Marjayrittäjä teetti thaimaalaisilla marjanpoimijoilla pitkää päivää lähes palkatta – hovioikeus alensi tuomiota

suurin osa marjanpoimijoista keräsi 2 000–3 000 kiloa marjoja Suomessa ollessaan. Roni Rekomaa / LEHTIKUVA

STT

Vaasan hovioikeus lievensi keskiviikkona keskisuomalaisen marja-alan yrittäjän ehdollista tuomiota ihmiskaupasta. Syyttäjä oli vaatinut miehelle ehdotonta vankeutta.

Syytteissä oli kyse tapahtumista vuonna 2016. Miehen yritys oli värvännyt Thaimaasta yli 200 marjanpoimijaa, joista 26:n osalta tapahtumat etenivät oikeuteen.

Hovioikeuden mukaan mies teetti marjanpoimijoilla pitkiä työpäiviä lähes palkatta sekä laittoi heidät asumaan olosuhteissa, jotka eivät olleet sopivat ihmisten majoittamiselle.

Vaikka suurin osa marjanpoimijoista keräsi 2 000–3 000 kiloa marjoja Suomessa ollessaan, he eivät tienanneet työstään juuri mitään. Oikeuden mukaan tämä johtui siitä, että yritys peri heidän marjatileiltään kohtuuttomia kuluja sekä lyhennyksiä matkalainasta, vaikka poimijat eivät olleet antaneet siihen suostumustaan.

– (Uhreilla) ei ole ollut käytännöllisesti katsoen lainkaan rahaa välttämättömien perustarpeidensa tyydyttämiseen Suomessa oleskellessaan. Matkakuluista aiheutuneen velan lyhentämisvelvollisuus ja velasta muistuttaminen ovat myös vaikuttaneet siihen, että (uhrit) eivät ole katsoneet voivansa lopettaa työntekoaan ja poistua leiristä, oikeus katsoi tuomiossaan.

Osa poimijoista oli Suomessa ensi kertaa. Oikeuden mukaan heille ei järjestetty luvattua opastusta eivätkä he alkuun löytäneet tarpeeksi marjoja.

Saadakseen rahaa poimijat joutuivat keräämään tyhjiä pulloja ja tölkkejä. Paikalliset asukkaat auttoivat antamalla heille lämpimiä vaatteita, oikeus kertoi.

Panttasi poimijoiden passeja

12–15-tuntisten työpäivien lisäksi marjanpoimijat joutuivat yöpymään ahtaissa ja epäsiisteissä tiloissa. Tuomittu mies majoitti heidät linja-autoihin, joissa asui 18–20 miestä ja naista samassa tilassa ilman yksityisyyttä. Terveys- ja pelastusviranomaiset totesivat tilat puutteellisiksi ja mahdollisesti terveydelle ja turvallisuudelle vaarallisiksi.

Miehen yritys myös piti poimijoiden passeja hallussaan. Hovioikeuden mukaan uhreilla ei ollut tietoa oikeuksistaan Suomessa ja he olivat täysin riippuvaisia miehestä ja leirin henkilökunnasta.

– (Uhrit) olivat yrityksestä riippuvaisessa asemassa, kun heidän passinsa olivat yrityksen hallussa. He eivät voineet aikaistaa paluutaan kotimaahansa, kun heillä ei ollut rahaa lentolipun muutosmaksuun. He joutuivat jatkamaan marjanpoimintaa ja maksamaan kuluja yritykselle sekä lyhennyksiä matkakulujen velkojalle, oikeus listasi.

Tammikuussa 2018 käräjäoikeus tuomitsi miehen vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen, liiketoimintakieltoon sekä maksamaan uhreilleen yhteensä yli 200 000 euroa menetettyjä ansioita ja muita korvauksia. Hovioikeus piti korvaussumman ja liiketoimintakiellon entisellään, mutta alensi miehen ehdollista tuomiota neljällä kuukaudella.

Hovioikeus katsoi miehen syyllistyneen yhteen ihmiskauppaan, jossa oli 26 uhria. Keski-Suomen käräjäoikeus oli tuominnut miehen 26 erillisestä ihmiskauppasyytteestä. Pohtiessaan ihmiskaupparikoksen moitittavuutta hovioikeus katsoi, ettei mies tai yrityksen muu henkilökunta ollut kohdellut uhreja nöyryyttävästi.

– (Tuomittu) ei ole myöskään itse luonut niitä menettelytapoja, jotka ovat mahdollistaneet teon, vaan ainoastaan käyttänyt thaimaalaisten poimijoiden rekrytointiin liittyviä puutteellisesti säädeltyjä ja valvottuja rakenteita ja menettelytapoja hyväkseen, hovioikeus lausui tuomiossaan.

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Heidi kamppaili oman jaksamisensa kanssa, kunnes sai avukseen Sinin

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut