Erdogan ja Putin hierovat tänään aselepoa Luoteis-Syyriaan

Erdogan ja Putin tapaavat Moskovassa. AFP / LEHTIKUVA
STT

STT

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaavat tänään Moskovassa. Kaksikon tavoitteena on yrittää liennyttää maiden suhteita, jotka ovat vajonneet aallonpohjaan Luoteis-Syyrian Idlibin maakunnan taisteluiden takia.

Erdogan sanoi keskiviikkona, että hän toivoo keskustelujen Putinin kanssa poikivan tulitauon Idlibiin.

Venäjän ja Turkin välit kiristyivät sen jälkeen kun yli 30 Turkin sotilasta kuoli Venäjän tukeman Syyrian ilmaiskussa Idlibissä viime viikolla. Venäjä on kiistänyt osallistuneensa iskuun.

Turkki haluaisi Syyrian joukkojen lopettavan hyökkäyksensä Idlibissä ja vetäytyvän vuonna 2018 Sotshin neuvotteluissa sovittuihin asemiin. Venäjän mukaan Turkki ei ole pitänyt omaa osaansa sopimuksesta, vaan on antanut terroristiryhmittymien käyttää aluetta tukikohtana hyökkäyksilleen.

Putinin arvellaan myös korostavan Erdoganille, ettei Turkki voi estää Syyriaa ottamasta omaa maataan hallintaansa kapinallisryhmiltä. Venäjä on tukenut Syyrian hallinnon joukkoja vuodesta 2015 ja pitää maata tärkeänä omalle Lähi-idän politiikalleen.

– Putinin ja Erdoganin keskustelujen jälkeen kerrotaan tulitauosta, mutta se on pelkkää näyttelyä. Uskon, että Putin korostaa Erdoganille, ettei hän ole valmis menemään sen pitemmälle, sanoi nimettömänä pysytellyt länsimainen diplomaatti uutistoimisto AFP:lle.

Erdogan sanoi keskiviikkona, että Euroopan tulisi tukea Turkin toimia Syyriassa, jos se haluaa välttää vuoden 2015 pakolaiskriisin. Idlibin taistelut ovat tähän mennessä ajaneet liki miljoonaa ihmistä kodeistaan.

Kommentoi

Mainos: Fira Group oy

Hyvä yhteishenki saa palaamaan ja pysymään

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut