Naisten ja tyttöjen oikeuksien vastainen kehitys huolettaa Pohjoismaiden pääministereitä - lue yön uutiskooste

Ministerit arvioivat yhteisessä mielipidekirjoituksessaan, että taantumuksellisen politiikan nousu horjuttaa muun muassa suojelua seksuaaliselta ja sukupuoleen perustuvalta väkivallalta. Eija Kontio / LEHTIKUVA

STT

Pohjoismaiden pääministerit ovat huolissaan naisten ja tyttöjen oikeuksien vastaisesta kehityksestä maailmassa. Pääministerit kirjoittavat yhteisessä, naistenpäivänä julkaistussa mielipidekirjoituksessaan, että taantumuksellinen politiikka on maailmanlaajuisesti noussut.

Pääministerien mukaan se on usein horjuttanut yleismaailmallisia ihmisoikeuksia sekä suojelua seksuaaliselta ja sukupuoleen perustuvalta väkivallalta.

Huomattavasta edistyksestä huolimatta myös Pohjoismaissa on yhä sukupuoleen perustuvaa rakenteellista eriarvoisuutta, pääministerit kirjoittavat. Esimerkiksi EU:n ulkopuolella syntyneiden naisten työttömyysaste on korkea.

Tänään vietetään naistenpäivää

Tänään vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Päivän tarkoitus on juhlistaa naisia ja pyrkimystä sukupuolten väliseen tasa-arvoon. Suomessa kansainvälistä naistenpäivää alettiin tiettävästi viettää vuonna 1914. Tuolloin sen tarkoitukseksi määriteltiin naisten sivistäminen terveys- ja työväenasioista.

Naistenpäivästä tuli YK:n tunnustama teemapäivä vuonna 1975.

Talvisodan päättymisestä tulee perjantaina kuluneeksi 80 vuotta - Suomessa järjestetään monia eri muistotilaisuuksia

Talvisodan päättymisestä tulee ensi perjantaina kuluneeksi 80 vuotta.

Sen kunniaksi ympäri Suomea järjestetään useita erilaisia muistotilaisuuksia ympäri maata. Kello yhdeltätoista kirkonkellot soivat samanaikaisesti ympäri maata talvisodan päättymisen vuoksi.

Lisäksi Helsingin tuomiokirkossa järjestetään avoin valtakunnallinen muistohetki. Tapahtumaan osallistuvat muu muassa presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.).

Sisäministeriö suosittaa perjantaina yleistä liputusta koko maassa.

Hampaiden narskutuksen taustalla on usein stressi

Hampaiden narskutus ja yhteen pureminen ovat yleisiä vaivoja. Noin kymmenen prosenttia suomalaisista kertoo tekevänsä jompaakumpaa öisin ja jopa 20–30 prosenttia valveilla ollessaan, Oulun yliopistosta kerrotaan.

Narskutusta ja hampaiden yhteen puremista voivat saada aikaan stressi ja ahdistus. Vaikutusta voi olla myös runsaalla alkoholin tai kofeiinin käytöllä, tupakoinnilla tai esimerkiksi joidenkin psyykenlääkkeiden käytöllä.

Hereillä tapahtuvaa hampaiden yhteen puremista ilmenee erityisen paljon urheilijoilla ja etenkin kuntosaliharjoittelussa.

Kuntoutumisyksikkö evakuoitiin tulipalon vuoksi Riihimäellä

Riihimäellä Kanta-Hämeessä sijaitseva kuntoutumisyksikkö evakuoitiin yöllä tulipalon vuoksi, kerrotaan pelastuslaitokselta. Kukaan ei loukkaantunut palossa.

Riihimäen kaupungin kuntoutumisyksikössä Tiilikadulla syttyi varhain aamuyöllä palamaan kuivausrumpu pesuhuoneessa. Vuorossa olleet kaksi työntekijää evakuoivat rakennuksesta kaikki 17 asukasta.

Pelastuslaitos sammutti palon, joka ei päässyt leviämään rakenteisiin. Päivystävän palomestarin mukaan asukkaiden oli määrä päästä aamuyön aikana takaisin asuntoihinsa.

Italiassa hallitus asettaa miljoonia ihmisiä karanteeniin maan pohjoisosassa

Italiassa maan hallitus on hyväksynyt suunnitelman asettaa miljoonia ihmisiä karanteeniin maan pohjoisosassa. Hallituksen tarkoituksena on rajoittaa koronavirustartuntojen leviämistä. Ihmisten liikkumista rajoitetaan laajoilla alueilla, joihin kuuluvat esimerkiksi Milano ja Venetsia.

Corriere della Sera -lehti kertoi myöhään lauantaina, että Italian hallitus suunnittelee eristävänsä koko Lombardian alueen Milanon ympärillä sekä ainakin osia Venetsian, Parman ja Riminin seuduista koronaviruksen vuoksi. Alustavan suunnitelman mukaan ihmisten liikkumista alueilla rajoitettaisiin ankarasti 3. huhtikuuta saakka.

Koronavirus on koetellut Euroopan maista kovimmin juuri Italiaa. Maa on kertonut 233 ihmisen kuolleen virukseen ja 5 883 saaneen tartunnan viimeisen kahden viikon aikana. (Lähde: AFP)

Kiina kertoi alhaisimmasta uusien koronavirustartuntojen luvusta sitten tammikuun

Kiinassa uusien koronavirustartuntojen määrä näyttää laskevan. Varhain sunnuntaina maa kertoi alhaisimmasta uusien tartuntojen luvusta sitten tammikuun. Uusia tartuntoja on todettu Kiinan mukaan lauantain jälkeen 44, lähes kaikki niistä viruskriisin alkulähteellä Wuhanin miljoonakaupungissa.

Uusia kuolemantapauksia Kiina raportoi 27. Maassa on nyt kuollut koronaviruksen seurauksena yhteensä lähes 3 100 ihmistä.

Uuden koronaviruksen tartunnat ovat viime viikkoina olleet nousussa monissa maissa Kiinan ulkopuolella. Tartuntoja on maailmanlaajuisesti todettu yhteensä ainakin yli 100 000, joista yli 80 000 Kiinassa. (Lähde: AFP)

Ex-jalkapalloilija Ronaldinho telkien takana Paraguayssa, matkusti maahan väärällä passilla

Entinen jalkapallotähti Ronaldinho on joutunut telkien taakse Paraguayssa Etelä-Amerikassa. Brasilialaista Ronaldinhoa ja hänen veljeään syytetään maahantulosta väärennetyillä passeilla.

Veljekset saapuivat maahan keskiviikkona osallistuakseen kutsuvieras- ja markkinointitapahtumiin. Veljesten mukaan he luulivat paraguaylaisilta isänniltään saamiaan matkustusasiakirjoja aidoiksi. Heidät pidätettiin perjantaina. BBC:n mukaan paikallinen tuomari määräsi veljekset odottamaan oikeudenkäyntiä pidätettyinä.

Ronaldinho menetti Brasilian passinsa vuonna 2018, kun valtio mitätöi sen maksamattomien miljoonasakkojen vuoksi. Sakot ex-jalkapallotähti sai rakennettuaan luvatta laiturin suojellulle järvelle. (Lähde: AFP)

Juuse Sarokselle jälleen nollapeli Nashvillen maalilla - torjui peräti 37 kertaa

Nashville Predatorsin maalivahti Juuse Saros pelasi jo toisen perättäisen nollapelinsä, kun Dallas Stars jäi maaleitta jääkiekon NHL:ssä. Yritystä korijoukkueelta ei kuitenkaan puuttunut, sillä Saros sai torjua peräti 37 kertaa.

Edellisen nollapelinsä Saros pelasi perjantaina niin ikään Dallasia vastaan. Tällä kaudella nollapelejä on kertynyt kovassa nosteessa olevalle maalivahdille neljä.

Maaleja nähtiin koko pelissä vain yksi, mutta Ryan Ellisin toisen erän osuma riitti nostamaan Nashvillen 1–0-voittoon.

Nashville kamppailee Vancouver Canucksin ja Winnipeg Jetsin kanssa länsilohkon viimeisistä pudotuspelipaikoista.

Robert Heleniukselle yllätysvoitto New Yorkissa - tyrmäsi puolalaisvastustajansa

Nyrkkeilijä Robert Helenius on voittanut puolalaisen Adam Kownackin raskaan sarjan ottelussa New Yorkissa. Helenius tyrmäsi vastustajansa ottelun neljännessä erässä.

Kownacki lähti otteluun selvänä ennakkosuosikkina. Puolalaisnyrkkeilijä ei ollut hävinnyt kertaakaan ammattilaiskehässä, ja hänellä oli alla 20 voittoa.

Voitto oli tärkeä 36-vuotiaalle Heleniukselle, joka on otellut viime vuosina kovia nyrkkeilijöitä vastaan, mutta ura ei ole lähtenyt nousuun.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut