Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

IATA arvioi: Koronavirus vie lentoyhtiöiltä 26 miljardin euron tulot

Koronavirus syö lentoyhtiöiden liikevaihtoa yhteensä 29 miljardia dollaria (26 miljardia euroa), arvioi Kansainvälinen ilmakuljetusliitto IATA. Arvioi perustuu oletukseen, että matkustajamäärä putoaa tänä vuonna 13 prosenttia.

Valtaosa pudotuksesta tulee Kiinan sisäisestä liikenteestä. Ennusteessa oletetaan myös, että koronavirusepidemia käyttäytyy kuten taannoinen, puoli vuotta kestänyt sars-epidemia, jota seurasi nopea toipuminen.

Kiinan sisäisen liikenteen osuus liikevaihdon menetyksestä on arvion mukaan puolet. Muussa Kiinaan suuntautuvassa liikenteessä Aasian ja Tyynenmeren alueella liikevaihdon putoamisen osuus kaikista menetyksistä on lähes puolet. Aasian ja Tyynenmeren alueen ulkopuoliset lentoyhtiöt menettävät tulojaan 1,5 miljardia dollaria.

IATA varoittaa, että jos koronavirusepidemia laajenee Kiinasta muihin alueen maihin, Aasiaan ja Tyynenmeren alueelle lentävien ulkopuolisten yhtiöiden tappiot kasvavat edelleen.

Aiemmin IATA on ennustanut, että lentoliikenne kasvaa tänä vuonna Aasian ja Tyynenmeren alueella lähes viisi prosenttia. Nyt ennustetta on pudotettu niin, että lentoliikenne supistuu yli kahdeksan prosenttia.

Aasian ja Tyynenmeren alueelle lentää muun muassa Finnair , joka ei ole esittänyt arviotaan menetyksistä. Finnairille Kiinan-liikenne on erityisen tärkeätä.

Lukuisat lentoyhtiöt ovat ilmoittaneet, että ne peruuttavat lennot Kiinaan ainakin maaliskuun loppuun saakka.

Air France-KLM varoitti tuloksen heikentymisestä

Ranskalais-hollantilainen lentoyhtiö Air France-KLM varoitti torstaina, että koronaviruksella on merkittävät vaikutukset yhtiön tulokseen. Yhtiön tämänhetkisen arvion mukaan vaikutus on helmi-maaliskuussa 150–200 miljoonaa euroa, jos lentotoiminta palautuu normaaliksi suunnitelmien mukaisesti.

Yhtiö on sanonut pyrkivänsä jatkamaan lentojaan normaalisti maaliskuun 29. päivästä lähtien.

Air France-KLM raportoi torstaina myös, että rahdin tuottojen väheneminen ja polttoainekustannusten nousu söivät yhtiön tulosta viime vuonna