelussaan tarkemmin uuden sopimuksen ehtoja, mutta vinkkasi Turkin toivovan helpotuksia esimerkiksi viisumien saantiin EU-alueelle, kertovat turkkilaismediat. Myös mahdolliset tullihelpotukset ovat maan asialistalla, kertoo Turkin valtion media TRT.

Cavusoglun mukaan uudessa sopimuksessa pitäisi ottaa huomioon muun muassa Syyrian tilanne.

– Euroopan raja ei ala Turkin ja Kreikan rajalta, vaan se alkaa Turkin etelä- ja itärajoilta, ulkoministeri sanoi turkkilaisen Anadolu Ajansi -uutistoimiston mukaan .

Ulkoministerin mukaan Turkki on valmis rakentavaan yhteistyöhön EU:n kanssa.

EU ei ole kommentoinut ehdotusta vielä, mutta se vaati aiemmin Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdogania pitämään kiinni vuonna 2016 solmitusta siirtolaissopimuksesta. Erdogan tapasi EU-johtajia Brysselissä maanantai-iltana.

– Meillä on ilmiselvästi erimielisyyksiä, mutta olemme puhuneet selkeästi ja avoimesti toisillemme, sanoi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tapaamisen jälkeen uutistoimisto AFP:n mukaan.

Politico-lehden mukaan tapaamisen olennaisena antina pidettiinkin sitä, että Turkki ja EU ovat jälleen puheväleissä.

Erdoganin ennakoitiin tavoittelevan tapaamisella paitsi poliittista tukea Syyria-toimiinsa myös lisää taloudellista tukea siirtolaistilanteen hallintaan. Politicon mukaan heti tapaamisen jälkeen ei ollut selvillä, onko EU luvannut lisärahoitusta.

Vanha sopimus kriisiytyi muutama viikko sitten

EU ja Turkki tekivät vuonna 2016 sopimuksen, jossa EU lupasi Turkille kuuden miljardin euron arvosta apua vastasuorituksena sille, että Turkki rajoittaa maassa olevien siirtolaisten ja pakolaisten pyrkimistä EU:n alueelle. Sopimus oli seurausta vuoden 2015 pakolaiskriisistä, jolloin Eurooppaan saapui yli miljoona ihmistä.

Sopimus horjui muutama viikko sitten, kun Turkki ilmoitti päästävänsä maassa olevia pakolaisia ja siirtolaisia Kreikan rajalle, minkä seurauksena muun EU:n tukema Kreikka on vahvistanut rajusti rajavalvontaansa. Rajalla arvioidaan olevan vähintään tuhansia EU-alueelle pääsyä toivovia ihmisiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut