EU lupaa 170 miljoonaa euroa lisää apua syyrialaisille

Ihmisiä odottamassa Turkin puolella Turkin ja Kreikan rajaa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

EU lupaa 170 miljoonaa euroa lisää humanitaarista apua suojattomimmassa asemassa oleville ryhmille Syyriassa. Asiasta kertoi EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell Turkin-vierailullaan tänään.

Summasta 60 miljoonaa euroa osoitetaan Borrellin mukaan humanitaarisen kriisin koettelemaan Luoteis-Syyriaan.

Borrell on tavannut vierailun aikana muun muassa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin, jonka mukaan Euroopan tulisi tukea Turkin poliittisia ja humanitaarisia ratkaisuja Syyriassa, jos pakolaiskriisi halutaan ratkaista.

Borrell totesi EU:n tunnustavan Turkin vaikean tilanteen mutta sanoi, että Turkin päätös avata rajansa siirtolaisille saattaa vain pahentaa tilannetta.

Erdogan tylytti Kreikkaa

Erdogan on myös syyttänyt Euroopan maita pakolaisten ja siirtolaisten ihmisoikeuksien polkemisesta.

– Kaikki Euroopan maat ovat sulkemassa rajojaan pakolaisilta. Ne yrittävät työntää ihmiset takaisin lyömällä heitä ja upottamalla heidän veneensä, jopa ampumalla heitä. Samalla ne polkevat kansainvälistä ihmisoikeuksien julistusta, Erdogan jatkoi puhuessaan Ankarassa.

Erdoganilta riitti kovia sanoja myös naapurimaa Kreikalle.

– Kreikkalaiset eivät kaihda mitään keinoja pysäyttääkseen pakolaisten tulon maahansa; he jopa hukuttavat ja ampuvat heitä. Heidän pitäisi muistaa, että he voivat itse jonain päivänä joutua toisten armoille, presidentti jatkoi.

Erdogan sanoi myös toivovansa, että hänen keskustelunsa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa Moskovassa poikii tulitauon Idlibiin Luoteis-Syyriassa. Erdogan matkustaa Moskovaan huomenna.

Yhteenottoja rajalla

Siirtolaiset ja pakolaiset ovat ottaneet tänään yhteen Kreikan poliisin kanssa Turkin rajalla. Rajan yli yrittänyt väkijoukko paiskoi poliiseja ja rajavartijoita kivillä, mihin virkavalta vastasi kyynelkaasulla. Uutistoimisto AFP:n paikan päällä olevan toimittajan mukaan yhtä rajan yli yrittänyttä ammuttiin jalkaan.

Turkin puolelle rajaa saapui runsaasti ambulansseja. Kreikan puolelta rajan ovat miehittäneet mellakkapoliisit, jotka ovat muodostaneet kilpiketjun rajan suojaksi.

Kreikka kiisti tänään täysin Turkin väitteet, joiden mukaan Kreikan viranomaiset olisivat ampuneet kovilla panoksilla rajan yli yrittäviä siirtolaisia ja pakolaisia Kreikan rajalla. Turkin mukaan kuutta ihmistä ammuttiin rajalla, ja yksi ammutuista kuoli myöhemmin saamiinsa vammoihin.

– Turkki tuottaa valeuutisia maatamme vastaan. Tänään se tuotti jälleen yhden valeuutisen Kreikan tulituksesta ja sen aiheuttamista vammoista, sanoi Kreikan hallituksen edustaja Stelios Petsas.

Kreikan mukaan Turkki käy järjestelmällistä propagandakampanjaa sitä vastaan suoltamalla perättömiä uutisia.

Kreikka myös julkisti videon, jossa näyttää siltä, että Turkin poliisi käyttäisi kyynelkaasua kreikkalaisia rajavartijoita vastaan. Videon aitoutta ei ole voitu vahvistaa.

Kommentoi

Mainos: Fira Group oy

Hyvä yhteishenki saa palaamaan ja pysymään

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut