Ari Helmisen uutisanalyysi: Kesän puoluekokouksissa on yksi varma nimi puheenjohtajaksi – Gallupit ratkaisevat, saavatko Orpo ja Kulmuni jatkaa

Mutta mitä tekee keskustaan palaileva Paavo Väyrynen?

Se on varmaa, että pääministeri Sanna Marin valitaan SDP:n puheenjohtajaksi kesäkuun alun puoluekokouksessa. Todennäköisesti myös keskustan Katri Kulmuni saa jatkopestin. Jussi Nukari / Lehtikuva

Ari Helminen

Kesän puoluekokouksissa yksi asia on varma. SDP:n puheenjohtaja vaihtuu kesäkuun puolivälissä Tampere-talossa Tampereella. Pääministeri Sanna Marin valitaan yksimielisesti paikasta luopuvan Antti Rinteen tilalle SDP:n uudeksi puheenjohtajaksi.

"Ajattelin joskus, että hän varmasti pärjäisi hyvin politiikassa" – Nämä kriittiset vaiheet tarvittiin, että Sanna Marinista tuli pääministeri Sanna Marin

Samalla puolueen varapuheenjohtajiston kasvot uusiutuvat, kun varapuheenjohtaja Marin huudetaan puheenjohtajaksi. Hänen ja edesmenneen Maarit Feldt-Rannan tilalle valitaan uudet henkilöt.

Puolueessa ei ole vielä juurikaan keskusteltu varapuheenjohtajista. Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari saanee pitää paikkansa.

Kokoomuksessa ja keskustassa on käyty vilkasta puheenjohtajakisaa, mutta nyt tilanne on rauhoittunut. Tässä vaiheessa näyttää siltä, että puheenjohtajat Petteri Orpo (kok.) ja Katri Kulmuni (kesk.) saavat jatkopestin.

Molempien puolueiden kohdalla tilanteeseen vaikuttavat puoluegallupit. Jos kokoomuksen gallupsuosio pysyy 17 prosentin yläpuolella, Orpo jatkaa. Keskustassa kipuraja liikkuu 12 prosentin tuntumassa.

Kulmunin kohdalla tilanteeseen vaikuttavat gallupien ohella muutkin asiat. Hallituksen on tehtävä keskustalle mieleisiä päätöksiä huhtikuun kehysriihessä.

Keskustan kenttä on kipuillut hallitusyhteistyön kanssa. Keskusta-ikoni Seppo Kääriäinen antoi hiljattain keskustalle puoli vuotta aikaa saada tuloksia aikaan. Kaikille tämä ei riitä, tuloksia on tultava ennen puoluekokousta.

Keskustan kansanedustajat kauhistuivat gallupluvuista – pyydetäänkö Saarikkoa Kulmunin haastajaksi puheenjohtajakisaan?

Kertaalleen puheenjohtajakisan Kulmunille hävinnyt Antti Kaikkonen on ilmoittanut, ettei aio haastaa kesäkuussa Kulmunia.

Myös perhevapaalla oleva tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko on kertonut, ettei aio asettua ehdolle. Jos keskustan gallupsuosio laskee, Saarikkoa tullaan houkuttelemaan kisaan mukaan.

Sekin on mahdollista, että keskustaan paluuta tekevä Paavo Väyrynen haastaa Kulmunin.

Ylen tuore kysely suosii Kulmunia. Kyselyssä 64 prosenttia keskustavaikuttajista ei halua Kulmunille haastajaa. Kulmunille halutaan antaa työrauha. Se riittää, että varapuhejohtajistoon tulee vaihtuvuutta.

Todennäköisesti viime syyskuun puoluekokouksessa varapuheenjohtajaksi noussut Petri Honkonen pitää paikkansa.

Hannakaisa Heikkinen on ilmoittanut, ettei hae jatkokautta varapuheenjohtajana. Juha Rehulakaan tuskin hakee jatkokautta. Paikkaa kärkkyvät Hanna Kosonen, Eeva Kalli, Hilkka Kemppi, Antti Kurvinen ja Mikko Kärnä.

Mustana hevosena kisaan saattaa tulla elinkeinoministeri Mika Lintilä. Hän edustaisi vanhempaa yrittäjäsiipeä ja Juha Sipilän perintöä.

Uutisanalyysi: Kokoomus virittelee johtajakisaa – haastaako Häkkänen Orpon?

Sanni Grahn-Laasonen luopuu kokoomuksen varapuheenjohtajan paikasta. Hänen tilalleen noussee kansanedustaja Elina Lepomäki. Antti Häkkänen ja Mari-Leena Talvitie ovat melko varmoja jatkajia.

Iltalehden kyselyssä tammikuun lopussa kokoomusvaikuttajat toivoivat, että Porin puoluekokouksessa käytäisiin aito puheenjohtajakisa. Häkkänen on kuitenkin kertonut, ettei hän lähde haastamaan Orpoa. Häkkänen on vedonnut ikäänsä ja perhesyihin. Nuorella miehellä ei ole kiire mihinkään.

Myös Lepomäki on kertonut, ettei lähde haastamaan Orpoa, mutta harkitsee varapuheenjohtajaksi hakemista.

Todennäköisesti Häkkänen tai Lepomäki kisaavat kokoomuksen puheenjohtajuudesta parin vuoden päästä, jotta kokoomus voi lähteä eduskuntavaaleihin uusin kasvoin. Jos kokoomus pärjää hyvin 2021 kuntavaaleissa, Orpo saattaa harkita jatkokautta. Myös keskustassa kuntavaalit ratkaisevat Kulmunin tulevaisuuden.

Paineita puheenjohtajakisaan tuo se, että sekä keskustassa että kokoomuksessa muistutetaan aika ajoin puolueiden takavuosien kannatusluvuista. Keskustan gallupkannatus oli parhaimmillaan 27 prosenttia ja kokoomuksen 23 prosenttia.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen politiikan toimittaja.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut